Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Így indul a tanév a Corvinuson

Mindenhol kötelező maszkviselés és védőtávolság, napi rendszerességű lázmérés a kollégiumokban és sportórákon. A járvány fellángolása miatt a Corvinus Elnöki Testülete további szigorításokról döntött. A hibrid oktatás megmarad, ugyanakkor szigorúbb feltételekkel léphetnek be a hallgatók az egyetem épületeibe és a kollégiumokba is. Összeszedtük, mire kell figyelnetek az őszi félév során.

Arra kérünk benneteket, hogy figyelmesen olvassátok el az aktuális szabályokat és közösségünk érdekében tartsátok be azokat! Az egyetem arra törekszik, hogy oktatásmódszertani szempontból előnyösebb módon minél több órát személyesen meg lehessen tartani, ehhez viszont a ti közreműködésetek is szükséges.

Amennyiben tüneteket tapasztalsz, kérjük, fordulj orvoshoz, az egyetem nem jogosult orvosi tanácsadást végezni.

Az egyetem főépületében 2020. szeptember 7-től egészségügyi szakasszisztensi szolgálat működik 8.00-16.00 között, a 79. számú szobában. A szakasszisztenshez abban az esetben fordulhattok, ha az egyetemi itt tartózkodás alatt jelentkeznek először a tünetek és segítséget szeretnétek kérni az állapototok megítélésében, továbbá segítséget kérni abban, hogy mi ilyenkor a teendő. A folyamatosan rendelkezésre álló szakasszisztens - szükség esetén - orvost is hívhat a helyszínre, ez azonban nem váltja ki a háziorvosi szolgálatot; tehát alapvetően mindenki a maga orvosához legyen szíves fordulni, ezt a lehetőséget pedig a váratlanul jelentkező és azonnali kezelést igénylő helyzetekre tartjuk fent.

Ha koronavírus-fertőzés, vagy hatósági karantén miatt nem tudsz bejönni az egyetemre, illetve azért, mert koronavírus kontaktuskutatásban érintett vagy, a coronavirusinfo@uni-corvinus.hu címen tudod jelezni hallgatóként.

Egyetemi munkatársként kérjük, hogy elsődlegesen a közvetlen munkahelyi vezetőt értesítsétek és az említett e-mail címet is csatoljátok leveletekhez!


Teendők COVID-19 fertőzés vagy annak gyanúja esetén, és a tanmenet követése karantén esetén

Azok a hallgatóink, akik koronavírus-fertőzés vagy annak gyanúja miatt, valamint hatósági karanténba helyezés miatt nem tudnak részt venni az egyetemi oktatásban, illetve azok, akik a koronavírus kontaktuskutatásban érintettek; kérjük, hogy jelezzék a fentieket a coronavirusinfo@uni-corvinus.hu címen.


A Magyarországra hazaérkezőkkel kapcsolatos óvintézkedés a COVID-19 fertőzés megelőzésért

Minden külföldről hazaérkező hallgatónkat arra kérjük, hogy függetlenül a Magyarországra történő belépés dátumától, a hazaérkezést követő 14 napban ne látogassák az egyetem épületeit és a tanórákat, ezzel segítve a COVID-19 elleni védekezést. Az egyetem ezen döntése az ágazati irányító iránymutatása alapján született annak érdekében, hogy az Egyetemi Polgárság egészségét minél inkább védeni tudjuk ebben a nehéz helyzetben.

A 14 nap elteltével - ha nem észlelnek magukon tüneteket - az Egyetem örömmel fogadja minden kedves hallgatóját órarendjüknek megfelelően.

A fenti intézkedést a járvány ismételt fellángolása indokolja, hallgatóink és munkatársaink védelméért és Egyetemünk zavartalan működéséért kérjük ebben együttműködéseteket.

Fentiek mellett kérjük hallgatóinkat, hogy a távolmaradás tényét jelezzék a coronavirusinfo@uni-corvinus.hu címen. Illetve szeretnénk ezúton is tájékoztatni hallgatóinkat, hogy a távolmaradás idejére abban az esetben, ha az adott képzéshez nincs a számukra elérhető online oktatás (magyar kurzusok), kérjük, hogy oktatóikkal közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot (Neptunon / e-mail-ben / Microsoft TEAMS-en keresztül), és egyeztessenek személyesen a pótlásról; így fogják tudni követni az oktatás menetét.


