Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Sárközy Tamás professzor úr méltatása születésének 80. évfordulóján

Sárközy Tamás a XX. század második fele és a XXI. század első két évtizede magyar és nemzetközi jogtudományának kiemelkedő, iskolateremtő alakja. Számtalan tudományos cikk, szakkönyv, tankönyv és monográfia szerzője. Szakmai életútja évtizedeken keresztül összefonódott a „Közgázzal”: 1972 és 2010 között a Budapesti Corvinus Egyetem (illetőleg előd-intézményei) Gazdasági Jogi Tanszékének oktatója, majd vezetője volt. Legendásan jó előadóképessége és olvasmányos stílusa széles körben kedvelt és szeretett tanárrá emelte a hazai jogász- és közgazdász nemzedékek szemében egyaránt.
Corvinus 
Sárközy Tamás 1940. október 26-án született Budapesten. 1958 és 1963 között végezte el jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. 1963 és 1969 között az Építésügyi Minisztériumban dolgozott, majd 1969-től egészen haláláig az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének a munkatársa volt. 1993-tól vezette a Jogtudományi Intézet polgári jogi főosztályát, ahol nyugdíjazását követően professor emeritusként folytatta tudományos tevékenységét. 1979-ben egyetemi tanári címet kapott. 1981-től vezette a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (a Budapesti Corvinus Egyetem előd-intézménye) Gazdasági Jogi Tanszékét.

Mind a hazai jogtudomány képviselőjeként, mind pedig állami funkciót is betöltő vezetőként kiemelkedő szerepe volt a rendszerváltás gazdasági jogi és társasági jogi megalapozásában. Az ő nevéhez fűződik az 1988. évi első társasági törvény megalkotása. 1988 és 1990 között a gazdasági-vállalati jog kodifikációjáért felelős igazságügyminiszter-helyettes, majd deregulációs kormánybiztos volt.

Sárközy Tamás tudományos kutatómunkáját az innovatív gondolkodás és komplex látásmód jellemezte. Műveinek stílusát áthatotta a tudományos szabatosság, a közérthetőség és a világos fogalmazásmód. Ennek is köszönhető, hogy munkái túlmutatnak a jogtudomány belső világán, s szélesebb kontextusban is értelmezhetők.

Sárközy Tamás tevékenységét 1985-ben Állami Díjjal ismerték el, 2007. augusztus 20-án pedig átvehette a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést. 2009-ben elnyerte a Prima díjat és a Prima Primissima Közönségdíjat is. Hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt kimagasló tudományos munkásságának elismeréseként pedig 2007-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének életműdíját, a Iuris Consulto Excellentissimo Díjat
Vágólapra másolva