Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Összefoglaló a Közép-Ázsia Kutatóközpont április 15-ei webináriumáról

A Budapesti Corvinus Egyetem Közép-Ázsia Kutatóközpontja 2021. április 15-én rendezte meg webináriumát „A közép-ázsiai regionális vízügyi együttműködés gazdasági alapjainak felvázolása” témakörben.
Budapesti Corvinus Egyetem 
A webinárium a négy virtuális és egy hagyományos workshopból álló “A víz mint a fenntartható kilábalás hajtóereje: Közép-Ázsia vízgazdálkodása gazdasági, intézményi és stratégiai szemszögből” elnevezésű program harmadik rendezvénye volt.

A program szakmai előkészítését és lebonyolítását a Budapesti Corvinus Egyetem végzi,

  • a Svájci Fejlesztési Szervezet (Swiss Development Cooperation),
  • a Stockholmi Nemzetközi Víz Intézet (Stockholm International Water Institute), illetve
  • a Közép-Ázsiai Regionális Környezetvédelmi Központ (Regional Environmental Center for Central Asia) támogatásával.

A program által alkalmazott kutatási módszer újszerűsége abban rejlik, hogy a különböző környezeti folyamatokat – mint a globális felmelegedés, a vízszennyeződés – a gazdasági, intézményi és stratégiai tényezők elemzésével próbálja magyarázni és javaslatokat kidolgozni az öntözéses mezőgazdaság, a vízenergia termelés, valamint a kommunális és ipari vízellátás problémáinak megoldására.

A webináriumon az öt közép-ázsiai ország és Afganisztán döntéshozói, szakemberei és kutatói vettek részt, valamint a régió vízügyi problémáinak megoldásához segítséget nyújtó nemzetközi fejlesztési bankok és szervezetek, köztük a Világbank, az Ázsiai Fejlesztési Bank, a Német Fejlesztési Ügynökség (Deutsche Gesellschaft für Zusammenarbeit), az ENSZ Közép-Ázsiai Regionális Preventív Diplomácia Központja és a USAID szakértői. A közel 70 résztvevőt számláló webináriumon megnyitó beszédet mondott Sulton Rahimzoda, az Aral Tenger Megmentésére Létrehozott Alap (International Fund for Saving the Aral Sea) Végrehajtó Bizottságának elnöke, Caroline Milow, a Német Fejlesztési Ügynökség (GiZ) Regionális igazgatója és Johannes Stenbaek-Madsen, az Európai Unió Regionális programigazgatója.

A felszólalók üdvözölték a Budapesti Corvinus Egyetem által kidolgozott javaslatot egy “okos” regionális befektetési koncepció (smart regional investment concept) kidolgozására, amely segítene azoknak az infrastrukturális projekteknek a kijelölésében és kidolgozásában, amelyek hatékonyabban valósíthatók meg egy regionális befektetési konzorcium keretében, mint nemzeti alapon. A közép-ázsiai országok képviselői hangsúlyozták, az utóbbi időszak magas szintű kezdeményezései és megállapodásai jelzik, hogy megvan a politikai akarat arra, hogy a régió országai közös erővel oldják meg a vízszektor három évtized alatt felhalmozódott problémáit.

A program keretében 2021. május 20-án rendezik meg a következő webináriumot, mely a vízzel, mint stratégiai erőforrással foglalkozik majd, elemezve a klímaváltozás és a térség geopolitikai folyamatainak hatását a szektorra.
Vágólapra másolva
GEN.:2021.05.12. - 08:43:15