Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Létrejön a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, az Egyetem tulajdonába kerül a C épület

A Corvinus versenyképességének növelése a célja annak a vagyonkezelői alapítványnak, amely Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány néven, az új működési modell alapján jön létre a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartójaként – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Corvinuson tartott, február 11-i sajtótájékoztatón. Lánczi András rektor szerint a cél, hogy a hallgatókért folyó világméretű versenyben a Corvinus sikerrel helyt tudjon állni.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közölte: az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány alapító vagyona a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettje, amelynek piaci összértéke nagyságrendileg 380 milliárd forint. A részvények osztalékhozama fordítható az egyetem céljainak megvalósítására.

Emellett a kormány döntése alapján a jelenleg az Egyetem használatában lévő állami ingó- és ingatlanvagyon július 1-től az Egyetem tulajdonába kerül, a Fővám téri műemlékvédelmi épület örökös elidegenítési és terhelési tilalmával. A miniszter elmondta, hogy a Magyar Állam az Egyetem javára megvásárolja a korábban PPP-konstrukcióban épült, a Corvinus C épületének otthont adó ingatlant tulajdonló céget.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a sajtótájékoztatón a jövőben az Egyetemet is fenntartó vagyonkezelői alapítvány mint új típusú alapítványi forma működési szabályrendszerét ismertette. Elmondta, vagyonkezelő alapítvány magáncéllal, családi vagyonok professzionális kezelésére és közcéllal, fenntartói feladatok ellátására, így a felsőoktatás számára is kiváló lehetőséget kínál.

A törvényben, külföldi példák alapján, az alapítvány számára kötelező tőkeminimumot írtak elő, ami 600 millió forint, és a működés további garanciális elemeit is tartalmazza az új jogszabálytervezet, így a magasabb létszámú kuratóriumot, kötelező könyvvizsgálat és felügyelőbizottság működtetése mellett a vagyonellenőr szerepét.

Lánczi András: nemzeti vállalkozás előtt áll a Corvinus
Lánczi András rektor a bejelentéskor arról beszélt: a Corvinus eljutott egy olyan határpontra, ahonnan saját erőből nem tudott volna tovább lépni. Ennek felismerése vezetett a döntéshez, aminek értelmében a Corvinus állami alapítvány által fenntartott közhasznú intézményként fog működni 2019 júliusától. A rektor nemzeti vállalkozásnak nevezte a Corvinus megújításának projektjét, és elmondta, ennek sikeréhez az Egyetem mindenki támogatására számít. Lánczi András szerint a cél, hogy a hallgatókért folyó világméretű versenyben a Corvinus sikerrel helyt tudjon állni, és a legtehetségesebb hallgatók számára is egyértelmű legyen, hogy legalább olyan jó Magyarországon maradva a Corvinuson tanulni, mint bármilyen külföldi egyetemen.

A rektor azt is hozzátette: az Egyetem előtt álló hatalmas lehetőség komoly felelősséget is jelent a Corvinus, a Közgáz közösségének számára, ezért nagyon fontos feladat egy új kultúra meghonosítása az Egyetemen, amelynek része az egymás iránti felelősségvállalás és a legjobbra való folyamatos törekvés. Ehhez olyan szervezet kialakítására van szükség, amely hatékonyabban működik, több és jobb szolgáltatást nyújt a hallgatóknak és a munkatársaknak.

Pavlik Lívia kancellár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a jövőben is lesz lehetőség minden képzési szinten térítésmentes formában tanulni a Corvinuson. A kancellár azt is kiemelte, hogy a 2019 szeptemberében induló képzésekre felvett hallgatók képzésük egészében abban a finanszírozási formában tanulhatnak, amelyre felvételt nyertek. Az állami ösztöndíjas helyeket a fenntartóváltás után, 2020-tól váltják ki a Corvinus Ösztöndíjprogram által biztosított, ingyenes helyek, amelynek elbírálása a központi felvételi eljárás keretében fog történni.

Pavlik Lívia a munkavállalókat érintő változásokról is beszélt. Mivel 2019 júliusától a Corvinus már nem költségvetési szervként fog működni, az Egyetem munkavállalói már nem közalkalmazottként, hanem munkaviszony keretében fogják feladataikat ellátni: a határozott idejű kinevezések határozott idejű munkaszerződéssé, a határozatlan idejű kinevezések pedig határozatlan idejű munkaszerződéssé alakulnak át. Emellett a munkavállalók számára a felsőoktatási törvény átmeneti garanciális szabályokat fogalmaz meg a közalkalmazotti státuszból a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyba történő áttérésre.

Forrás: MTI/BCE Kommunikáció
Vágólapra másolva