Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Kiemelkedő eredmények a „Jó tanuló- jó sportoló” díjátadóján

2021-03-26 08:38:56

A Budapesti Corvinus Egyetem Tanácsa és a Testnevelés és Sportközpont a „Jó tanuló- jó sportoló” verseny keretében minden évben értékes díjjal jutalmazza az egyetemi tanulmányokban és a sportban egyaránt kiváló eredményeket elérő hallgatókat. A díjak odaítélésénél a tanulmányi és a sporteredmények együtteséből alakul ki a sorrend. Emellett díjazzuk azokat a hallgatókat, akik egyetemünket sikeresen képviselik a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség által szervezett országos bajnokságokon.

1. helyezett:

Budapesti Corvinus Egyetem

 


Doktor Anna – kosárlabdázó
A TFSZ-MTK versenyzője, edzője: Magyar Bianka


Doktor Anna 23 éves és Vállalkozásfejlesztés mesterszakos hallgató. Már az alapképzést is a Corvinuson végezte, angolul tanult a Gazdálkodási és Menedzsment szakon. Gyerekkora óta sportol, azonban a tanulás mindig elsődleges volt számára.

Anna 7 éves korában kezdett el kosárlabdázni, utánpótlás korában a legjobb edzőkkel dolgozhatott és elsőrangú klubokban edzhetett. Ennek eredményeképp szerezte meg a hat korosztályos országos bajnoki címet.  

Tulajdonképpen nem egyszerű feladat, főleg profi élsportolóként mindkét területen jól helyt állni, mélyen tisztelem azokat a sporttársakat, akik ezt így tudják menedzselni. Nagyon sok kitartás, alázat és szorgalom kell ehhez.

Az első komolyabb siker, amit a magyar válogatott mezében értek el, az Európa-bajnoki hatodik hely. Ezt követően tanulmányai mellett stabil tagja lett az egyetemi csapatnak, ahol minden évben bejutottak a MEFOB döntőbe. A klubcsapatában sikerült elérni az eddigi legnagyobb eredményt a sportágban, a Női Magyar Kupa döntőn a negyedik helyet szerezték meg. A magyar válogatott színeiben a 3×3-mas szakággal is kimagasló sikereket értek el, aminek a gyümölcse az U23-mas világbajnokságon való részvétel volt.

A tanulmányaim minőségére nem mehetett a sport, ezt már a kezdetekben leszögeztem. A legjobb módszerem erre, hogy minden beadandót, prezentációt és feladatot igyekszem a lehető leghamarabb megcsinálni, így, ha esetleg nagyon sok meccs és edzés volt, nem csúsztam el a kötelezettségeimmel.


A 2019-es év nagyon jól sikerült, hiszen megszerezte a diplomát a kiemelkedő sporteredmények mellett. Célja, hogy a csapatával megnyerjék a 2021-es MEFOB döntőt és kijussanak az egyetemi Európa-bajnokságra.

Szerintem minden diplomás sportoló életében eljön az a pillanat, amikor dönteni kell, hogy melyik irányba akar inkább elmenni: sport vagy civil élet. Nagyon boldog vagyok, hogy ki tudtam próbálni magam a profik között és örök emlékeket szereztem a kosárlabdával, viszont a szakmai fejlődésem és gyakorlatom megszerzése miatt a munka került előtérbe számomra. Így már csak az egyetemi és budapesti bajnokságokban játszom.


2. helyezett:

Bácskai Máté – evezős
A Vác Városi Evezős Club versenyzője, edzője: Mácsik Miklós


Bácskai Máté 23 éves, 2020-ban végzett Alkalmazott Közgazdaságtan alapszakon a Corvinuson. Válogatott evezős, jelenlegi hobbija a hivatása.

Mindig is a sportos életvitelt kedvelte, 4 éves korától úszott, de kipróbálta a focit, a birkózást, végül – ahogy a családjában mindenki – az evezés mellett döntött. Versenyzett az összes korcsoportban a 11 évestől egészen a felnőtt korosztályig.

18 éves korában jöttek az első komolyabb sikerek, ekkor bronzérmesek lettek társával kétpárevezésben az Ifjúsági világbajnokságon. Pár évvel később, 21 évesen győzelmet arattak az U23-as Európa bajnokságon négypárevezésben. Jelenleg azon dolgoznak, hogy hasonló eredményeket érhessenek el felnőtt korosztályban.

Középiskolai és egyetemi éveim alatt igyekeztem egyensúlyban tartani a sportot és tanulmányaimat. Elengedhetetlen mindkettőhöz az alázatos munka. Persze én is sokszor ütköztem nehézségekbe, voltak stresszes időszakok, de talán, amit kicsit jobban csináltam, mint mások, hogy az időt, amit edzésre vagy tanulásra szántam, igyekeztem a leghatékonyabban kihasználni.


