Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Hogyan rangsoroljunk kutatóhelyeket egy tudományágon belül

A Corvinus Kutatói Kiválóság díjas Sziklai R. Balázsnak jelent meg tanulmánya

A Corvinus Kutatói Kiválóság díjas Sziklai R. Balázsnak, az Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszék docensének jelent meg tanulmánya „Ranking Institutions within a Discipline: The steep mountain of academic excellence” címmel a Journal of Informetrics-ben.

Sziklai Balázs

 
A szerző tanulmányában egy olyan módszert mutat be, ami alkalmas arra, hogy rangsorolja az akadémiai kutatóhelyeket egy tudományágon belül. A súlyozott kulcsjelölt eljárás (Weighted Top Candidate, WTC) egy szakértő kiválasztási algoritmus általánosítása. A WTC axiomatikus karakterizációja rávilágít, miért alkalmazható a módszer különösen jól tudománymetriai célokra.

A kulcstulajdonság a stabilitás – a kiválasztott kutatóhelyek kezeskednek egymásért. A WTC egy intézményi hivatkozási mátrixból kiindulva az intézményeknek egy listáját adja meg, azokat az intézményeket, amelyek szakértőknek tekinthetőek az adott területen belül. Egy paraméter segítségével be tudjuk állítani, milyen exkluzív legyen a listánk. A legengedékenyebb beállítás mellett megkapjuk a kutatóhelyek legnagyobb olyan halmazát, amelynek tagjait valamilyen szempontból szakértőknek lehet nevezni. A legszigorúbb beállítás mellett az elit kutatóhelyek egy rövid listáját kapjuk.

A módszer használatát egy esettanulmányon keresztül mutatja be a szerző: elkészíti a játékelméleti kutatóhelyek rangsorát a 2008-2017 között publikált játékelméleti szakirodalom alapján. A stabil halmaz ábrázolásával képet kaphatunk arról, milyen a verseny egy adott tudományterületen belül. Az ábra azt is megmutatja, milyen nehéz az egyes kutatóhelyeknek javítania a helyezésén.

Sziklai R. Balázs a Budapesti Corvinus Egyetem docense és a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos munkatársa. 2010 óta tagja a KRTK Játékelméleti Kutatócsoportjának, és 2015-ben csatlakozott a Corvinuson az Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszékének munkájához. Doktori fokozatát 2016-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte alkalmazott matematika témakörében. 2021-ben Bolyai-ösztöndíjat nyert, valamint megkapta a Corvinus Kutatási Kiválóság díját is.

Sziklai, B. (2021). Ranking institutions within a discipline: The steep mountain of academic excellence. JOURNAL OF INFORMETRICS, 15(2). 

Vágólapra másolva
GEN.:2021.08.05. - 10:38:47