Mindenhol kötelező lesz a maszkviselés és a másfél méteres védőtávolság

Az egyetem teljes területén, zárt terekben folyamatosan kötelező lesz a maszkviselés a hallgatók, az oktatók és minden egyetemi munkatárs számára. A másfél méteres védőtávolságot a tantermekben, és azokon kívül is mindenhol tartani kell, így büféknél és az automatáknál is.

Szeptembertől csak a maximum 40 fős kurzusok lesznek személyesen megtartva, 40 fő felett minden óra online formában marad. Az idegen nyelvű képzésekben az egyetemre felvett, de beutazni nem tudó hallgatók számára az oktatás online formában valósul meg. Offline órákon az intézetek és a szakfelelősök eltérő módszereket alkalmazhatnak, így előfordulhat csoportbontás is online és offline hetek váltakozásával. Emellett az oktatóknak minden oktatási anyagot elérhetővé kell tenniük online akkor is, ha az óra tanteremben lesz megtartva. 

A gyakran érintett felületeket a takarítók legalább kétóránként fertőtlenítik, például letörlik az óraközi szünetekben a tantermek kilincseit, tanári asztalokat és egyéb felületeket is. A klímaberendezéseket a nyáron már tisztították, és ezt a nyári időszak után ismét elvégezik. Az egyetem polgárait arra kérik, lehetőség szerint kerüljék a klímaberendezések használatát, ha pedig az időjárás miatt ez nem megoldható, sűrű, akár párhuzamos szellőztetés ajánlott.


Minden nap lázmérés és kérdőív a kollégiumokban

A kollégiumba csak előzetes lázmérést követően léphetnek be a hallgatók, emiatt a bejáratoknál automata testhőmérséklet-mérőket helyeznek ki. Emellett napi szinten kötelező lesz egy kockázatfelmérő kérdőív kitöltése is, ami a Neptunban, a kérvények között lesz elérhető.

37,5 Celsius fokos testhőmérséklet felett, vagy egyéb kockázati tényező esetén a hallgatót az észlelés pillanatában elkülönítik, majd egyéni védőruhában össze kell szednie a legszükségesebb személyes holmiját és távoznia kell a kollégiumból magyarországi lakcímére vagy tartózkodási helyére, határon túli magyar esetén pedig a beköltözési nyilatkozatában megadott helyre. A tünetekről haladéktalanul értesítenie kell háziorvosát.

Amennyiben ez a körülmények miatt nem valósulhat meg azonnal (például éjszaka), a kollégiumokban az elkülönítésre fenntartott szobában a hallgató számára maximum 24 órás elhelyezést biztosítanak, amit később ózongenerátoros megoldással fertőtlenítenek.

Fontos, hogy a kollégiumok lakói nem fogadhatnak vendégeket, erről a beköltözési kérvény leadásakor tájékoztatást kapnak.

A kollégiumok szeptembertől teljes kapacitással üzemelnek, ugyanakkor csak olyan hallgatókat helyezhet el az Egyetem, akik kollégiumbezárás, vagy Covid-19 fertőzés tünetei esetén magyarországi lakóhelyre vagy tartózkodási helyre tudnak költözni. Ennek megfelelően alapestben csak magyarországi lakóhellyel rendelkező hallgatók juthatnak be a kollégiumba. Határon túliak csak akkor, ha formanyilatkozatban igazolják, hogy szükség esetén 24 órán belül át tudnak költözni máshová. Ezt az adott magyarországi ingatlan tulajdonosa/bérbeadója/hasznosítója igazolja.

A külföldről érkező magyar és határon túli magyar hallgatók csak akkor költözhetnek be, ha az éppen aktuális karantén kötelezettségüknek eleget tettek, a kollégiumokban nincs lehetőség elkülönített elhelyezésre. Nemzetközi hallgatókat az Egyetem nem tud kollégiumban elhelyezni, számukra biztosított lesz a távoktatás.