Jelenleg egy évig szünetelteti tanulmányait, mert szeretné megismerni a határait és a lehető legjobb teljesítménnyel nekivágni a következő szezonnak. Társával az olimpiai pótkvalifikációs versenyre készülnek kétpárevezésben, ahol szeretnék megmutatni, hogy érdemesek az olimpiai részvételre. Ősszel pedig szeretné folytatni tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen mesterképzésen.

3. helyezett:

Budapesti Corvinus Egyetem

 

Borsody Emma Beáta – vívó
A BVSC Zugló versenyzője, edzője: Kovács István


Borsody Emma 20 éves, jelenleg másodéves Nemzetközi Tanulmányok alapszakos hallgató a Corvinuson.
 
11 éves koráig úszott, indult versenyen is, de hamar kiderült, hogy nem ez lesz az a sport, amit hosszú távon űzni szeretne. Az úszással párhuzamosan egy ideig karatézott is, illetve néhány foci edzésen is részt vett. A családi hagyományokat követve kezdett a vívás iránt érdeklődni. 11 éves kora óta űzi ezt a sportot, azon belül is párbajtőrözik.  

“Amikor felvettek az egyetemre több ismerősöm is figyelmeztetett, hogy kérvényezzem a kedvezményes tanrendet, így ez már a 4. félévem, amit ennek segítségével hallgatok. Nagyon segítőkészek az oktatók a tanszéken, illetve a szaktársaim is, így sosem származott semmi nehézségem abból, hogy nem tudtam jelen lenni az előadásokon és szemináriumokon. Ha külföldön vagy edzőtáborban vagyok, a szaktársaim mindig segítségemre sietnek és küldik a jegyzeteket.”

2016-ban, 15 évesen jutott ki az első Európa- és világbajnokságára két korosztályban is (U17 és U20). 2018-ban pedig junior (U20) világbajnokságon szerezett bronzérmet egyéniben. Ezzel indult el a tényleges junior korú pályafutása és követte két nyolcaddöntős helyezés, egy világkupa ezüstérem, illetve egy Európa-bajnoki 7. helyezés egyéniben. A junior (U20) csapattal a 2019/2020-as szezonban négy világkupából három alkalommal szereztek érmet, illetve a 2020-as Európa-bajnokságon bronzérmet. Sajnos a járvány miatt az utolsó Junior világbajnokság elmaradt, ahol világranglista nyolcadikként indult volna.

A motivációm, hogy mindig eggyel jobb verziója legyek saját magamnak. Ez a sportban is és a tanulásban is így van. Természetesen szeretnék világbajnokságot nyerni, illetve az olimpián is legalább bronzérmet szerezni. Ezek olyan célok, amiket vagy sikerül elérni vagy nem, sokszor apró dolgokon csúszik el egy-egy nagyobb siker, így nem is volt kérdés, hogy a tanulmányaimra is hasonlóképpen koncentráljak és képezzem magam.


A BA diploma megszerzése után szeretne továbbtanulni, azonban az irány egyelőre számára is kérdéses.

 4. helyezett:

Budapesti Corvinus Egyetem

 
Csordás Tamara – akrobatikus rock and roll táncos
A Rockin Board TSE versenyzője, edzője: Farkas Krisztina


Csordás Tamara Rita 21 éves, a Corvinus Nemzetközi Tanulmányok alapszakán, Európai Integráció specializáción másodéves hallgató. Emellett jelenleg a Németországi Brémai Egyetemen tanul vendéghallgatóként, ám a pandémia miatt egyelőre csak online formában.

A díjat az akrobatikus rock and roll sportágnak köszönhetően nyerte el. Ez a sportág a Magyar Táncsport Szakszövetség égisze alá tartozik.
Az akrobatikus rock and roll-lal 4 évesen ismerkedett meg, akkor még úgynevezett „ovi-rocki” formájában. Itt a hangsúly főleg az alapok elsajátításán, a tánc megszerettetésén volt. 7 évesen kezdte el a sportot versenyszinten űzni eleinte csak házi, az egyesület táncosai között megrendezett versenyeken vett részt, később kipróbálta magát az összes versenykategóriában (kis-, és nagyformációs, illetve páros kategóriában is).
Eredményeit felnőtt női nemzeti-, illetve felnőtt női nemzetközi nagyformációs kategóriákban érte el, így az évek alatt sikerült többszörös országos ranglista, magyar bajnoki, országos bajnoki elsőségekre, valamint világkupa-győzelemre, és nemzetközi versenyeken való dobogós, illetve döntős helyezésekre is szert tennie. A felnőtt női nemzetközi nagyformációs kategóriában a mai napig aktív versenyző.

Azt fontos hangsúlyoznom, hogy elsősorban egyetemistának tartom magam, csak aztán sportolónak, így a tanulmányaimat igyekszem mindig előrébb helyezni. Annak ellenére, hogy komoly eredményekkel büszkélkedhetek, a sport számomra inkább csak egy hobbi volt és lesz, a későbbiekben sem csak sportolóként képzelem el a jövőmet.


