Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Jelentős osztalékhoz jut a Corvinust fenntartó alapítvány

Megtartotta éves közgyűlését a MOL és a Richter is, amelyeken mindkét társaság arról döntött, hogy a 2020-as üzleti évre vonatkozóan osztalékot fizet részvényesei számára. A Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a két vállalat osztalékfizetéséből összesen mintegy 12 milliárd Ft osztalékbevételhez jut.
Budapesti Corvinus Egyetem 
A Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány jelentős mennyiségű MOL és Richter részvénypakettel rendelkezik. Ezen részvények éves osztalékából származó bevételt az Alapítvány az Egyetem által kínált különböző ösztöndíjak finanszírozására, az intézmény működésére és fejlesztésére fordíthatja.

2021.04.15-én tartotta éves közgyűlését a MOL és a Richter is, amely közgyűléseken a két társaság döntött a 2020-as üzleti évre vonatkozó osztalékkifizetésekről. A közgyűlési döntés értelmében a MOL úgy határozott, hogy 2021-ben 75,875 milliárd forint osztalékot fizet ki részvényesei számára a 2020-as üzleti évre vonatkozóan. Ez részvényenként nagyjából 100 forintos összegnek felel meg. A Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó alapítvány így mintegy 8 milliárd Ft osztalékkifizetésben részesül a MOL részvények után.

2021.04.15-én a Richter is megtartotta éves közgyűlését, a társaság a 2020-as üzleti évre vonatkozóan összesen 41.934 milliárd forint osztalék megállapítását és kifizetését hagyta jóvá a törzsrészvényekre. Ez részvényenként 225 forintos összegnek felel meg. A Budapesti Corvinus Egyetem fenntartó alapítvány részére ez hozzávetőleg 4 milliárd Ft osztalékkifizetést jelent.

A Budapesti Corvinus Egyetem megújulásának egyik alapfeltétele volt, hogy állami fenntartású egyetemből alapítványi fenntartású intézménnyé váljon. Az alapítványi fenntartás ugyanis rugalmasabb működést és tágabb finanszírozási keretrendszert biztosít az egyetem számára. A modellváltással egy időben MOL és Richter részvényeinek 10-10%-a került a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítvány tulajdonába. Az alapítványi működésben az MOL és Richter részvénypakett éves osztalékából a fenntartó a Budapesti Corvinus Egyetem működését csak részben finanszírozza, hiszen az egyetemnek saját pénzügyi bevételei is vannak. Azt is fontos megjegyezni, hogy az egyetem működését az adott éves osztalékbevételtől függetlenül hosszú távon biztosítja a fenntartó.
Vágólapra másolva
GEN.:2021.05.12. - 09:17:12