Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Mit nyújt az egyetem fogyatékossággal élő hallgatóinak?

Egyetemünk számára elengedhetetlen fontosságú a speciális szükségletű hallgatók támogatása és segítése. A Hallgatói Támogatás a sikeres diploma elérése céljából nyújt segítséget a speciális (képzési) igényű hallgatóknak. Fontosnak tartjuk, hogy akinek a képességei adottak, ahhoz, hogy bejusson egy felsőoktatási intézménybe, speciális igényei miatt ne ütközzön olyan akadályokba , amelyeket közösen megoldhatunk.

Budapesti Corvinus Egyetem 

A fogyatékkal élő hallgatók szervezett támogatása jelentős múltra tekint vissza Egyetemünkön. 2004 óta létezik az egyetem fogyatékos ügyi szabályzata és a Diáktanácsadó Központ irányítása alatt működő fogyatékos ügyi koordinátori rendszer, amely szervezte és működtette a fogyatékkal élő hallgatók tanulmányainak támogatási szisztémáját.

2020.szeptember 1-től megújult a fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányi esélyegyenlőségét biztosító egyetemi szabályzat, amely kiterjed a hallgatókat érintő tanulmányokra, oktatásszervezésre, beilleszkedésére, kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatos ügyekre, rekreációs és közösségi tevékenységekre.

Emellett létrejött a Hallgatói Szolgáltatáson belül szakemberekből álló Hallgatói Támogatási csoport. A közösség egyik célja, hogy egyenlő hozzáférést biztosítson a hallgatónak a tanulmányaihoz és támogatást nyújtson a képzésük sikeres elvégezésében.

Jelenleg 72 fogyatékossággal élő hallgató szerepel az egyetemi nyilvántartásunkban (70 magyar hallgató és 2 külföldi) A 70 magyar hallgató közül 2-en a székesfehérvári Campuszon tanulnak. Ez a létszám , nem eállandó, mivel függ a hallgató pillanatnyi élethelyzetétől, a szakvélemények érvényességétől, illetve a diagnosztizált állapotoktól.

A támogatás célja, hogy az egyenlő bánásmódnak megfelelően biztosítsa elsősorban a zökkenőmentes tanulást, bátorítsa és segítse a külföldi csereprogramok részvételére az érintett hallgatókat, támogassa a karrierútjuk elkezdésében őket, valamint elősegítse a minél nagyobb mértékű beilleszkedésüket mind a budapesti, mind a székesfehérvári Campuson.

Erre szolgálnak a tanácsadások, különböző programok és intézkedések a képzésük során. Az inkluzív szemlélet kialakításának segítésével és terjesztésével a speciális szükségletű hallgatók is ugyanúgy részt vehetnek és élvezhetik az egyetemi életet. A konzultációk során történik meg az igények felmérése, amely arra szolgál és fókuszál, hogy ezeket az igényeket minél nagyobb mértékben biztosítsuk számukra.

További cél az akadályok és hátrányok minimalizálása, a hatékony igényfelmérés és az igény érvényesítése mellett olyan körülmények biztosítása, amelyek lehetővé teszik számukra a tevékenységek nagy részének elvégzését. Ennek elősegítésére szolgálnak az

  • épített környezeti akadálymentesség
  • látássérültek segítése (útvonaltanítással, digitális tananyag stb.),
  • hallássérültek segítése (információk leírásával, feliratozással, jelnyelvi tolmáccsal stb.),
  • informatikai és kommunikációs hozzáférhetőség elősegítése (elérhető felolvasók, helyesírás és szinonima szótárak stb.),
  • környezeti zajok minimalizálása (figyelem összpontosítására, zavaró hangok és fények csökkentésére stb.)

Ezeken túl egy sokaknak életkönnyítő egyetemi szolgáltatás is helyet kapott a Budapesti Campuson. A speciális szükségletű hallgatók számára rendelkezésre áll egy pihenőszoba, amely azt a célt szolgálja, hogy a kényelmesen berendezett helyiséget a fogyatékkal élő, vagy tartósan beteg (cukorbeteg, transzplantált stb.) hallgatók, valamint kisgyermekes szülők, várandós anyukák használhassák. A szoba alkalmas rövid pihenésre, kisgyermekek ellátására, vagy gyógyszerszedés diszkrét és higiénikus megvalósítására.

Az érintettek jelenleg a fogyatékosságügyi koordinátornál a disability@uni-corvinus.hu e-mail címen előzetes bejelentkezést követően vehetik igénybe a szobát.

A jövőben szeretnénk kialakítani egy olyan foglalkoztatási rehabilitációs rendszert az egyetemen, amely elősegítheti a tanulás-karrier átmenetet ezen hallgatóknál.

Módszertani fejlesztésekkel, információnyújtással és terjesztéssel területi szakemberek (HR coach szakemberek, szaktrénerek) bevonásával gondoljuk mindezt megvalósíthatónak az ideális “a megfelelő ember - a megfelelő helyre” szemlélet jegyében, amely a munkamódszerekre és az életritmusra koncentrálva szakmai egyeztetésekkel járulna hozzá és támogatná a megváltozott munkaképességű személyek elhelyezkedését.

A rendszer célirányosan egy modellprogramon keresztül vezethetné a hallgatót

a vágyott állásig, amellyel javítaná az információáramlást a szereplők között, csökkentené a rendszerben lévő pontatlan folyamatokat és gyenge pontokat, mint például a kommunikációs problémákat, érdekviszonyokat, területi elhelyezkedést, versenypiaci kompetenciák összehangolását. Erősítené a nyomon követési rendszert, hallgatói- és civil szervezetek együttműködésével pedig elérhető lenne egy teljeskörű mentorálási program.

Továbbra is fontos szemlélet az inkluzív tanulás, inkluzív munkahely kialakítása. A Hallgatói Támogatási csoport esélyegyenlősséggel foglalkozó munkatársa a későbbiekben is arra törekszik, hogy minél több társadalmi réteghez eljusson a fogyatékossági tudás és az esélyegyenlőség fontossága.

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdésed merülne fel, keresd bátran szakértő kollégánkat Rózsa Melindát a melinda.rozsa@uni-corvinus.hu
Vágólapra másolva