Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Hivatalosan is alapítványi fenntartásba került a Budapesti Corvinus Egyetem

2019. július 1-jétől az állam által létrehozott Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítvány a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója.
Mától az állam által létrehozott Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítvány a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója. A Corvinus a jövőben is gazdaság-, társadalom- és közgazdaságtudományi egyetem marad. Az elmúlt hónapokban minden szükséges jogi és gazdasági előkészítő folyamat lezajlott a sikeres átálláshoz; az Országgyűlés megalkotta a szükséges jogszabályokat, májusban megtörtént az új fenntartó cégbírósági bejegyzése, majd sor került az alapító vagyonként szolgáló Richter és Mol részvények állam általi átadására is. Ezzel párhuzamosan az egyetemen oktató-kutató-tanári, valamint adminisztratív munkakörökben dolgozók munkaszerződéseinek megkötése is megvalósult.

A Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogai az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a mai nappal átkerülnek az állam által létrehozott Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratának értelmében az egyetem felelős vezetői a rektor, a kancellár, valamint új szereplőként az elnök lesznek. Az elnöki tisztség létrehozását az indokolja, hogy a Corvinus megújulásának érdekében több területet kell a legmagasabb szinten irányítani, stratégiát kell készíteni, irányítani kell a megújulást, nemzetközi szinten kell építeni az egyetem kapcsolatait, fejleszteni kell a diákoknak nyújtott szolgáltatások színvonalát, működtetni kell az alumni szervezetet és fejleszteni a vállalati kapcsolatokat. A Budapesti Corvinus Egyetem első elnöke Anthony Radev lesz, aki 22 évig volt a McKinsey & Company igazgatója, a McKinsey pénzügyi intézeti munkacsoportját irányította Kelet-Európában. Munkáját segíteni fogja az elnöki testület, amelynek tagjai az elnök mellett a rektor, a kancellár, továbbá mindazok, akiket állandó vagy eseti jelleggel meghív.

Az egyetem vezető testülete a szenátus marad, amely meghatározza a felsőoktatási intézmény oktatási és kutatási feladatait, a szenátust változatlanul delegált, választott, valamint hivataluknál fogva jogosult tagok alkotják. A szenátust továbbra is a rektor irányítja, a jelenlegi intézményvezető Lánczi András mandátuma a törvény erejénél fogva egy évvel meghosszabbodott. A kancellár felel továbbra is az egyetem hosszútávonfenntartható gazdasági működéséért, a posztot továbbra is Pavlik Lívia tölti be.

Az alapítvány feladata a BCE alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételeinek, intézményfejlesztési céljainak megvalósítása, ennek érdekében kezeli az alapító, valamint az alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont.

Budapesti Corvinus Egyetem
Vágólapra másolva