Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Sikeres publikálás lépésről lépésre – Beszámoló Dr. Stefan Minner professzor előadásáról

2021-01-18 09:58:29

A január 11-15-e között megrendezett Kutatási hét keretében került sor a Kutatásmenedzsment által szervezett MEET THE EDITOR kutatástámogatási előadássorozat második eseményére, amelynek vendége Dr. Stefan Minner professzor, az International Journal of Production Economics főszerkesztője volt.

Budapesti Corvinus Egyetem

 Stefan Minner a Logistics and Supply Chain Management professzora, jelenlegi munkahelye a Technical University of Munich (TUM) School of Management. Oktatói-kutatói munkája mellett több német és nemzetközi szakmai testület vezetőségi tagja. A globális ellátási láncok tervezési folyamataival, a szállítási folyamatok optimalizálásával és a készletgazdálkodással foglalkozó kutatásairól szakterületének legnevesebb nemzetközi folyóirataiban publikál.

Előadásában a szerzőként, felkért bírálóként, szerkesztőbizottságok tagjaként és az Elsevier által kiadott folyóirat főszerkesztőjeként szerzett gyakorlati tapasztalatait és legérdekesebb élményeit osztotta meg az érdeklődő közönséggel.

Bemutatóját az általa képviselt International Journal of Production Economics ismertetésével kezdte, hangsúlyozva, hogy legnagyobb eséllyel a kiválóan megírt, interdiszciplináris jellegű és jelentős tudományos újdonságot felmutató cikkek kerülhetnek be a folyóiratba. A publikálási folyamaton lépésről lépésre végigvezetve a hallgatóságot tanácsokkal szolgált a legfontosabb szabályok, kimondott és kimondatlan elvárások kapcsán, és rávilágított a helyes szerzői magatartás jellemzőire. Kiemelte az absztrakt és a bevezető rész fontosságát, mivel a szerkesztők és bírálók ezeket olvassák át először, így egy rosszul megírt absztrakt akár a cikk további sorsát is megpecsételheti. Javaslata szerint minden szerzőnek törekednie kell a plágium elkerülésére és a helyes nyelvhasználatra, ezek megfelelő alkalmazásához ötleteket is adott a hallgatóságnak. A Corvinus oktatói-kutatói olyan műhelytitkokat is megtudhattak, mint például a bírálók kiválasztásának módja, a szerkesztők szerepe a beérkezett értékelések utáni döntéshozatalban vagy a tematikus kiadványokban való sikeres publikálás lehetőségei és okai. Az előadás végén a résztvevők feltehették kérdéseiket.

Mivel Stefan Minner professzor tanácsai nemcsak az International Journal of Production Economics-ban, hanem bármilyen rangos nemzetközi folyóiratban publikálni tervező kutatóknak útmutatásként szolgálhatnak, ezért a prezentáció diái és a teljes felvétel is elérhető az Egyetem hallgatói és munkatársai számára.

A sorozat következő eseményére a tavasszal kerül sor, amelyről pontos részletekkel a Research Newsletter márciusi számában jelentkezik a Kutatásmenedzsment csapata.

Kapcsolódó események

Vágólapra másolva
GEN.:2021.10.20. - 03:31:50