Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Integrált módszertan a háztartási energiafogyasztás mögött álló viselkedés vizsgálatára

2021-09-20 07:48:26

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

corvinus-faculty-019

A tanulmány egy integrált módszertani megközelítést javasol, hogy jobban megértsük a háztartási energiafogyasztás mögött álló viselkedési tényezőket. Egyesíti a részvételi rendszer térképezés kvalitatív módszerét a reprezentatív felmérés kvantitatív módszerével. 

A tanulmány az ENABLE.EU (Horizon 2020) projekt keretében készült. A REKK volt felelős az öt országra kiterjedő „Fűtés és hűtés” alprojektért. A megállapítások 5006 válaszadó válaszain alapulnak. 

Fig. 1

A szokásos fűtési hőmérsékletek tekintetében meglepő országszintű különbségek derültek ki.  

Fig. 5

A nemzetközi átlaghoz képest a túlfűtés gyakoribb Magyarországon és Németországban. Magyarországon a válaszadók kétharmada melegíti otthonát legalább 23 fokra, és szinte minden negyedik ember télen legalább 24 Celsius fokos hőmérsékletet tart fenn. Ezzel szemben a francia előírások 19 Celsius fokos ideális hőmérsékletet javasolnak. Ez a jelenség a hideg téli éghajlat túlkompenzációjával, kulturális tényezőkkel és Magyarországon a fűtés-szabályozási lehetőségek korlátozottságával, valamint a korábbi alacsony energiaárak örökségével magyarázható. 

A felmérés azt is jelezte, hogy minden negyedik válaszadó (25,6%) melegebben tartja otthonát télen, mint nyáron, pl. télen 23 fokra fűt, még nyáron 20 fokra hűt. A téli túlfűtés és a nyári túlhűtés erőforráspazarlás, magasabb szén -dioxid -kibocsátáshoz vezetnek, és negatív egészségügyi hatásokkal is jár. 

A megalapozott kérdőíves felmérési módszer felhasználható olyan komplex vagy paradox problémák tanulmányozására, amelyekben a viselkedési és technikai tényezők közötti kapcsolat bonyolult, és a beavatkozási lehetőségek korlátozottak. A modell alkalmazását olyan területeken javasoljuk, ahol a a lényeges előrelépés   feltétele a magatartásváltozás. 

A szerzőkről: 

Dr. Csutora Mária a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalati Gazdaságtan Intézete Logisztikai és Ellátási Láncmenedzsment Tanszékének professzora. Fő kutatási területe a fenntarthatósági menedzsment, a fenntartható fogyasztás, az ökológiai és karbonlábnyom stratégák. Vezeti az Intézetben a Sustatianability Indicators Research Center -t. Kutatási eredményeiről beszámoltak az EU Science for Environmental Policy híreiben, hivatkoztak rá az uniós szintű szakpolitikai dokumentumok, és a  „State of the World 2013” kötet is, több cikke kötelező irodalomként szerepel neves egyetemeken nemzetközi szinten is. 

Csutora Mária maria.csutora@uni-corvinus.hu Vállalatgazdaságtan Intézet / Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék
Egyetemi Tanár, PhD, Fenntarthatósági Indikátorok Kutatóközp. Ig. / Professor, PhD
E épület, 122
Telefon: +36 1 482 5063 • Mellék: 5063

Dr. Harangozó Gábor egyetemi docens a Corvinus Vállalatgazdaságtan Intézetének Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszékén. Közgazdászként végzett a Corvinuson és ott szerezte meg a PhD-fokozatát is 2008-ban, illetve ott habilitált 2018-ban. Azóta is folyamatosan itt dolgozik, környezetgazdaságtani témákkal foglalkozik. Fő kutatási területe a vállalatok környezeti és fenntarthatósági menedzsmentje, ökológiai és karbon lábnyom számítások különböző szinteken. Az oktatott kurzusai a fenntarthatóság vállalati vonatkozásain túl kiterjednek a környezetvédelem szakpolitikai vetületeire is. Számos nemzetközi és hazai tudományos, illetve ismeretterjesztő publikáció szerzője.   

Harangozó Gábor gabor.harangozo@uni-corvinus.hu Vállalatgazdaságtan Intézet / Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék
Egyetemi Docens, PhD / Associate Professor, PhD
E épület, 122
Telefon: +36 1 482 5060 • Mellék: 5060

Dr. Zsóka Ágnes egyetemi tanárként dolgozik a Marketingmenedzsment Tanszéken. A Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte a diplomáját és doktori fokozatát; egyetemünk munkatársa 1997 óta. Fő kutatási és oktatási területe a fenntartható fogyasztás, a fenntarthatóságra nevelés, a vállalati fenntarthatóság és felelősségvállalás, valamint a klímaváltozás vállalati aspektusai és menedzsmentje. A CEMS közösségén belül a fenntarthatósági képzésben résztvevő oktatók „Gazdaság és Környezet” elnevezésű nemzetközi csoportjának vezetője. Dr. Zsóka Ágnes 2006 óta a Gazdálkodástani Doktori Iskola programigazgatója; 2015 óta főtitkára a mára már nemcsak európai menedzsment doktori iskolákat tömörítő EDAMBA nemzetközi szervezetnek. Mindezzel párhuzamosan, 2015 óta igazgatója a Passaui Egyetemmel szorosan együttműködő Német Nyelvű Gazdálkodástudományi Képzési Központnak (DSG). 

Dr. Zsóka Ágnes agnes.zsoka@uni-corvinus.hu Marketing Intézet / Marketingmenedzsment Tanszék
Egyetemi tanár / Professor
E épület, 339
Telefon: +36 1 482 5062 • Mellék: 5062

Vágólapra másolva
GEN.:2021.10.23. - 08:34:15