Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

TDK győztesek a Klasszik Rádióban

A Klasszik Rádió reggeli műsorában két TDK szekciógyőztes corvinusos hallgatóval is készült interjú az elmúlt napokban. Horváth Evelin a CGI témáját, míg Mezriczky Marcell a deepfake jelenséget dolgozta fel. Az izgalmas kutatásokról korábban a Közgazdász Online is beszámolt.

Horváth Evelin végzős kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos hallgató kutatásában azt vizsgálta, hogyan hatnak a CGI-modellek a reklámpiacra, illetve a témát etikai megfontolások alapján is körbejárta. Dolgozatában olyan gyakorlati tanácsokat is megfogalmazott, amelyekkel a cégek etikusan illeszthetik be a mesterséges modellek használatát marketing- és reklámstratégiájukba.

A CGI-modellekkel kapcsolatos kutatás ötlete még 2018-ban merült fel Evelinben, az akkortájt kirobbant CGI-véleményvezérek luxusmárkákkal való együttműködésének botránya kapcsán. Az online létrehozott modellek influencerként történő szerepeltetése alapvető etikai kérdéseket vet fel, így Evelin kutatási kérdésének fókuszában az állt, hogy egy vállalatnak milyen elveket érdemes követnie, ha marketingcélokra használ fel egy virtuálisan létrehozott modellt.

Kutatásának legmegdöbbentőbb eredménye az volt, hogy a kérdőívét kitöltők mindössze egyharmada ismerte fel a CGI-modellekről és a valódi emberekről készült fotók közötti különbséget, illetve a CGI-modelleket a válaszadók többsége szebbnek látta, mint a hús-vér manökeneket.

Horváth Evelin kutatásáról a Közgazdász is beszámolt, valamint a Klasszik Rádió interjújából további érdekes részletek is kiderülnek.

Mezriczky Marcell, a kommunikáció- és médiatudomány mesterszak elsőéves hallgatója a deepfake-ről, és annak árnyoldalairól írt TDK dolgozatában. Kutatásnak alapötletét filmek iránti rajongása ihlette, arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon a jövőben szükség lesz-e egyáltalán színészekre vagy a digitális technikák térhódítása a hollywoodi iparágra is rányomja bélyegét.

Tanulmányában azt szerette volna feltárni, hogy az általános iskolák nyolcadik osztályos hallgatói felismerik-e a ma már igen széles körben elterjedt manipulált tartalmakat. Vizsgálatának eredménye számára is meglepő volt: legtöbben észrevették, hogy módosítás történt, de arra nem jöttek rá, hogy digitális technikákkal vitték végbe azt.

A Mezriczky Marcellal készült Közgazdász interjú az alábbi, míg a Klasszik Rádióé ezen a linken érhető el.

Vágólapra másolva