Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Václav Klaus korábbi cseh államfő a Corvinuson

Előadás az egyetemen

Február 22-én “Is our membership in the EU a real blessing – From the perspective of an economist and the former president” címmel Václav Klaus, a Cseh Köztársaság korábbi államfője tarott előadást Egyetemünkön.

Az előadásra a „Central European Lecture Series in Political Economy” sorozat keretében került sor. Lánczi András rektor köszöntőjében arról beszélt: a Corvinus a régió meghatározó egyetemeként fontos feladatának tartja, hogy teret adjon a Közép-Európa helyzetéről, jövőjéről szóló párbeszédnek, közös gondolkodásnak.

Václav Klaus előadásának fókuszában az Európai Unió problémái álltak, amelyeket különösen jól láthatóvá tett a migrációs krízis. Az egykori államfő szerint tömeges népvándorlás szemtanúi vagyunk, és az ilyenek a történelem során mindig társadalmi, politikai és gazdasági feszültséget okoztak.

Václav Klaus gazdasági és politikai szempontból is élesen kritizálta az Európai Uniót. Szerinte a monetáris unióval a szükségesnél sokkal mélyebb integráció jött létre, amelynek gyengeségeit jól példázza a Görögországban kialakult gazdasági válság. Politikai szempontból pedig az EU komoly demokratikus deficittel küzd – mondta Václav Klaus, mivel túl nagy a távolság az EU döntéshozó szervei és az uniót alkotó nemzetek polgárai között. Szerinte a bürokraták és az egyre több szabályozás helyett Európa alapjaihoz kéne visszatérni: a nemzetállamokhoz és a családhoz.

Előadása végén Václav Klaus választ adott az előadása címében feltett kérdésre: valóban áldásnak tekinthető-e az országok számára az EU-tagság. Az elnök szerint a négy szabadságra – a munkaerő, az áru, a tőke és a szolgáltatások – épülő közösség fontos vállalkozás volt, de az integráció a maastrichti szerződéssel kezdődően rossz irányt vett. Ezért a tagság mérlegét felemásként értékeli Václav Klaus, aki szerint ennek kimondásához és a helyzet megváltoztatásához bátorságra van szükség.  

Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.16. - 20:55:05