Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Innováció- és vállalkozókészség-fejlesztés a megújuló Corvinuson

2019. március 14-én ötödik ülését tartotta a Corvinus belső megújulásáért felelős projektszervezetet segítő tanácsadó testület. Az ülés témája az innováció- és vállalkozókészség fejlesztése volt, a vitaindító prezentációt Kovács István Vilmos nemzetközi és innovációs igazgató, a Kutatás/innováció alprojekt menedzsere tartotta.
A Kovács István Vilmos által bemutatott SWOT-analízis szerint a Corvinuson rendelkezésre álló sokszínű tudáskészlet, a neves szakemberek és gazdag kapcsolatrendszer fontos erősséget jelenthet az Egyetem számára innovációs szempontból, azonban a fragmentált működés és az ösztönzők hiánya miatt az erőforrásokat a meglévő piaci igények ellenére alacsony hatékonysággal használja ki az Egyetem. Az alprojektcsapat szerint az új oktatási módszerek alkalmazása mellett a Corvinus innovációs tevékenységének fókuszát a társadalmi vállalkozások és innovációk támogatása, a „vállalkozó egyetemmé” válás és a K+F alapú innováció jelentheti, és felmerült egy egyetemi akcelerátor ház létrehozása is, amely a hallgatói ötletek megvalósítását segíthetné. Ezeknek a lehetőségeknek a kihasználásához Kovács István Vilmos szerint az egyetemi innovációs ökoszisztéma jelentős fejlesztésére van szükség.

A tanácsadó testület a javasolt irányokkal kapcsolatban a fókuszpontok megtalálásának fontosságát hangsúlyozta, a legfontosabb feladatnak pedig az Egyetemen létrejövő és meglévő tudás egyetemi keretek közötti hasznosítását nevezte, amihez megfelelő ösztönzési struktúra kialakítására van szükség. A testület szerint a Székesfehérvári Campus kulcsfontosságú lehet az ipari kapcsolatok elmélyítésében, mint ahogy a megfelelő hallgatói aktivitás mellett az akcelerátor ház létrehozása is sok lehetőséget rejt, azonban ennek üzletileg fenntartható működése komoly szaktudást igényel. A vállalkozóvá válás támogatásával kapcsolatban javaslatként felmerült még olyan célzott tehetséggondozó programok szükségessége is, amely a hátrányosabb helyzetű diákok vállalkozói aktivitását növelheti.
Vágólapra másolva