Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

„Minden lehetőségem megvan kiteljesedni és egy fontos, szeretett téma szakértőjévé válni!”

Interjú Béni Alexandra doktoranduszunkkal

A következő cikksorozatunkban olyan interjúkkal jelentkezünk, melyekben doktoranduszokat és alumnikat kérdeztünk arról, hogy miért éri meg részt venni a Corvinus által kínált programokban. Első interjúalanyunk Béni Alexandra, aki a Kommunikáció- és Médiatudomány alap- és mesterképzésének befejeztével PhD hallgatóként folytatja tudományos karrierjét a Corvinus Egyetemen.

Béni Alexandra

 
Milyen területen, milyen témában kutatsz, publikálsz? 

Disszertációm során Afrika médiareprezentációját vizsgálom az online hírekben, elsősorban a vizuális keretezés szempontjából. Tágabb értelemben médiareprezentáció-kutatással, vizuális kommunikációval és a politikai kommunikáció nyelvi vetületeivel foglalkozom.

Mit kaphat egy doktori hallgató a Corvinus Doktori Iskolák programjától?

A CDI programjai ideális választásnak bizonyulhatnak mindazok számára, akik fogékonyak az akadémiai élet iránt, és egy támogató környezetben, változatos feladatok mellett képzelik el mindennapjaikat. A doktoranduszok a kutatás-oktatás-tudásgyarapítás tengely mentén hazai és nemzetközi projektek keretein belül fejleszthetik készségeiket, építhetik kapcsolati hálójukat és publikálhatják kutatásaikat.


Személyes kedvencem mégis annak a lehetősége, hogy az oktatás/témavezetés során segíthetjük (és esetleg hatással lehetünk) a hallgatókat azon az úton, amit mi magunk is megtettünk.


Kiknek ajánlanád a programot?

A doktori képzés magas fokú elkötelezettséget kíván meg a hallgatóktól. Ez egyfajta életstílus, amibe vagy beleszeret az ember, vagy pedig teljesen idegennek tartja. A doktori képzés remek választás azok számára, akiket érdekel az akadémiai, oktatói életpálya, vagy egyszerűen beleszeretnek egy témába, amit mélységeiben szeretnének kutatni. Mindemellett azok számára is érdekes lehet, akik mozgalmas, változatos életre vágynak. A doktorandusz hallgatóknak számos fronton van lehetőségük teljesíteni (tanulás, oktatás, kutatás, konferenciarészvétel, publikálás, mentorálás, projektrészvétel stb.), ezáltal garantálva a mindennapok színességét.


Milyen kapcsolat épülhet ki hallgató és témavezető között?

A doktori tanulmányok sikeres elvégzéséhez elengedhetetlen egy olyan témavezető választása, aki tapasztalatával és tudásával segíti a doktoranduszt. Számomra a mentor szó írja le legjobban ezt a szerepkört, ami utal arra az erős kötődéssel jellemezhető bizalmi kapcsolatra is, ami kialakul a közös munka során. Mind szakemberként, mind magánemberként példaképéként tekintek mentoromra, Dr. Benczes Rékára.


Milyen célokkal érkeztél a doktori programba? 

A jelentkezés előtt egy évvel eszméltem rá, hogy az akadémiai, oktatói-kutatói pályán képzelem el az életemet. Ez egyértelművé tette a döntést. Mindemellett óriási tudásszomj dolgozik bennem, ami nemcsak a választott témámra irányul, hanem számos egyéb társadalomtudományi kérdésre is.


Mit adott eddig a PhD képzés?

Egy szóval válaszolva: hivatást. A Budapesti Corvinus Egyetemen megtaláltam azt a karrierutat, amit járni szeretnék. A személyes és szakmai fejlődésen túl elengedhetetlen megemlíteni az emberi kapcsolatokat. A barátságok mellett olyan mentorok kísértek és kísérnek, akik őszinte nyitottsággal és támogatással terelik a fogékony hallgatókat, ezáltal értékes nyomot hagyva az életükben.


Mi a legjobb Corvinusos élményed?

Elsőként a korábbi Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet (most Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék) hagyománnyá vált KommKarácsony névre hallgató eseménye jutott eszembe, mert úgy vélem, tökéletesen leírja az intézet esszenciáját. Az őszi félévet mindig egy kisebb ünnepléssel zárjuk, ahol az oktatók és a hallgatók közösen gyűjtenek egy jó cél érdekében. A finomságok és a tombola mellett az oktatókkal való kötetlen beszélgetéseket emelném ki, amely remekül példázza azt a nyitott és támogató közeget, ami a szakot jellemzi.

Ha egyetlen kulcsmondatban kellene megfogalmaznod a képzéssel kapcsolatos tapasztalataidat, hogyan hangozna?

Minden lehetőségem megvan kiteljesedni és egy fontos, szeretett téma szakértőjévé válni!

A Corvinus Doktori Iskolák jelentkezési időszaka 2021. április 15-én kezdődik és április 30-ig tart. Amennyiben részletesebben tájékozódnál a doktori képzésről és a választható pályák specifikus lehetőségeiről és követelményeiről, ezen a linken részletes leírást találsz

Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.27. - 12:14:54