Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Minden, amit a keresztféléves jelentkezésről tudni érdemes!

Jó pap holtig tanul - mondja a szállóige. Mik a lehetőségeid, ha februárban szeretnél továbbtanulni? Hogyan zajlik a keresztféléves jelentkezés? Segítünk neked, hogy eligazodj a jelentkezés útvesztőjében. Íme a legfontosabb dátumok, dokumentumok és tudnivalók, hogy februárban már te is mesterképzéses hallgatóként lépj be az egyetem épületébe.
Ambassador 
Mi az a keresztféléves szak?

A keresztféléves szakok februárban kezdődnek, és rendszerint novemberben kell jelentkezni rájuk. Ez akkor lehet jó választás neked, ha az alapszakod féléveinek száma páratlan volt. Tehát, ha a szakmai gyakorlatoddal például 3,5 év alatt végezted el az alapszakot, akkor egyetlen félév kihagyása nélkül tudod folytatni a tanulmányaidat. Emellett persze akkor is jól jön, ha már korábban végeztél, de nem szeretnél szeptemberig várni a folytatással.


Milyen szakokat indítanak?

Az elindított szakok száma, illetve fajtája nagyban függ az egyetemtől, de általában kevesebb szakot hirdetnek meg, mint a normál jelentkezésnél. A Corvinus Egyetem az alábbi szakokat indítja:

  • Ellátásilánc-menedzsment
  • Marketing
  • Pénzügy
  • Számvitel
  • Vállalkozásfejlesztés
  • Vezetés és szervezés

Hogyan? Hányat? Mikor? - Legfontosabb dátumok

Egy jelentkezésnél maximum hat helyet jelölhetsz meg, ebből hármat díjmentesen. Viszont jó hír, hogy ha ugyanazon intézmény, ugyanazon szakját (ahol a nyelv, a képzési szint, a munkarend és a képzés helye megegyezik) jelölöd meg, csak más finanszírozási formában, akkor az egy jelentkezésnek számít.

A jelentkezést a Felvi.hu-n keresztül tudod benyújtani online, az e-felvételi rendszerben. A jelentkezési lapok leadásának és az eljárási díj befizetésének határideje november 15. Ha utána szerzel meg egy szükséges dokumentumot, akkor január 11-ig van időd feltölteni.

Ebben az eljárásban a Corvinusra csak mesterképzésre tudsz jelentkezni. Ha szakirányú továbbképzésre vagy doktori képzésre szeretnél jelentkezni, akkor az adott egyetem honlapján kell tájékozódni az eltérő követelményekről és határidőkről.
Keresztfélév határidők 
Hogyan működik a hitelesítés?

Az ügyfélkapun keresztül tudsz hitelesíteni. Az E-felvételi felületén található hitelesítés funkcióval és a két rendszerbe történő párhuzamos bejelentkezéssel azonosíthatod magad. Erről egy e-mailt is kapsz, és ha minden rendben, akkor automatikusan megtörténik a hitelesítés. Ha egy korábbi sikeres hitelesítést a jelentkezési határidő lejárta előtt visszavonnál, a hitelesítést újra meg kell csinálnod, hogy érvényes legyen az új jelentkezésed. 


Hány pontot kell elérned?

A jogszabály alapján meghatározott minimum pontszám mesterképzés esetén 50 pont a 100 pontos rendszerben. A tényleges felvételi ponthatár ugyanakkor nagyban függ az adott képzésre jelentkezők felvételi pontszámától, a jelentkezési sorrendtől és kapacitásszámtól. Ez a besorolási és a felvételi döntés alapja.

További részletek a pontszámításról és a felvételiről ezen az oldalon

Szerző: Belayane Najoua
Az eredeti cikket a Közgazdász Online hallgatói blogon tudod elolvasni.

Keresztfélév

Vágólapra másolva