Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Tanévnyitó Ünnepi Szenátusülés a Corvinuson

"Mindig előre nézünk."

„Jó döntést hozott az, aki a Corvinust írta be az első helyre az egyetemi felvételi lapjain”,- ezekkel a szavakkal köszöntötte a Budapesti Corvinus Egyetem elsőéveseit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 2015/2016-os tanév ünnepélyes megnyitóján, 2015. szeptember 7-én a Kongresszusi Központban. A BCE idén 4042 jelentkezőt vett fel hat karára, ezzel a magyarországi felsőoktatási intézmények sorában a hetedik helyen áll. A tanulmányaikat most megkezdők az ünnepi szenátusülésen eskütételükkel csatlakoztak a Corvinus egyetemi közösségéhez.

A Budapesti Kongresszusi Központ Pátria termébe idén is a hazai felsőoktatás, a diplomácia illetve a gazdasági és államigazgatási szféra jeles képviselői érkeztek, hogy együtt ünnepeljenek a BCE elsőéveseivel, felsőbb éves hallgatóival, oktatóival, dolgozóival.

Különös helyzetben vagyunk ma – nyitotta meg Rostoványi Zsolt a tanévet indító ünnepi szenátusülést. A rektor bevezető gondolataiban utalt arra, hogy a Kongresszusi Központ előtt az ünnepi rendezvénnyel egy időben az egyetem diákjai, oktatói részvételével demonstráció folyik, kifejezve a résztvevők egyet nem értését a Budapesti Corvinus Egyetem budai karainak a Szent István Egyetemre helyezésére vonatkozó javaslattal. Rostoványi Zsolt már bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy az új tanév, s különösen az egyetemet választó és ide bekerült elsős hallgatók ünneplésére a BCE minden polgárának oka van, és kifejezte reményét, hogy a megjelentek, különösen az elsőévesek maradéktalan büszkeséggel és zavartalanul lehetnek egy méltóságteljes tanévnyitó ünnepség részesei.

A Kabdebó Sándor karnagy vezetésével fellépő Prelude Kórus előadását követően a rendezvény két díszvendége, Szijjátó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Dr. Balog Ádám, a Magyar Kereskedelmi Bank elnök-vezérigazgatója köszöntötte a jelenlévőket.

Szijjártó Péter, aki több egyetemi rendezvény díszvendége volt az elmúlt évek során, saját „közgázos” emlékeinek felelevenítése után kiemelte, hogy a külügyi szaktárca az ország egészét érintő kérdésekben mindig számíthatott a BCE szakértő oktatóira, kutatóira. Rámutatott arra, hogy a Corvinus hallgatóinak fontos feladata és szerepe lehet majd a világban folyó lényegi és gyors változások felismerésében és a kihívások értő megválaszolásában.

Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, aki szintén a BCE alumnusa, így fogalmazott: „Corvinusosnak lenni évtizedeken át fennmaradó érték. Egyszerre jelenti a megszerzett tudást, a befektetett munkát, és nem utolsó sorban a közösséget, az egyetemi évek alatt létrejövő emberi kapcsolatokat, amelynek az értékét idővel Önök is egyre inkább átérzik majd.”

Rostoványi Zsolt rektor ünnepi beszédében szólt az elmúlt tanév történéseiről, arról, hová jutott az egyetem a Corvinus névvel fémjelzett bő évtized alatt, és kitért az intézmény jövőjére, az egyetem előtt álló kihívásokra. A rektor beszélt a BCE felsőoktatási rangsorokban elért kitűnő helyezéséről, a felvételizők évről-évre növekvő számáról és a kiemelkedően magas felvételi ponthatárokról, a kormányzati-államigazgatási, valamint vállalati partnerekkel megvalósuló eredményes együttműködésekről, a nemzetköziesedés terén elért sikerekről.

„Egyetemünk az eltelt bő tíz esztendőben Magyarország egyik vezető, komoly nemzetközi reputációval is rendelkező felsőoktatási intézményévé vált.” – összegezte Rostoványi Zsolt, majd rátért az egyetem sorsát érintő kérdésekre.

A felsőoktatás strukturális átalakításának lehetséges forgatókönyveiről szólva kiemelte az egyetem által fontosnak tartott értékeket, és röviden beszámolt az intézmény jövőjére vonatkozó fenntartói javaslatot megelőző egyeztetésekről. A rektor elmondta, hogy az államtitkári javaslat – amelynek nyomán a miniszteri döntés rövidesen várható – az egyetem egésze szempontjából nem tekinthető kedvezőnek. Ugyanakkor egyértelművé tette a hallgatók számára, hogy a BCE vezetése és valamennyi munkatársa mindent megtesz annak érdekében, hogy a kiváló felkészültséggel érkező diákok a lehető legmagasabb színvonalú oktatásban részesüljenek és piacképes diplomát kapjanak függetlenül attól, hogy a fenntartó milyen szervezeti változásokról hoz döntést. „Mindig is arra törekedtünk és törekszünk ezután is, hogy az óhatatlanul felmerülő nehézségekből Önök, kedves hallgatók ne érzékeljenek semmit, hogy Önök számára biztosítani tudjuk a magas színvonalú tudás elsajátításához szükséges nyugodt tanulás feltételeit.”- erősítette meg Rostoványi Zsolt a hallgatókhoz szólva.

A rektor egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetemen a pénzügyi-gazdálkodási feltételek adottak a nyugodt, kiegyensúlyozott fejlődéshez.

„Mindig előre néztünk, keresve az új, továbblépési, illetve fejlesztési lehetőségeket. Most is ez a helyzet.” – jelentette ki, rátérve azokra a területekre, amelyek különösen fontosak az egyetem jövője szempontjából.

Az erős elméleti és módszertani megalapozottságú közgazdász képzés, a komoly hazai és nemzetközi elismertségnek örvendő üzleti képzés, a nemzetközi, illetve külügyi képzés továbbfejlesztése mellett Rostoványi Zsolt szólt egy új gazdaságinformatikai kar létrehozásáról, illetve a 2016 szeptemberétől székesfehérvári telephelyen induló képzésről is. Az egyetem fejlesztését szolgáló együttműködési megállapodások közül kiemelte a nemrégiben a Magyar Nemzeti Bankkal megkötöttet.

Az ünnepi beszédeket követően immár ötödik alkalommal kerülhetett sor arra, hogy a Superbrands Szakértői Bizottság döntése nyomán a Budapesti Corvinus Egyetem rektora átvegye a Superbrands cím elnyerésével járó oklevelet László Gézától, a Superbrands Magyarország programigazgatójától.

A Corvinus több éves hagyományának megfelelően ezután mind a magyar, mind a nemzetközi elsőéves hallgatók esküt tettek, majd az egyetem rektora kézfogásával szimbolikusan az Egyetem Polgárává, hallgatóvá fogadta a hat kar képviseletében felesküdött gólyákat.

Az ünnepi programot a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes műsora zárta.

Az ünnepi eseményen készült képek megtekinthetőek IDE kattintva.

Tanévnyitó

 

 

 

Vágólapra másolva
GEN.:2021.07.27. - 21:06:17