Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Online kutatások koronavírus idején

A tudományos élet a koronavírus idején sem áll meg; sőt, a járványhelyzet a kutatások új táptalaját jelenti. A #kommlab csapata a COVID-19 generációfókuszú aspektusait vizsgálta, amelynek eredményeiről a napokban számoltak be.

A Dr. Székely Levente által vezetett #kommlab olyan tudományos munka iránt elhivatott hallgatókat és oktatókat tömörít, akik a tudásukat a gyakorlatban is mélyíteni kívánják. A 2018-ban alakult kutatócsoport tematikáját illetően generáció-orientált, így elsősorban az időseknek és a fiataloknak szentel kiemelt figyelmet. A 2020-as tervek közt szerepel az influencer-marketing, ifjúság és civil szervezetek, valamint a generációk közötti kommunikáció vizsgálata.

A #kommlab kutatásának egyik fő alappillérét az idősek és a velük kapcsolatos mémek vizsgálata adta. Az első regisztrált esettől számított egy hónapon keresztül, azaz április 4-éig bezárólag figyelték azokat a videó- és képalapú tartalmakat, amelyek a koronavírus és a Baby Boom generáció, vagyis a legveszélyeztetettebb 65 év feletti korosztály kapcsolatát fűzte össze. A jellemzően Facebookon, Instagramon és TikTokon folytatott kutatás végeredményként rámutatott arra, hogy a fiatalabb generációk gyakorlatilag felelőtlennek ítélik meg a Baby Boom generációt, hiszen gyakran arra hivatkozva, hogy ők már mennyi mindent megéltek, néha figyelmen kívül hagyják a szabályokat és rendelkezéseket. Káldy Márton elsőéves kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos hallgatójának kutatásról készült bővebb beszámolója az alábbi linken érhető el. A vele készült rádióinterjúban további érdekes részletre is kitér.

A kutatócsapat vizsgálatának másik fő fókuszát az önkormányzatok idősekkel folytatott online kommunikációjának elemzése adta. Bár alig akad néhány olyan település, ami egyáltalán nem beszél a járványról, csupán minden második szólítja meg a 65 év feletti lakosokat. A 2020. április 9. és 15. között felvett 325 véletlenszerű minta az online tájékoztatás mennyiségére és minőségére koncentrált. Ugyan a kommunikáció legtöbb esetben nem nevezhető minden részletre kitérőnek, példaértékű az az önkormányzati-lakossági összefogás, amit a helyzet szült: azt a jövőben is hasznos lenne fenntartani. A Társadalmi Doktori Iskola végzős hallgatója, Rákóczy Zsuzsanna részletes beszámolója az alábbi linken olvasható.

Vágólapra másolva