Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

“Rengeteg nemzetközi barátság indul az ESN segítségével” – Interjú Ilcsik Márk elnökkel

Ilcsik Márkkal, az ESN Corvinus elnökével beszélgettünk.

Az ESN Corvinus diákszervezet lehetőségeket kínál az egyetemre érkező nemzetközi diákoknak a magyar kultúra megismerésére, segítséget nyújt a beilleszkedéshez és kapcsolatok kiépítéséhez. A diákszervezet a nemzetközi diákok mellett a corvinusos hallgatók számára is lehetőséget ad a nyelvtanulásra és a nemzetközi kapcsolatépítésre. Ilcsik Márkkal, az ESN Corvinus elnökével beszélgettünk.

ESN Corvinus

 
Miben és hogyan segít az ESN nemzetközi diákoknak?

Ahogy a nevünkben is benne van, az Erasmus Student Network (ESN) feladata, hogy az egyetemre érkező erasmusos és tengerentúli diákokat koordinálja, támogatjuk őket az érkezésük és az ittlétük során. Mi segítünk nekik beilleszkedni, megismerni az egyetemet és a várost. Sok cserediáknak már a szálláskeresésben is segítünk, személyesen pedig a mínusz első héten találkozunk velük először. Ekkor szervezünk az érkező diákoknak egy orientációs hetet, ahol segítünk a beilleszkedésben, kapcsolatok teremtésében, adunk nekik egy kezdőlöketet a szorgalmi időszak kezdete előtt. Igyekszünk az egyetemünkre érkező nemzetközi diákoknak átadni egy kis szeletet a magyar kultúrából, nemcsak Budapestből, hanem kirándulások szervezésével az országból is.


Hogyan kapcsolódik a corvinusos szervezet a nemzetközi hálózatba?

Az ESN Corvinus is kiemelkedő tagja a nemzetközi csapatnak, hiszen összesen 42 országban van jelen az ESN, ami több mint ötszáz egyetemet jelent Európa-szerte. Félévente közel 400 cserediák érkezik Erasmus-program keretén belül hozzánk, amibe nincsenek beleszámítva a tengerentúlról érkező diákok. A szervezet brüsszeli központja biztosítja számunkra a lehetőséget, hogy részt vegyünk nemzetközi eseményeken és tréningeken.


Tekintettel a vírushelyzetre idén mennyiben változtak meg az érkező cserediákok orientációs programjai?

Szerencsére az orientációs hetet és a szemeszter kezdetére tervezett programokat meg tudtuk tartani, viszont amint jöttek az új kormányrendeletek, azonnal átálltunk online tájékoztatásra. A programok nagy részét próbáljuk a szabadba tervezni és áthelyezni, valamint ha zárt helyre megyünk, akkor szigorúan betartjuk a maszk használatát. A pandémia az idei félévre érkező diákok számát nagymértékben befolyásolta, az átlagosan fogadott diákok kevesebb, mint fele érkezett meg.

Ilcsik Márk

 
Milyen lehetőségeket kínáltok a corvinusos diákoknak?

Két opció van az egyetemi diákok számára: az egyik, hogy csatlakoznak az ESN diákszervezethez és teljes jogú tagok lesznek, a másik, hogy részt vesznek a Tandem Programunkban. Az ESN Tandem Program célja a külföldről érkező cserediákok integrációjának segítése egyetemünkön töltött szemeszterük alatt.

A programra a Corvinus bármely diákja jelentkezhet. A jelentkezők kapnak egy Tandem Partnert, vagyis egy külföldi cserediákot, akinek segítői és barátai lesznek. A programmal már jóval a tanévkezdés előtt szeretnénk segíteni a cserediákokat egy közösségi és professzionális háló megalapozásában.

Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a hozzánk érkező nemzetközi diákok emlékezetes pillanatokat és tapasztalatokat szerezhessenek a nálunk töltött szemeszter alatt.


Miért szerettél volna az ESN elnöke lenni?

Négy éve töretlenül az ESN tagja vagyok, és mikor az alapképzésem során Granadában voltam erasmusos cserediák, teljesen magával ragadott az Erasmusos élmény és a vele járó érzelmek. Amikor hazaértem, nem akartam elszakadni ezektől az érzésektől, közel szerettem volna maradni a nemzetközi közeghez, és tudtam, hogy a legjobb hely erre az ESN diákszervezet vezetősége. Az idei évi diákszervezeti szavazáson engem szavaztak meg az elnöki pozícióra, azóta elnökként elhivatottan segítem a külföldi diákok életét, hogy egy átfogó és felejthetetlen élményt kapjanak a Corvinus Egyetemtől.


Mit tanácsolsz azoknak, akik a jövőben csatlakoznának az ESN Corvinushoz?

Erre a félévre sajnos már lezárult a jelentkezés mind a Tandem Programba, mind a diákszervezetbe, de a következő félévtől mindenkinek várjuk a jelentkezését. Azt tanácsolnám a magyar diákoknak, hogy merjenek angolul beszélni. A szervezeten keresztül adott a lehetőség, hogy akár angol anyanyelvű diákokkal ismerkedjenek, kommunikáljanak, és nem utolsó sorban gyakorolják az idegen nyelvet. A Tandem Program pedig remek alkalom arra, hogy az itthoni diákok nemzetközi kapcsolatokat építsenek ki, rengeteg nemzetközi barátság indul az ESN segítségével.

Az eredeti cikket a Közgazdász Online hallgatói blogon tudod elolvasni.Írta: Hegedüs Kata, borítókép: ESN

Budapesti Corvinus Egyetem

 

Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.24. - 03:59:54