 Tamara jövőre fog diplomázni az egyetemen, tanulmányait mesterképzésen szeretné folytatni. Nemzetközi érdeklődéséből kifolyólag felmerült benne, hogy tanulmányait esetleg külföldön folytassa az Erasmus cserefélév segítségével, ami versenyzői pályafutását is nagyban befolyásolhatja.
A versenysport világában még 4-5 évet képzel el, ez idő alatt, ha a járvány kedvezően alakul…

…mindenképp részt szeretnék még venni nemzetközi megmérettetéseken minél jobb eredményekkel, illetve örömmel töltene el, ha pályafutásomat magyar bajnoki győzelemmel tudnám lezárni.


5. helyezett:

Budapesti Corvinus Egyetem

 

Dezső Kata Rita – karatés
A Móri SE versenyzője, edzője: Bőke Béla


Dezső Kata 21 éves, harmadéves Gazdálkodás és Menedzsment szakos, sport specializációs hallgató a Székesfehérvári Campuson. Székesfehérvár mellett él egy faluban. Szabadidejében szívesen kirándul a barátaival, süt a családjának. Szereti a klasszikus zenét, érdeklődik a művészetek iránt, s ebből adódóan 10 éve volt egy saját üvegfestmény kiállítása.
A kyokushin karatéval 2009-ben ismerkedett meg, ekkor kezdte meg az edzéseket. Előtte iskolai szinten atletizált, kézilabdázott, mindkét sport esetében állhatott diákolimpiai dobogón. Végül a karate mellett döntött, ebben vált aktív versenyzővé.  

„Eddigi életem során a szorgalom és a kitartás kísért végig, amely elengedhetetlen a sportban és tanulásban egyaránt.”


Az elmúlt 10 évben az alábbi eredményeire a legbüszkébb a sok kisebb hazai verseny mellett:

  • 2x utánpótlás magyar bajnok
  • 2x diákolimpiai bajnok
  • 3x korcsoportos belga bajnok
  • 2x korcsoportos szlovák bajnok
  • U21-es Európa-bajnoki ezüstérmes, világkupa bronzérmes
  • 2x felnőtt magyar bajnok
  • 2x felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes
  • felnőtt világbajnokság 5.hely 

A karate súlycsoportos sport, Kata pedig az 55 kilós kategóriában versenyez. A 2019-es eredmények alapján bekerült a világranglista top 40 könnyűsúlyú női versenyzői közé (50 és 55 kg-os kategóriát egyben nézve) a 29.helyen.

Kifejezetten nincs időbeosztásom, viszont egy szabályt próbálok betartani: az éjjelt alvásra fordítom.


Az elmúlt egy évben sokat fejlődött mind fizikailag, mind mentálisan. Rövid- és középtávú céljai közé tartozik fejlődését megmutatni és kamatoztatni a téli várnai Európa-bajnokságon. Hosszabb távon pedig szeretné magát kvalifikálni Japánba a súlycsoportos világbajnokságra.

6. helyezett:

Budapesti Corvinus Egyetem

 


Büki Ádám – biatlonista
A Miskoci Honvéd SE versenyzője, edzője: Szőcs Emőke


Büki Ádám a Sportközgazdász szak végzős mesterszakos hallgatója. Mindig is érdekelte a sport és a gazdaság kapcsolata, így a Kereskedelem és Marketing alapszak után nem kellett sokat gondolkodnia, hogy hol folytassa tanulmányait. Ennek megfelelően jövőjét elsősorban a sportmarketing területén képzeli el.
A sífutást 6-7 évesen kezdte el, és nem sokkal később a biatlont is. Mellette sok sportágat kipróbált az évek során: foci, kézilabda, röplabda, futás, terepfutás, kerékpár, úszás, jégkorcsolya, duatlon. Egy idő után nehéz volt összeegyeztetni a felsorolt sportokat a sífutással és a biatlonnal, így utóbbi kettő mellett döntött. Néhányat még a felkészülés részeként űz, ezért például terepfutásban sok versenyen indul.


Számos eredménnyel büszkélkedhet, ugyanis évente 30-40 versenyen vesz részt:  

  • Biatlonban két felnőtt országos bajnoki cím a legrangosabb eredménye: a Téli Universiádén elért 29. és a nyári biatlon világbajnokágon elért 43. helyezés.
  • Sífutásban a 2021-es világbajnokságon a kvalifikációs versenyen 25. helyezést, Zakopanéban pedig 46. helyezést (és az eddigi legjobb pontszámot) ért el. 

Az egyik legfőbb motiváló erő, hogy szeretnék kijutni a téli olimpiára sífutás vagy biatlon sportágban. Ezen kívül szeretném megfutni a biatlon világbajnoki kvalifikációs szintet is. Mindezt pedig úgy szeretném elérni, hogy mellette a szakmai karrieremet is folyamatosan építem.Vágólapra másolva
GEN.:2021.10.28. - 01:35:41