Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Mit mondanak a statisztikák, miért éri meg mesterszakra jelentkezni?

Alapszakos diploma után megéri mesterre menni, vagy jobb, ha rögtön dolgozni kezdünk?

Alapszakos diploma után megéri mesterre menni, vagy jobb, ha rögtön dolgozni kezdünk? Valóban megéri az a plusz két év? Hogyan tudunk utána elhelyezkedni, és mennyivel kereshetünk többet? Vendégszerzőnk ezeknek a kérdéseknek járt utána a Corvinuson.

Corvinus1

 
A tanulás még mindig jó befektetésnek számít, a diplomás fiatalok ugyanis gyorsabban tudnak elhelyezkedni és a kereseteket tekintve is jobb helyzetben vannak, mint azok, akik a középiskola után nem tanulnak tovább. Ez még önmagában nem meglepő, azonban statisztikai adatok szerint jelentősen jobban jár az, aki bevállal az alapszak után plusz két évet és elvégzi a mesterképzést is.

Ezt támasztja alá Varga Júlia közgazdász, az MTA tudományos főmunkatársának egyik, a Munkaerőpiaci Tükör 2018 című MTA-kiadványban megjelent tanulmánya is, amelyben azt mutatja be, hogyan változott a legfeljebb 35 éves diplomások munkaerőpiaci helyzete 2004 és 2018 között. 

A szakember kutatásai során azt találta, a mester diplomások több mint 80 százaléka volt foglalkoztatott a teljes időszakban, vagyis a válság idején is jó volt a foglalkoztatási rátájuk.

Mesterképzés után nem csak az elhelyezkedés megy gyorsabban, de a kezdő bérek is jóval magasabbak, mint alapszakos diplomával. A Diplomán túl weboldalon rengeteg, felsőoktatással kapcsolatos statisztika található. Ha megnézzük például a 2015/2016-ban, gazdaságtudományi képzésen végzett mesterszakos hallgatókkal kapcsolatos adatokat, látható az is, hogy az elhelyezkedés vagy a fizetés szempontjából az is számít, ki melyik felsőoktatási intézményben szerzett diplomát.

A Corvinuson végzett hallgatók ugyanis átlagosan kevesebb, mint egy hónap alatt el tudtak helyezkedni, és átlagosan bruttó 430 ezer forint körüli kezdő fizetést kaptak.

Budapesti Corvinus Egyetem

 

Álommunkahely már az egyetem alatt 


A Corvinus egyik legnagyobb erőssége, hogy a mesterképzés során a vállalati partnerekkel közreműködve gyakorlatorientált, tapasztalati tudást nyújt a hallgatóknak. Ezzel együtt arra is lehetőséget biztosít, hogy a diákok a legnagyobb vállalatok vezetőivel dolgozhassanak a diákévek alatt, kiépítve közben egy jól működő kapcsolatrendszert, amelyet frissdiplomásként, vagy akár az egyetemi évek alatt kamatoztathatnak.

Jó példa erre a duális képzés adta lehetőség, amely során a hallgatók már egyetemi éveik alatt részletes ismereteket szereznek a munka világáról, képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik és részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával. A duális képzésben az együttműködő partnerek az ország vezető könyvvizsgáló cégei, például a PricewaterhouseCoopers, a KPMG, vagy az Ernst & Young.

A képzés keretén belül a hallgatók heti három napot az egyetemen, kettőt pedig az egyik vállalati partnernél töltenek, ráadásul az elvégzett munkáért fizetést is kapnak.

Belépő a nagy, nemzetközi cégekhez


A világ több száz üzleti iskoláját monitorozva a Financial Times minden évben összeállítja nemzetközi rangsorát a legjobb üzleti iskolákról és képzéseikről. A menedzsment képzéseket listázó, Financial Times Masters in Managment globális rangsorán idén a 90. helyen szerepel a Corvinus Vezetés és szervezés mesterképzése. Ezzel a program a világ száz legjobb menedzsment képzése közé sorolható.

A Financial Times felmérése szerint a Corvinuson Vezetés és szervezés mesterképzésen diplomázott hallgatók átlagfizetése három évvel a végzésük után bruttó 600 000 forint, amely a Diplomás Pályakövetési rendszer adatai szerint másfélszer magasabb az ugyanezt a mesterképzést más hazai egyetemen elvégzettek átlagfizetésénél. Ráadásul a corvinusos hallgatók diplomájuk értékét még egy CEMS (The Global Alliance in Management Education) képzéssel is növelhetik. A képzés nagyjából fél évvel több időt vesz igénybe, mint ha valaki csak egy általános mesterképzést vállal, de a befektetett munka és energia megtérül: a CEMS MIM végzettségű diákok pillanatok alatt el tudnak helyezkedni, kapkodnak értük a cégek, és nagyon jók a későbbi előrelépési lehetőségeik is.

Munka mellett is elvégezhető a mesterképzés
Ha valaki decemberben záróvizsgázik, nem feltétlenül kell várnia szeptemberig, hogy folytathassa tanulmányait. A 2021. évi keresztfélévben hét mesterszak is indul, köztük olyanok is, amelyeket akár munka mellett is be lehet vállalni.

Ilyen például a Nemzetközi adózás, ami angol nyelven indul, és ami levelező tagozaton elvégezhető. Ráadásul a képzési programot a nagy tanácsadó cégekkel együttműködve, az ő munkaerőpiaci igényeikre reagálva dolgozták ki, így naprakész, gyakorlati tudást nyújt.

Budapesti Corvinus Egyetem

 A már említett Vezetés és szervezés képzés esti formában is indul, vagyis az is részt vehet a világ száz legjobb menedzsment képzése közé beválasztott képzésen, aki már dolgozik, és a munkájából kifolyólag nem tudja vállalni a nappali képzést. 

 Lehetőség tehát bőven van, érdemes élni is velük, ugyanis hatalmas könnyebbséget jelenthet a mesterdiploma megszerzése, mind anyagi, mind pedig karrier szempontból.

A Corvinuson keresztféléves formában csak bizonyos mesterszakok indulnak, a jelentkezési időszak november első felében lesz. Arról, hogy milyen képzések indulnak és hogyan tudtok jelentkezni, a következő hetekben részletesen beszámolunk majd.

Szerző: Veres Dóra, Az eredeti cikket a Közgazdász Online hallgatói blogon tudod elolvasni.

Vágólapra másolva
GEN.:2021.07.29. - 10:07:37