Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Vállald be a kihívást és nyerj életre szóló élményeket-Így lett Kápli Dorottya a CEMS Club elnöke

Eseménydús, nemzetközi, jó hangulatú. Ez a CEMS Club.

Eseménydús, nemzetközi, jó hangulatú. Ez a CEMS Club, ami a világ egyik legrangosabb képzéséhez építi fel a közösséget. A közösséget, ami támogat, segít, ahol barátot és mentort egyaránt találhatsz, mindezt Kápli Dorottya vezetésével. Álmodtál már róla, hogy diákszervezeti elnök legyél? Hogy egy igazi nemzetközi csapatot segíthess? Most megtudhatod, hogy milyen egy elnök élete, mik a legnagyobb kihívások és a leghálásabb feladatok.

CEMS

 

Mi az a CEMS Club?

A CEMS képzéshezhozzátartozik, hogy minden partneregyetemnek van egy CEMS Clubja. Ez azértfontos, mert így kialakul egy nagyon erős közösség is. A Club feladata aközösségépítés, a szakmai és nem szakmai programok megszervezése és akarrierépítő networking. Ezenkívül a külföldi hallgatók integrálásában is segítünk.


Mik a legkedveltebbprogramok?

Az alumnikkal együtt szervezett programok közül a mentorshipet emelném ki.Ez egy fél éves program, aminek az elején van egy open night ahol meg lehetismerni a mentorjelölteket, utána pedig jelentkezni lehet a CV-vel programba.Az alumnik gyakran képviselnek egy-egy vállalati partnert is, ami egykifejezetten jó összeállítás, mert nemcsak a CEMS-es életben tud segíteni ahallgatónak, hanem karriertanácsadásban és kapcsolatépítésben is.

A nem szakmai programoknál a táborok szoktak a legjobban sikerülni, mertott tud összekovácsolódni igazán egy csapat. A legutóbbi táborunk februárbanvolt, ami nagyon jól sikerült, és szerintem nemcsak a hallgatók találtakegymásra, hanem a vezetőség is.

A legszakmaibb programok között szerepel a Rotation Dinner (erről egy korábbi cikkünkben bővebbenolvashattok), illetve a táborokbanis tartunk egy karriernapot, amit az alumnik és a vállalati partnerek egyarántmeglátogatnak.

Különleges eseményként pedig a már hagyománnyá vált Charity Run szerepel alista élén, ahol mindenki összefog egy jó ügy érdekében. Részt vehetnekalumnik, vállalati partnerek és aktív hallgatók is. Ez idén online kerültmegrendezésre, de így is hatalmas sikert aratott és a kitűzött célmásfélszeresét teljesítettük.


Mit adott neked a CEMS?

Legszívesebben a külföldi, Stockholmban töltött félévemre emlékszem vissza.Egy kihívásokkal teli, élménydús félév volt, amikor megismerhettem egy másfajtaoktatási rendszert, egy másik kultúrát és egy igazi nemzetközi közeg szervesrésze lehettem.

A másik az elnöki időszakom első másfél hónapja volt, amikor nagyonintenzíven belevetettük magunkat a munkába: stratégiát terveztük, téli tábortszerveztünk, minden hétre kitaláltunk egy-egy eseményt, és úgy éreztük, hogy ezlesz a mi évünk. Habár a vírus ezt egy kicsit kettétörte, de így is nagyonbüszke vagyok a csapatomra, és arra, amit elértünk.


Milyen képességeket szereztél a CEMS-es időszak alatt?

Egy szinttel magasabbra vitte az angol nyelvtudásomat. Mivel a CEMS-estantárgyak mindegyike angolul zajlik, ezért egy nyelvileg hihetetlen magas fokozatraemeli a tanulók angol nyelvtudását. Ezenkívül a nemzetközi környezet ad egypluszt a CEMS-es diákoknak, hiszen annyiféle ember, kultúra, nyelv keveredik,ami egy általános mesterszakon szinte biztosan nem történne meg.


Hogyan lettél a CEMS Club elnöke?

Az első félévemben rögtön belecsöppentem a CEMS-es élet sűrűjébe, éskiköltöztem Stockholmba. Az utazás megszervezése miatt pont lecsúsztam a CEMSClub Stockholm Boardba való jelentkezésről, de a stockholmi csapatot akommunikáció terén segítettem. A novemberi jelentkezésnél nézegettem amegpályázható helyeket és ahogy az elnöki pozíció ott lebegett a szemem előtt,feltettem magamnak a kérdést: “Meg merempályázni a CEMS Club elnöki pozícióját? Lesz-e elég kapacitásom, hogy akkoraenergiával és lelkesedéssel végezzem a munkát, ahogy szeretném?” És úgydöntöttem, hogy igen. A CEMS-es lét olyan magabiztosságot és talpraesettségetadott, ami felkészített erre. Elkészítettem a motivációs videót (ami nem voltolyan egyszerű, mint amilyennek hangzik), ez annyira elnyerte az aktív tagokelismerését, és egy interjú után hirtelen a CEMS Club elnökévé váltam.


Hogyan zajlanak a napjaid, és milyen feladataid vannak?

A legfontosabb feladatom a saját csapatom segítése és koordinálása. Habárkis csapat vagyunk, de nekem az elnöki pozíció már a jelentkezés pillanatábanis azt jelentette, hogy ha valakinek segítségre van szüksége egy feladathoz,akkor azt maximálisan meg tudjuk neki adni. Így a COVID alatt a legnagyobbnehézség a motiváció megtalálása volt. A szürke, bezárt hétköznapokban olykornagyon nehéz volt motivációt és lelkesedést adni a csapatomnak, ezért sokatkutattam és olvastam a témában. Egy normális félévben az összes eseménysikerességének a felelőssége nálam van, illetve én tartom a kapcsolatot az egyetemmelis. Azt mondanám, hogy a CEMS Club elnöki pozíciója nagyon sok energiát kíván,de nagyon hálás feladat, és szerencsésnek érzem magam, hogy betölthetem ezt apozíciót.


Mit adott neked a CEMS elnöki pozíció?

Ez egy nagyon menedzselős feladat. Már a kezdeteknél, amikor kitaláltuk astratégiát, az volt a cél, hogy a tagság számára egy élményekkel teli ésszakmailag kiemelkedő félévet tudjunk adni. Szerettem volna egy erőscsapatszellemet, állandó motivációt akartam adni, és ezért az elnökségem alattolyan tapasztalatokkal és képességekkel gazdagodtam, amit máshol nem találtamvolna meg. Így, a vége felé közeledve nagyon boldog vagyok, hogy túlléptem akezdeti félelmeimen és képes voltam kockáztatni, mert ebben a játékban 100százalékban csak nyertem.


Szerző: Belayane Najoua, Az eredeti cikket a Közgazdász Online hallgatói blogon tudod elolvasni.


Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.24. - 09:47:25