Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Rangos nemzetközi tudományos folyóiratban jelent meg a REKK kutatójának tanulmánya

Kácsor Enikő, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont munkatársa kutatásában a megújuló energia támogatására kiírt aukciókat vizsgálja, ezen belül is a német naperőművi aukciókra fókuszál. Legújabb publikációja Ajánlatadási viselkedés modellezése a német naperőmű aukciókon címmel 2021 januárjában jelent meg a - többek között technológiafejlesztéssel, energiagazdasági témákkal foglalkozó - Energies online tudományos folyóiratban.
Corvinus 


A cikk a megújuló áramtermelés támogatásához kapcsolódó aukciókat vizsgálja, ezen belül is a német naperőművi aukción történő ajánlatadást modellezi. A megújuló energia támogatása világszerte fontos eszköze a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Egyre több helyen ismerik fel, hogy a támogatások hatékony allokációját az aukciók biztosíthatják. Az Európai Unióban ezért már jogszabályi kötelezettség a támogatások ilyen módon történő kiosztása. Az elemzés aukcióelméleti keretrendszerben történik, és egy kibővített költségszámítással egészül ki, ami a szakirodalomban széles körben alkalmazott LCOE (levelised cost of electricity) számítási módszertanon alapszik.

Az aukcióelméleti modellben két szabályrendszer kerül összevetésre, az ajánlati áras és az egyenáras. Előbbi esetén a Nash-egyensúlyi ajánlati függvények megkeresése a cikkben ismertetett saját iterációs algoritmus segítségével történik. Az aukciók lejátszása is megtörténik a kapott ajánlati függvényeket alkalmazva szimuláció segítségével.

A döntéshozók szempontjából a szabályok meghatározásakor lényeges szempont lehet az összeköltség minél alacsonyabb szinten tartása, mellyel kapcsolatban fontos tanulságok vonhatóak le az elemzésből. Az egyenáras esetben az igazmondásra való ösztönzöttség miatt a vizsgált keretek között alacsonyabb átlagos támogatásigény adódik, mint az ajánlati áras esetben. Az eredmények segíthetnek hozzájárulni a jövőbeli aukciók szabályainak finomhangolásához.

Kacsor, E. (2021). Modelling Bidding Behaviour on German Photovoltaic Auctions. Energies, 14(2), 516.

Kácsor Enikő, a Corvinus gazdaságelemzés alapszakán 2011-ben, majd a biztosítási és pénzügyi matematika mesterszak aktuárius szakirányán 2014-ben végzett. 2015-ben kezdte meg tanulmányait a BCE Általános és Kvantitatív Közgazdaságtan Doktori Iskolájában, végleges disszertációját 2021 februárjában nyújtotta be.

A REKK-hez 2011 februárjában csatlakozott külső munkatársként. Fő kutatási területe a megújuló szabályozás és támogatási rendszerek, a nemzetközi áramárak összehasonlítása és elemzése, az árampiacok és a tartalékpiac modellezése, valamint a gázpiaci szállítói tarifákhoz kapcsolódó kérdések. Rendszeresen vesz részt oktatóként a REKK különböző képzésein, gázpiaci és árampiaci területen egyaránt. 
Vágólapra másolva
GEN.:2021.04.20. - 20:36:44