Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Feltalálók ismételt együttműködései európai régiók között

A NETI Lab munkatársainak publikációja a European Planning Studies-ban


Juhász Sándor és Lengyel Balázs, a Networks, Technology & Innovation (NETI) Lab munkatársainak új publikációja jelent meg „Repeated collaboration of inventors across European regions” címmel a rangos European Planning Studies folyóiratban.

 

A tanulmány a feltalálók ismételt együttműködésének térbeli mintáit és mögöttes meghatározó tényezőit vizsgálja európai NUTS 3 régiók között szabadalmi adatok alapján. A szerzők bemutatják, hogy a régiók közötti feltalálói kapcsolatoknak csupán csekély hányada ismétlődik meg. A feltalálói hálózatokon futtatott közösség-keresési algoritmussal feltárt mintázatok szemléltetik, hogy ezek az együttműködések intenzívebben csoportosulnak a földrajzi térben, mint az újonnan létrejövő kapcsolatok.

Gravitációs modellek segítségével a szerzők azt is illusztrálják, hogy a régiók közötti szabadalmazási hálózatban a kapcsolatok főleg a régiók triadikus együttműködései révén jönnek létre, míg az együttműködések megismétlődése szempontjából a földrajzi közelség a bizonyult a legfontosabb tényezőnek. Ezek mellett a régiókban megtalálható technológiák portfóliójának hasonlósága és a közös harmadik szereplővel történő együttműködés ugyan tovább növelik az kollaborációk megismétlődésének valószínűségét, de csak akkor, ha mindezt a földrajzi közelség is támogatja.

A szerzők eredményeikkel felhívják a figyelmet rá, hogy az innovációhoz kapcsolódó együttműködések ismétlődése Európában sokkal valószínűbb térben koncentrált szereplők között, ami hosszabb távon a kutatás-fejlesztési és innovációs tér széttöredezettségét erősítheti.

A tanulmány társszerzői Tóth Gergő (ELKH ANET Lab és UCD Spatial Dynamics Lab) és Elekes Zoltán (ELKH ANET Lab és Umea University CERUM). A cikk open access elérhető a European Planning Studies honlapján.

Röviden a szerzőkről:
 

Budapesti Corvinus Egyetem

 
Juhász Sándor doktori fokozatait 2019-ben az Utrechti Egyetemen gazdaságföldrajz, majd 2020-ban a Szegedi Tudományegyetemen közgazdaságtan területén szerezte. Fő kutatási fókusza az együttműködési hálózatok dinamikája, az innováció földrajza és a városi agglomerációk hálózatai. Főként adatalapú projekteken dolgozik, ahol térbeli és hálózati adatokat segítségével kívánják megérteni a társadalmi és gazdasági folyamatokat. A NETI Lab és az ANET Lab munkatársaként jelenleg több témán is dolgozik, többek között a városokban élők mobilitása és társadalmi kapcsolatai; a technológiai kombinációk és azok diffúziója, illetve a vállalatok közötti hálózatok szerkezete és fejlődése mentén. Budapesti Corvinus Egyetem

   
Lengyel Balázs a Corvinus Centre for Advanced Studies (CIAS) kutatója, a NETI Lab munkatársa, a gazdaságföldrajz, az innováció és a hálózattudomány metszéspontjának témáin dolgozik. Kutatásaiban arra keresi a választ, hogy a közösségi interakció miként segíti elő a földrajzi térbe ágyazott gazdasági és technológiai fejlődést. 2013-ban csatlakozott az MTA Közgazdaságtudományi Intézetéhez, az ANET Lab létrehozása előtt az MIT Humán Mobilitási és Hálózati Laboratóriumának vendégkutatója volt. 2010-ben szerezte meg doktori fokozatát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen szerzett mesterdiplomát.

Vágólapra másolva
GEN.:2021.08.05. - 11:30:40