Karantén esetén a tanmenet követése

Azok a hallgatók, akik karanténba kerültek (fertőzés vagy kontaktkutatás kapcsán) és adott képzéshez nincs a számukra elérhető online oktatás (magyar kurzusok), kérjük, hogy oktatóikkal közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot (Neptunon / e-mail-ben / Microsoft TEAMS-en keresztül), és egyeztessenek személyesen a pótlásról; így fogják tudni követni az oktatás menetét.

A fenti intézkedéseket a járvány ismételt fellángolása indokolja, hallgatóink és munkatársaink védelméért és Egyetemünk zavartalan működéséért kérjük ebben együttműködéseteket.


Szigorúbb szabályok számonkérés és sportórák esetén

Fontos szigorítás, hogy minden személyes beszámolás előtt kötelező lesz a testhőmérséklet-mérés, valamint egy kockázati kérdőívet is ki kell tölteniük a hallgatóknak. Láz, vagy kockázati tényező esetén a hallgató nem vehet részt a számonkérésen.

A kötelező kérdőív a Neptunon keresztül lesz elérhető, a lázmérést pedig az egyetem biztosítja majd. A következő vizsgaidőszakig tervezett személyes beszámolások, például a jövő héttől induló nyelvvizsgák esetében kézi hőmérőkkel biztosítják az ellenőrzést a kérdőívek mellett.

A sportórák előtt szintén kötelező lesz a lázmérés és a kockázati kérdőív kitöltése, a hallgatók csak akkor vehetnek részt a foglalkozásokon, ha ezek alapján egészségesnek bizonyulnak. Emellett minden sportcélú terület használata tilos lesz tanári felügyelet nélkül.

A hallgatóknak ezen felül a beiratkozás vagy bejelentkezés előtt szintén kockázati kérdőívet kell kitölteniük, melyben nyilatkozniuk kell, hogy jártak-e külföldön, vagy érintkeztek-e fertőzött személlyel. Csak ezután vehetik fel a tárgyakat és kezdhetik meg tanulmányaikat az egyetemen.


A hallgatói ügyintézés online formában marad

A hallgatói ügyintézés továbbra is elsősorban online formában marad, ezért a hallgatóinkat arra kérjük, hogy magyar nyelvű képzés esetén a hallgatoi.iroda@uni-corvinus.hu, nem magyar nyelvű képzés esetén a student.office@uni-corvinus.hu e-mail címre küldjék el kérdéseiket, kéréseiket az egyetemi e-mail címükről (keresztnev.vezeteknev@stud.uni-corvinus.hu). Ügyfélfogadási időben előre egyeztetve, időpontfoglalást követően van lehetőség személyes ügyintézésre. Az ügyfélfogadás rendjéről a honlapon részletesen olvashattok.

Az elsőéves hallgatók beiratkozása személyes okiratbemutatással, ütemezetten történik. Amennyiben a hallgató COVID-19 fertőzés vagy annak gyanúja miatt karanténban van, a beiratkozást és az okiratbemutatást online is teljesítheti. Ebben az esetben az iratokat szeptember 30-ig személyesen is be kell mutatnia.


Corvinusosoknak a könyvtár továbbra is elérhető lesz

Egyetemi polgárok számára az olvasótermek és a kölcsönzés is elérhető lesz szeptembertől Budapesten és Székesfehérváron is. Azok, akik nem egyetemi polgárok, de már beiratkoztak a könyvtárba, előzetes időpontfoglalás után kölcsönözhetnek. Új, külsős beiratkozókat azonban nem tud fogadni a könyvtár. (Természetesen az egyetem hallgatói továbbra is be tudnak iratkozni.)


Negyven fő felett a rendezvények is elmaradnak

Az Egyetem vezetése határozatlan időre minden olyan rendezvényt elhalasztott, ahol a létszám várhatóan negyven fő felett lenne, és a Corvinus épületeiben vagy a Corvinus által külsős helyszínen szervezték volna meg. Kiemelt fontosságú eseménynél ugyanakkor dönthet úgy az Elnöki Testület, hogy az aktuális hatósági szabályokkal összhangban mégis engedélyezik.


Az erről szóló Elnöki Testületi rendelkezés itt olvasható

Budapesti Corvinus Egyetem 

Vágólapra másolva
GEN.:2021.05.14. - 12:54:44