Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Nem kell aggódnod az átlagod miatt

A koronavírus okozta rendkívüli helyzetben nem lehet akkor sem kiesni az ösztöndíjas helyről, ha a hallgató nem teljesíti a szokásos feltételeket – derült ki a legújabb Elnöki Testületi rendelkezésből. A rendelkezés egy korábban megjelent kormányrendelet alapján született, melyben a veszélyhelyzet során teendő egyes, a felsőoktatási intézményeket és a hallgatókat érintő intézkedéseket szabályozzák.

Mit jelent ez a gyakorlatban állami ösztöndíjas helyek esetén? 

Állami ösztöndíjjal a 2019-ben vagy azelőtt kezdő hallgatók tanulnak továbbra is a Corvinuson. Esetükben az állami ösztöndíjak feltételeit a felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény szabályozza. A törvény 48-as paragrafusának második bekezdése szerint alapesetben az intézmény köteles átsorolni állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas formáról önköltségesre azokat a hallgatókat, akik nem teljesítettek az előző két félévben átlagosan 18 kreditet, vagy nem érték el az intézmény szervezeti és működési szabályzatában foglalt tanulmányi átlagot. 

A kormányrendelet alapján ez az átsorolás az idei évben elmarad, vagyis akkor is állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas maradhat a hallgató, ha a minimum kreditszámot vagy a meghatározott minimum átlagot nem teljesíti. 

A cikk teljes terjedelmében a Közgazdász Online oldalán érhető el.

Vágólapra másolva