Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Varga Mihály a modern kincstárról beszélt Egyetemünkön

A Magyar Államkincstár megújításáról, ügyfélorientált szolgáltató és információs központtá alakításáról is beszélt a nemzetgazdasági miniszter az Egyetemünlön április 9-én tartott szakmai konferencián.

Varga Mihály úgy fogalmazott, nagy örömmel tett eleget a megnyitó beszédre vonatkozó felkérésnek, nem csak úgy, mint gazdasági miniszter, hanem mint Egyetemünk egykori hallgatója.

Szakmai előadása elején meg is osztott egyet diákéveinek emlékeiből s kiemelte, jó érzéssel gondol vissza egyetemi éveire.
Miniszter úr leszögezte, örömteli tény számára, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve háttérintézményei és a Budapesti Corvinus Egyetem közti együttműködés egyre inkább bővül, s ezzel párhuzamosan a közgazdász hallgatók érdeklődése is folyamatosan nő a közpénzügyek témája iránt, utóbbi tendenciában pedig pedig nagy szerepét látja Egyetemünknek.

A miniszter szerint a Magyar Államkincstárnak a következő időszakban szolgáltató jellegre kell átállnia, míg jelenleg a magyar államháztartás legfontosabb számlavezetője és információs központja. Azon túl, hogy pontosan vezeti a kormányzathoz tartozó intézmények, önkormányzatok számláját, törekedni kell arra, hogy olyan többlet segítséget nyújtson a intézmények működéséhez, amellyel utóbbiak gazdálkodása átláthatóbb, fegyelmezettebb és sokkal tervezhetőbbé válik - mondta.

Varga Mihály, modern kincstár, Corvinus 

Fotó: Dede Géza/NGM


Emlékeztetett, hogy bizonyos szempontból már működik az intézményesített szolgáltatói jelleg, jelenleg 54 kincstári értékesítési ponton vásárolhatnak magánszemélyek állampapírokat. A kincstár összesen 700 milliárd forintnyi állampapírt értékesít, a következő hónapokban több új értékesítési pontot nyitna a kormány.

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy az államkincstárnál összegyűlt adatok biztosítják a költségvetési tervezéshez szükséges információs hátteret, az elmúlt néhány hónap forgalmi adatait, a különböző számlavezetéssel kapcsolatos tapasztalatokat. A kormány szándéka, hogy a költségvetés megalapozottsága a feladat alapú finanszírozás irányába mozduljon.

A beszédből készült összefoglaló videó elérhető IDE kattintva.

(MTI,NGM)

Vágólapra másolva