Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Szakdolgozat: hatékony tippek a véghajrára

A koronavírus-helyzet miatti rendhagyó félév a szakdolgozatok szempontjából is újításokat hozott: kitolt határidővel és online leadással járult hozzá az egyetem a végzős hallgatók sikeres félévéhez. Bár legtöbbötök biztosan hátradőlve várja már az értékelést, akadnak olyanok is, akik a véghajrában végzik el az utolsó simításokat a képzésüket lezáró dolgozaton. Cikkünkben néhány olyan tippet gyűjtöttünk össze, ami a segítségetekre lehet az utolsó pillanatokban.

Az alapképzésen május 18-án, míg mesterképzésen május 19-én leadandó szakdolgozat megfeszített munkát kívánt; sok diák számára nehézséget jelenthetett a vírushelyzet miatti kizárólagosan online adatgyűjtés, vagy éppen a személyes interjúk lebonyolítása. Éppen ezért többőtök az utolsó pillanatokban dolgozza fel a kapott információkat, nem kis stressznek kitéve magát. Jó hírünk van: néhány hatékony tipp figyelembevételével biztosan kész leszel a tanulmányaidat lezáró művel!

1. Lásd a célt, ne csak a folyamat nehézségét!

Szinte biztosak vagyunk benne, hogy a nagy munka közepette több-kevesebb holtpontra mindenki eljutott már, de akármennyire is szorít az idő, és frusztrál a határidő, ne feledd: ha ezt az akadályt beveszed, egyenes az út a diplomához. Több évnyi tanulás mellett néhány napnyi megfeszített munka nem okozhat problémát!

2. Priorizáld a teendőidet!

Hiányzik még néhány grafikon, a forrásjegyzék sem teljes, de az elméletet is újra kellene olvasnod? Vegyél egy nagy levegőt, majd ragadj tollat és ceruzát, és kategorizáld a teendőket logikai, valamint nehézségi sorrendben. Jobb a hosszabb-rövidebb, könnyebb-nehezebb feladatok közti váltakozás, így nagyobb lesz a sikerélmény, ha egy adott rész végére értél.

3. Készíts hatékony időbeosztást!

Ha már megvan a terv, csak az időbeosztás hiányzik. Igyekezz a rendelkezésre álló intervallumon belüli reális keretet szabni magadnak; ezzel kiküszöbölheted a felesleges üresjáratokat. Semmiképp se hagyd ki a dolgozat újraolvasását: ez terjedelemtől függően változó mennyiségű időt vehet igénybe, ugyanakkor biztosan észreveszel majd olyan hibákat, amik első körben fel sem tűntek. Hidd el, jól fog jönni az a néhány pluszpont, amit így szerezhetsz!

4. Szánj időt a pihenésre!

Bár elsőre furcsán hangozhat, hiszen még csak gondolni sem tudsz a pihenésre, hidd el, egy-egy rövid szünet beiktatása hatékonyabbá teszi a munkavégzést. Ha úgy érzed, elfáradtál, tegyél egy néhány perces sétát a lakás körül, mozgasd meg a végtagjaidat, vagy lepd meg magadat valamilyen finomsággal. Hidd el, az agyad is meghálálja majd a törődést; a joghurt-banán, valamint csoki-kóla kombónál pedig nincs jobb.

5. Ezeket a szempontokat semmiképp se feledd!

Összegyűjtöttük neked a két legfőbb szempontot, ami nélkül semmiképp sem lehetsz eredményes. A legfontosabb természetesen az, hogy ne plagizálj! Ma már számos - az egyetem által is ajánlott - plágiumkereső-szoftver áll a rendelkezésedre, hogy biztosan elkerüld a plagizálás lehetőségét. A tudományos munka legfőbb elvárása a saját tudástőke, illetve mások munkájának tiszteletben tartása. Mindenképpen hagyj magadnak időt a forrás-ellenőrzésre! Emellett fordíts kiemelt figyelmet a dolgozat formázására is: ne csak tartalmilag, de küllemre is legyen kiváló. Használj alfejezeteket, ábrajegyzéket és szükség esetén függeléket. Hidd el, a könnyebb áttekinthetőség pontozás terén szintén kifizetődő lesz.

Az alábbi szempontok figyelembevételével biztosan időben végzel majd a munkáddal, de közben arról se feledkezz meg, hogy a megváltozott körülmények ellenére sem vagy egyedül: A Corvinus oktatói és munkatársai segítenek neked, hisz’ mind érted szorítanak.

#együttalegjobbak #CorvinUs

Vágólapra másolva