Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Világszínvonalat célozza meg a Corvinus

Dr. Szántó Zoltán Oszkárt 2020 októberében nevezték ki a Corvinus nemzetközi kapcsolatokért és akkreditációkért (NKA) felelős vezetőjévé. A 2021-es célokról, kihívásokról, az akkreditációs eljárásokról és az oktatók, valamint a hallgatók nemzetközi lehetőségeiről beszélgettünk vele.
Budapesti Corvinus Egyetem 
2020. október 15-től Dr. Szántó Zoltán Oszkár tölti be a nemzetközi rektorhelyettes – nemzetközi vezető posztot a Corvinuson, aki korábban a Szociológia és Társadalompolitikai Intézet igazgatója, a Társadalomtudományi Kar dékánja, majd oktatási, később általános rektorhelyettes volt nyolc éven keresztül.
Általános rektorhelyettesként a nemzetközi kapcsolatok területet is irányítottam 2018-2019 között, ennek az időszaknak az egyik fontos eredménye volt a Fudan Universityvel közösen kínált MBA program létrehozása – mondta, hozzátéve, a célja a jövőben is az egyetem fontos nemzetközi eredményeinek fejlesztése, a nemzetközi akkreditációk egyetemi folyamatokba való mélyebb beágyazása.
Hangsúlyozta, az egyetemi stratégiában megfogalmazottakkal összhangban szeretné, ha a következő években a Corvinus (AACSB, AMBA, EFMD által akkreditált) az úgynevezett „háromkoronás” intézménnyé válna. A különböző akkreditációk garanciát nyújtanak a hallgatóknak és oktatóknak, hogy valóban kiváló színvonalú, a nemzetközi minőségi sztenderdeknek maximálisan megfelelő, naprakész tudást nyújt az intézmény. A Corvinus Gazdálkodástudományi kara 2018-ban nyerte el az EFMD-EQUIS minősítését, tavaly pedig az AMBA akkreditációját. Több más (pl. programszintű) akkreditációval és minősítéssel is rendelkezik az egyetem az elmúlt évek tudatos törekvéseinek eredményeképpen.
Az EQUIS akkreditáció a gazdálkodástudományi és menedzsment iskolák legátfogóbb intézményi akkreditációs rendszere, Európában 102 intézmény, köztük egyetlen magyar, a Corvinus nyerte el ezt a minősítést – mondta Szántó Zoltán, hozzátéve, az akkreditációk határozott időtartamra szólnak, tehát ez azt jelenti, hogy ha egy intézmény nem szeretné elveszíteni a minősítést, folyamatosan fejlődnie, fejlesztenie kell. Miután 2018-ban három évre kapta meg az akkreditációt az egyetem, így 2021 ennek megújításáról szól.
Tavaly októberben az a jó hír érkezett az EFMD nemzetközi akkreditációs szervezettől, hogy a korábbi Gazdálkodástudományi Kar által elnyert EQUIS minősítést intézményi szintre terjeszthetjük ki, így a soron következő akkreditációs eljárásban már az egyetem egésze vesz részt, miközben a hangsúly továbbra is az üzleti és menedzsment területeken marad. Az AMBA az egyik legismertebb nemzetközi minősítő szervezet, amely üzleti iskolákra fókuszál, és ezen belül az MBA képzések minősítésével és fejlesztésével foglalkozik. Akkreditációját tavaly nyerte el a Corvinus.

Az egyetem minden polgára számára kiváló lehetőséget nyújtanak az akkreditációk. Az oktatók elmondhatják magukról, hogy valóban egy nemzetközi élvonalba tartozó intézményben dolgoznak, ez egy kiváló bizonyítvány, és nemzetközi garanciát jelent a minőségre. Az egyetem szempontjából presztízsnövekedést jelent, és a brandépítés elengedhetetlen eszköze, hogy minél jobb minősítéseket szerezzen. A hallgatók pedig a munkaerőpiacon komoly előnyre tesznek szert, ha nemzetközi akkreditációkkal rendelkező intézményben vagy képzésben szereznek diplomát– sorolta a minősítések megszerzésének előnyeit a szakember. Elmondta, a járványhelyzet alaposan felforgatta a minősítés menetét is, amely alapvetően egy hosszú, sok lépcsős folyamat, és rendszerint beletartozik az akkreditációs szervezetek látogatása is. Most szinte minden online történik, ez pedig új kihívásokat is jelent.
Budapesti Corvinus Egyetem 
Hozzátette, a megújuló egyetem egyik átfogó stratégiai célja a nemzetköziesítés, vagyis a nemzetközi hallgatók és oktatók létszámának minőségi növelése, és a BCE magyar diákjainak és oktatóinak még több nemzetközi szakmai lehetőség biztosítása, ehhez pedig elengedhetetlen az intézmény nemzetközi elismertségének további növelése. Szántó Zoltán kitért arra is, hogy további cél a nagyobb mobilitási lehetőség biztosítása az oktatóknak, továbbá, hogy javítsák a nemzetközi kutatási lehetőségeket, ezzel együtt pedig kiemelkedő külföldi kutatókat fogadjanak például a Corvinus Institute for Advanced Studies keretei között. A nemzetközi kapcsolatokért és akkreditációkért felelős vezető elmondta, az optimista forgatókönyv szerint 2022-ben a Corvinus megszerezheti az AACSB akkreditációt is, ezzel pedig bekerül a világ legjobb egyetemei közé az általa művelt szakterületeken.
A Megújulási Programban kitűzött világszínvonalú teljesítmény akkor valósulhat meg igazán, ha minden egyes munkavállaló fontosnak érzi a célkitűzéseket. A megszerzett akkreditációk újabb kapukat nyitnak számunkra, hogy nemzetközi szinten is ismert és elismert intézmény lehessünk, amire aztán együtt lehetünk büszkék – mondta Szántó Zoltán.
Az EQUIS akkreditáció előnyeiről a Newsweek oldalán találhatók további információk egyetemünk vonatkozásában.
Vágólapra másolva
GEN.:2021.05.06. - 23:57:43