Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Magas kínai elismerés Hrotkó Károlynak

China Friendship Award

Az 1991-ben újraalapított „China Friendship Award” a legmagasabb kínai elismerése azoknak a külföldi szakértőknek, akik kiemelkedő mértékben járultak hozzá Kína gazdasági és társadalmi fejlődéséhez.

A díj odaítélésére a Külföldi Szakértői Ügyek Állami Hivatala (SAEFA) tesz javaslatot az Állami Bizottságnak, amely Kína legmagasabb kormányzati szerve. A díjakat a miniszterelnök adja át Kína nemzeti ünnepe (október 1) alkalmából a Népi Gyűlés nagy csarnokában. A díj egy arany medál amelyet a Nagy Fal képe díszít.

2015-ben szeptember 30-án kerül sor a díjátadásra. Az idei díjazottak között van Dr. Hrotkó Károly egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának munkatársa.

Hrotkó professzor immár több mint két évtizede működik együtt kínai kutatókkal, melynek eredményeként Shaanxi tartományban a nulláról indulva meghonosították a cseresznyét és meggyet, valamint adaptálták a magyar cseresznyeorsó művelési rendszert és a magyar alanyokat a helyi viszonyokra. A tartomány cseresznyetermesztése óriási léptekkel fejlődött, mára Kína cseresznyetermesztésének egyik központjává vált. Mintegy 3000 ha intenzív ültetvényt létesítettek magyar szaporítóanyag, fajták, alanyok és a professzor által kidolgozott művelési rendszer alkalmazásával. A programhoz magyar faiskolák szállították a kiinduló szaporítóanyagot, de mára a tartományban működik a világ két legnagyobb cseresznye faiskolája, amelyek egyenként 2-2 millió oltványt állítanak elő évente. A magyar sajmeggy alanyokat nagyon megkedvelték, mert nem érzékenyek a gyökérgolyvára és kiválóan alkalmazkodnak a helyi talaj- és klímaviszonyokhoz.

A tartományban mára a legkisebb parasztgazdaságtól a nagyobb vállalkozókig rendkívül népszerű lett a Magyarországról átvett intenzív termesztéstechnológia, a magyar sajmeggy alanyok és a cseresznyefajták. Az almatermesztés ma túltermelési válsággal küzd, a cseresznye viszont ugyanolyan ráfordítás mellett közel ötszörös árbevételt ad, így mindenki cseresznyét akar telepíteni. A 15-20 t/ha termésátlag mellett az új gyümölcsfaj termesztése kínai becslések szerint eddig 800-900 millió CYN hasznot hozott a kínai gazdáknak. A tartományi kormány kidolgozott egy programot, melynek keretében a jelenlegi cseresznyetermesztő területet többszörösére tervezik bővíteni.

Gratulálunk Professzor Úrnak, további szakmai és személyes életéhez pedig sok sikert kívánunk!

Kínai elismerés, Corvinus

 

Vágólapra másolva
GEN.:2021.07.27. - 23:00:44