Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Pályázati felhívás – „Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban”

2021-10-07 12:39:25

Az Országgyűlés elnöke, az Igazságügyi Minisztérium és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője pályázatot hirdet.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Az Országgyűlés elnöke, az Igazságügyi Minisztérium és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője pályázatot hirdet.

Pályázni magyar nyelvű pályaművel lehet, amely az alábbi témakörök közül egy témát vizsgál:

 1. Egy szabadon választott uniós politika szabályai és a szakpolitika értékelése (pl. a 2021-2027 közötti többéves pénzügyi keret és a helyreállítási alap összefüggései, a Közös Agrárpolitika reformja, az Európai Unió bővítése, szomszédságpolitika).
 2. Magyarország vagy egy másik EU-tagállam európai uniós tagságának tapasztalatai.
 3. Az EU reformjának lehetséges irányai (Föderális Európa vs. erős tagállamokra épülő EU), kiemelten az Európa jövőjéről szóló konferencia tükrében.
 4. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság kapcsolata a brexit után.
 5. Az Európai Unió válasza az új globális kihívásokra (pl. migráció, klímaváltozás – beleértve az „Irány az 55%!” intézkedéscsomagot, energiabiztonság, kiber és hibrid fenyegetések).
 6. Az Európai Unió stratégiai autonómiájának kérdései (pl. az európai védelmi unió szükségessége és kilátásai, a közös európai hadsereg felállításának lehetőségei).
 7. A Covid-19 világjárványra adott európai uniós és tagállami válaszok elemzése (az Európai Egészségügyi Unió létrehozása).
 8. A lisszaboni szerződés alkalmazási tapasztalatai és lehetséges reformja.
 9. A Visegrádi Négyek és a regionális együttműködés jelentősége.
 10. Az uniós csatlakozás társadalmi vonatkozásai, különös tekintettel a Kárpát-medencei kisebbségi közösségek helyzetére.
 11. Az őshonos nemzeti közösségek helyzetének védelme és előmozdításának lehetőségei az Európai Unióban (különös tekintettel az identitás kérdése Európában, vagy az őshonos közösségekhez kapcsolódó polgári kezdeményezések témáira).
 12. A Vasút Európai Évének jelentősége közép-európai szemmel.

A pályaműveket, valamint a szükséges mellékleteket elektronikusan kell benyújtani.

A pályázat beküldésének határideje: 2022. január 10. (hétfő)

A pályázatokat az Országgyűlés elnöke által felkért szakértőkből álló bírálóbizottság értékeli, amely fenntartja magának a jogot, hogy – a pályaművek minőségére figyelemmel – egyes helyezéseket ne ítéljen oda vagy több helyezettet javasoljon díjazásra.

A pályázat díjazása:

 • helyezett 500 000 Ft
 • helyezett 400 000 Ft
 • helyezett 300 000 Ft

valamint két különdíj, egyenként 200 000 Ft

Vágólapra másolva
GEN.:2021.11.28. - 19:59:52