Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Kerülj közelebb karriercéljaidhoz! – tanácsadás a legprofibbaktól

Folytatjuk a témával kapcsolatos korábbi interjúnkat. Olvassátok Pintér Fanni, pálya- és karriertanácsadó pszichológus és HR-szakember, illetve Széles Zsuzsanna, munkaerőpiaci tanácsadó és közgazdász tanácsait, tapasztalatait. Hamarosan podcast sorozat is indul, a legaktuálisabb karriertémákkal. Napjainkban nagy kihívást jelent érvényesülni a munkaerőpiacon, különösen pályakezdőként. A Corvinuson a hallgatók már az egyetemen, a tanulmányaikkal összehangolva élhetnek egy olyan professzionális szolgáltatással, melynek segítségével szakmai életútjukat tudatosan alakíthatják.

Budapesti Corvinus Egyetem 

· Milyen típusú kérdésekkel keresik meg a tanácsadókat a hallgatók?

Eltérő okok és helyzetek miatt érzi úgy valaki, hogy jelentkezik a karriertanácsadásra. Volt, aki döntési szituációban fordult hozzánk, volt, aki elbizonytalanodott a tervezett karrierútját illetően, előfordult, hogy szakirányválasztással kapcsolatos kérdéssel jelentkezett valaki, de a pandémia által okozott munkaerőpiaci változások kapcsán is megkerestek minket. Általánosságban elmondható, hogy a konzultációk hatására önmagát és motivációit fogja jobban megérteni, kompetenciáit és céljait tisztábban látni, így kerülve közelebb a saját megoldásához.

· Milyen élményekkel, tapasztalatokkal és eredményekkel bővülhet a hallgatók szakmai szemlélete?

A karriertervezés, karrierépítés egy élethosszig tartó folyamat, melynek során számtalan döntést kell meghoznunk. A tanácsadások, tréningek során olyan tudás, gondolkodásmód és készségek sajátíthatóak el, amik a későbbiekben is elővehetőek, használhatóak. Ha tudatosan tudunk gondolkodni céljainkról, vágyainkról akkor ez a folyamat egy aktív és adaptív építkezés lehet. A szakmai önfejlesztés, önismeret olyan fontos támpontok, amelyek segítenek abban, hogy megtaláljuk a saját utunkat, a munkaerőpiaci ismeretek, szemlélet pedig abban, hogy könnyebben igazodjunk el a munka világában.

· A tanácsadók közvetlen kapcsolatot létesítenek a munkaerőpiaccal?

Igen és nem. Igen, mert hatékonyan segítünk abban, hogy a hallgatók eligazodjanak a munkaerőpiaci változások között, és kövessék a trendeket: figyelemmel követjük a munkaerőpiac alakulását, a releváns és aktuális infókért szakértőkkel, munkaerőpiaci szereplőkkel vesszük fel a kapcsolatot. Hamarosan induló új szolgáltatásaink (pl. szakértői podcast beszélgetések) is azt a célt szolgálják majd, hogy releváns tudáshoz juthassanak a hallgatók.

Több síkon is támogatjuk a hallgatókat a számukra is optimális pozíció elnyerésében. Munkánkban ezért az önismeret, önfejlesztés mellett megjelenik a praktikum is: hogyan írjak CV-t, hogyan keressem meg és szerezzem meg az adott állást, de a konkrét állásközvetítéssel nem mi foglalkozunk.

· Mi a piaci értéke ennek a szolgáltatásnak?

A karriertámogatás értéke abban rejlik, hogy a hallgatók az egyetem keretei között, a tanulmányaikkal összehangolva élhetnek egy olyan professzionális szolgáltatással, aminek a segítségével személyes életútjukat tudják tudatosabban alakítani. A mai egyetemisták lesznek a jövő munkavállalói, menedzserei, vezetői és döntéshozói, ezért a coaching, a tréningek hamarosan mindenképp az életük részévé válnak és nem véletlenül, a tudatosság, önfejlesztés nélkülözhetetlen a munkában, akár a végzett munka színvonala, akár a munkavállaló életminősége szempontjából. Nem elhanyagolható szempont, hogy a hallgató anélkül vehet részt a Hallgatói Támogatás tanácsadásain, csoportjain, hogy mélyen a zsebébe kellene nyúlnia, hiszen a pszichológia, karrier és tanulási tanácsadást, tréningeket az egyetem térítésmentesen biztosítja, ami az egyetemi évek alatt összességében több százezer forint megtakarítást, tulajdonképpen önmagára fordított, de mégis ingyenes befektetést jelent.

· Hogyan tudnak jelentkezni a Hallgatók?

Az egyéni karriertanácsadásra email-ben tudnak jelentkezni a hallgatók. A careersupport@uni-corvinus.hu címre várjuk a megkereséseket, melyekre egy munkanapon belül válaszolunk. Megkönnyíti a szervezést, ha a jelentkező már az emailben megfogalmazza két-három mondatban azt a témát, amelyben támogatást keres és ha jelzi, hogy milyen idősávok megfelelőek az egyéni konzultációra. A csoportos programjaink esetében mindig külön kitérünk a jelentkezés módjára, feltételeire.

· Mi a következő aktivitás a hallgatók számára?

Podcast sorozatot indítunk ebben a félévben, a Közgazdász Online-nal együttműködésben, ahol havonta egy vagy két podcast epizódban pszichológiai, karrier- és tanulás fókuszú témákat járunk körül szakemberekkel. Emellett nemsokára meghirdetjük következő csoportunkat is.

Figyeljétek tehát karriertanácsadóink által kínált lehetőségeket, aktivitásokat az egyetem honlapján, a Közgazdász Online-on, a Corvinus Hírekben, a social mediában, és éljetek a lehetőségekkel.

Vágólapra másolva