Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Megújultak doktori iskoláink

2020. július 1-től négy doktori iskolában folyik a tudományos utánpótlás-nevelés. Az átalakulás hatékonyabb működést, bővülő lehetőségeket, színesebb képzési palettát, táguló nemzetközi környezetet és számos más szakmai-tudományos előnyt jelent a doktoranduszok számára. A doktori iskolák átalakulása az egyetem Megújulási Programjának része, tehát ezen a területen is a kiválóságra törekszünk.
Négy doktori iskola kínál képzéseket

A korábban hét önálló iskola fúziójából a következő négy született meg és várja hallgatóit:

  • Gazdálkodástani Doktori Iskola
  • Közgazdasági és Gazdaságinformatika Doktori Iskola
  • Szociológia és Kommunikációtudományi Doktori Iskola
  • Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi Doktori Iskola
Szervezeti átalakulás, tartalmi megújulás és minőségi fejlesztés

Az átalakulás természetesen nemcsak névváltozást fed, hanem egy átfogó, három pilléren nyugvó komplex fejlesztést is jelent: szervezeti és tartalmi megújulást, valamint minőségi fejlesztést egyaránt magában foglal. De mi is érezhető mindebből a gyakorlatban?

Az átalakulás előnyei
„Iskolából műhely – így foglalnám össze az átalakulás lényegét. A klasszikus oktatásfókuszú képzés helyett a műhelymunkára helyezzük a hangsúlyt és arra, hogy hallgatóinkat felkészítsük a tudományos életpályára. Célunk a tudományos kiválóság; ezt nyújtjuk a képzések során és ezekkel a kvalitásokkal engedjük útjukra doktoranduszainkat” – mondja Michalkó Gábor főigazgató, a Corvinus Doktori Iskolák vezetője.
A képzés során tehát az oktatásról a kutatásra helyezzük a hangsúlyt, és az eddigieknél még több kutatási lehetőséget kínálunk a hallgatóknak. 

Színesebbé vált képzési palettánk, számos program közül lehet választani minden egyes iskolában, és lehetőség nyílik a szinergiák hatékony kihasználására is.

A fuzionált iskolákban olyan szakemberekkel, kutatókkal, témavezetőkkel és hallgatótársakkal lehet együttműködni, akik számtalan új lehetőséget nyithatnak meg a doktoranduszok előtt, támogatják őket a tudományos munkában nemcsak a képzés befejezéséig, hanem akár később is.

A kurzusok száma a korábbi évekhez képest csökkent, és a lexikális szaktudás helyett a kutatásmódszertani és az akadémiai életpályára felkészítő kurzusokra helyezzük a hangsúlyt.

Nemzetközi viszonylatban is versenyképes és értékálló képzéskínálatot, valamint olyan nemzetközi környezetet nyújtunk, ahol külföldi oktatókkal és hallgatótársakkal egyaránt lehetőség nyílik együtt dolgozni.

Az oktatás nyelve az angol, a külföldi hallgatóinknak a képzés eredményes elvégzéséhez szükséges összes dokumentumot angol nyelven is biztosítjuk.

Kinek ajánljuk?

Doktori képzéseinket elsősorban azoknak ajánljuk, akik az akadémiai pályára készülnek, a felsőoktatásban és a tudományos szférában szeretnének elhelyezkedni. A mesterképzésen tanulóknak mihamarabb érdemes tájékozódni a lehetőségekről és felkészülni a felvételire. Természetesen nemcsak a frissen, mesterképzésen végzett hallgatókat várjuk, hanem érettebb életkorban és munkatapasztalattal is bármikor meg lehet hozni ezt a döntést, és elkezdeni egy doktori iskolát (a felvételi sikeres teljesítése után.) A doktori iskoláinkba nemcsak a Corvinuson diplomázottakat, hanem más felsőoktatási intézményekben végzetteket is várunk.

Mikor érdemes elkezdeni?

Legkorábban a mesterképzés elvégzése után lehet jelentkezni. Ezután nincs életkori vagy más egyéb korlát, az érettebb, sőt akár szenior korban lévő doktoranduszokat egyaránt várjuk. Az egyetlen feltétel a felvételi követelmények eredményes teljesítése.

Ösztöndíj lehetőségek

Állami és Stipendium Hungaricum ösztöndíj is megpályázható, a doktoranduszok több mint 90%-a végzi így a tanulmányait. Mellettük költségtérítéses helyeket is kínálunk, tehát egyéni, saját finanszírozással is lehet ide járni.

Hogyan és mikor érdemes készülni a felvételire?

2020 őszén azok kezdhetik meg doktori tanulmányaikat, akik 2020 tavaszán jelentkeztek és felvételt nyertek. Legközelebb 2021 februárjában hirdet az egyetem felvételt. A következő felvételi időszakig megmaradt időt érdemes jól kihasználni, és mihamarabb elkezdeni a felkészülést.

A Corvinus honlapján megtalálható a képzési kínálat és a felvételi követelmények.

Javasoljuk minden felvételire készülőnek, hogy a következő hónapokban kezdjen el a tudományok felé orientálódni. Mit is értünk ezen? Részvételt TDK aktivitásokban, tanulmányi versenyeken, elérhető tudományos konferenciákon vagy más értékes szakmai fórumokon, kapcsolódást kutatóműhelyekhez. További nyelvvizsgák letétele szintén növeli a felvételi esélyeket. A felvételihez minél több pontot érdemes a fentiekből összegyűjteni.

A következő lépés a kutatási téma kiválasztása. A felvételihez ugyanis egy kutatási esszét és tervet is le kell adni.

A 2021. tavaszi felvételi időszak előtt néhány héttel nyílt napot is tartunk, ahol részletesen megismerhető minden képzés, és személyesen is feltehetők kérdések.

Végül pedig – a követelmények teljesítésének bemutatásával – le kell adni a felvételi jelentkezést. A felvételi vizsgákat májusban/júniusban tartjuk, a felvettek névsorának kihirdetésére júliusban kerül sor.

További információ és kapcsolat

A doktori képzésekről a Corvinus Egyetem honlapján Az Egyetem menüpont alatt olvasható folyamatosan frissülő további információ.

Emellett a phd.office@uni-corvinus.hu e-mail-címen is kérhető tájékoztatás.
Vágólapra másolva