Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

„Inspirációs műhely, ahol a személyes kutatási célok támogatására a szakmai együttgondolkodás jellemző”

Interjú Farkas-Kis Máté doktoranduszunkkal

Interjú Farkas-Kis Máté doktoranduszunkkal

Cikksorozatunkban olyan interjúkkal jelentkezünk, melyekben doktoranduszokat és alumnikat kérdeztünk arról, hogy miért éri meg részt venni a Corvinus által kínált programokban.

Budapesti Corvinus Egyetem

 
Aktuális interjúalanyunk Farkas-Kis Máté, okleveles alkalmazott matematikus, aki PhD hallgatóként folytatja tudományos karrierjét a Corvinus Egyetemen.

Mit kaphat egy doktori hallgató a CDI programjától?

Magas színvonalú szakmai felkészítést, hiteles szakemberekkel együttműködve, illetve nemzetközi tapasztalatokat és támogató szakmai környezetet.

Kiknek ajánlaná a programot?

Akik szeretnék szakmai tudásukat mélyíteni és úgy érzik, még van hová fejlődni. Továbbá piaci tapasztalataival a jövő generáció vezetőinek képzését is támogatná.

Milyen kapcsolat épülhet ki hallgató és témavezető között?

Szerencsés választás esetén kölcsönös tiszteletre épülő, nyílt és őszinte, amely lehetőséget ad a szabad gondolkodásra és a problémák összetett elemzésére.

Mit takar a gyakorlatorientált oktatás? Mik az ezzel kapcsolatos tapasztalatai?

A gyakorlatorientált oktatás lényege, hogy amellett, hogy megismerjük a kutatásmódszertani és kapcsolódó mélyebb szakmai hátteret, azok feldolgozása és megértése a saját kutatási témánkra vonatkozó implementációján keresztül valósul meg. Ez rendkívül hasznos, mert a kimeneteli követelmények és a tanulmányi szakasz is már a doktori kutatásunk szempontjából hasznos és felhasználható eredményeket produkál.

Milyen tanulmányokat folytatott a Corvinusos doktori képzés előtt? 

Végzettségemet tekintve okleveles alkalmazott matematikus vagyok, pénzügy matematikus szakirányon. Ezt egészítettem ki szakmai karrierutam közben egy MBA diplomával „Digital economy” specializációval, illetve ITIL CSI szakképesítéssel.

Esetemben szintén fontos a szakmai múlt is, hiszen a piacon eltöltött közel 20 év is mind benne van abban a döntésemben és abban a gondolkodásban, ahogyan most a kutatáshoz és az oktatáshoz, az akadémiai életpályához hozzáállok.

Miért választotta a Corvinust a doktori tanulmányai elvégzésére? 


A doktori programba való belépés előtti szakmai életutam utolsó 10 évé gazdasági-pénzügyi területen töltöttem. Amikor a lehetőségeket mérlegeltem, hogy hova menjek tovább, két szempont vezérelt, amelyek egybeestek: a hazai egyik legjobb szakmai műhely kiválasztása, valamint a kutatási területem szintén egyik legjobb szakemberének mentorálása.

Milyen személyes sikereket, további lehetőségeket vár a Corvinus doktori programjától?


Kutatási területem azt gondolom fontos és előremutató. Az egyetemen az első perctől kezdve bekapcsolódtam a tudományos kommunikációba (pl. Kutatási Fórum, Kutatók éjszakája). Minden eseményen, amikor erre lehetőség van ott vagyok és előadok. Bízom benne, hogy a tématerületem fontossága és az egyetemi háttér abban is segít, hogy ez széles nyilvánosságot kapjon és nemzetközi szinten is megismert és elismert legyen.

Milyen területen, milyen témában kutat, publikál? 

Viselkedéstudomány és döntéselmélet, de kiemelten a matematikai kompetenciák és a döntési képességek kapcsolata a területem.

Milyen célokkal érkezett a doktori programba? 

Célom, hogy szakmai tapasztalataimmal gazdagítva kapcsolódjak be az oktatásba, és kutatási területemen sikeres legyek ezzel átalakítva a matematikai gondolkodáshoz való hozzáállást. A PhD program nekem nem csak a „Dr” kitételéről szól. Szeretném folytatni az akadémiai pályán az utamat a fokozatszerzést követően, mert kutatási témám nem egy négyéves programra szól, annál sokkal több.

Budapesti Corvinus Egyetem

  

Kik inspirálják a kutatási területén? 

A családom, a témavezetőm, az egyetemi kollégáim, a hallgatók és a múlt béli tapasztalataim. Mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezen a pályán nagy erővel haladjak előre. Mert, amit csinálok és ahogyan csinálom folyamatosan pozitív visszajelzést nyer többek között az ő irányukból is.

Mit adott eddig a PhD képzés?

Kinyitott egy új világot és segít mélyebben megérteni a saját munkámat is. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor valaki hobbiasztalos szemben a profi szakmát tanult bútorasztalossal. Aki hobbiból csinálja, ő is nagyon szépen tud dolgozni a fával. Olvasott róla, gyakorolta, ért hozzá. De ha elvégez egy iskolát, akkor ez a hobbi, amelyet korábban szeretetből csinált, kiegészül egy nagyon tudatos és professzionális szakmai háttérrel. Ez a szakmai háttér az, amelyet csak itt lehet megtapasztalni és csak úgy, ha az ember benne van a programban. Ez magunktól nem megy, kevés hozzá könyveket olvasni.

Mi a legjobb Corvinusos élménye? 
A legjobb élményem, hogy egyik előadásomról a Közgazdász Online lehozott egy önálló cikket. Témavezetőm hívott fel, hogy gratuláljon és én nem tudtam miért, mert fogalmam sem volt arról, hogy készül egy ilyen cikk. Nagyon meglepett és meghatott, hogy volt olyan résztvevő, aki erről publikálni szeretne. Maga az írás is nagyon jó lett, nagyon profin adta át, ami történt az előadáson, és jól bemutatja a kutatásom egyik sarokpontját.

Ha egyetlen kulcsmondatban kellene megfogalmaznia a képzéssel kapcsolatos tapasztalatait, hogyan hangozna az?

Inspirációs műhely, ahol a személyes kutatási célok támogatására szakmai együtt-gondolkodás és támogató közeg jellemző, nemcsak egyetemi, de nemzetközi közösségi szinten is.

Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.17. - 06:38:43