Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Erasmusban gondolkodsz? – Mik a teendők, ha már jövő ősszel utaznál?

Cikkünkben a Corvinus hallgatói számára összegyűjtöttük a legfontosabb határidőket és operatív infókat a külföldi részképzéssel kapcsolatban.

A koronavírus okozta nehézségek közepette számos kérdés merülhet fel bennünk a külföldi utakkal, hosszabb kint tartózkodással kapcsolatban. Annak viszont, aki a 2021/22-es tanévben alap-, mester- vagy doktori képzése során akár csak egy félévet is külföldön szeretne tölteni az Erasmus+ program keretein belül, már most pályáznia kell a helyekre. Cikkünkben a Corvinus hallgatói számára összegyűjtöttük a legfontosabb határidőket és operatív infókat a külföldi részképzéssel kapcsolatban.

Budapesti Corvinus EgyetemMi az az Erasmus+, és mit értünk részképzésalatt?

Az Erasmus+ az Európai Bizottság hallgatók számára létrehozottmobilitási programja, melynek segítségével minimum 3, maximum 12 hónapottölthetsz külföldön tanulmányi vagy szakmai gyakorlati mobilitás kereteinbelül.

A program ösztöndíjas támogatást is nyújt a kint töltöttidőszakra, melynek mértékéről a fogadó ország, a mobilitás időtartama és más egyébtényezők döntenek. A témában részletesebb tájékoztatást a Tempus Közalapítvány honlapján találtok. Amennyibenbilaterális helyre pályáztok, a Corvinus sikeres pályázat esetén csak helyetbiztosít a partneregyetemen, anyagi támogatást nem.

A tanulmányi mobilitási pályázat menete

Míg külföldi szakmai gyakorlatot támogató pályázatra folyamatosanlehet jelentkezni, a tanulmányi mobiltásnak megszabott időbeli keretei vannak.A következőkben ennek menetét és feltételeit ismertetjük a Corvinusos hallgatókszámára.

A Corvinus partnerintézményeiről és a megpályázható helyekről azalábbi linken tájékozódhattok.

A pályázás idén teljesen online módon történik, a BudapestiCorvinus Egyetem hallgatójaként a Neptunon keresztül. A 2021/22-es tanévmobilitási időszakára pályázatotokat a Neptun rendszerében az Ügyintézésmenüpont Kérvények almenüjében tudjátok leadni. A honlapon található,aktuális pályázati kiírásban pontosan nézzetek utána,hogy miket kell leadni, és kövessétek a feltöltött, hivatalos checklistet is.

Csak abban az esetben tudtok Erasmus+ külföldi részképzésrejelentkezni, amennyiben az átlagotok eléri a legalább 3,0-ás értéket, akiutazás tervezett időpontjáig legalább két abszolvált félévetek lesz, ésrendelkeztek legalább egy B2-es nyelvvizsgával. A pályázat ellenkező esetbenautomatikusan elutasításra kerül.

Nagyon fontos feltétel az is, hogy abszolválásig – aszakszemináriumon és a kötelező gyakorlaton kívül – a kinti félév idejére mégminimum 21 kreditnek maradnia kell. Vagyis legalább 21 kreditet kint kellsikeresen elvégeznetek ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetni a mobilitásiösztöndíjat.

Az Erasmus Student Network (ESN) a legnagyobbeurópai diákszervezet, amely a Corvinuson is jelen van, és segítséget nyújt adiákoknak az akadémiai és egyéb elhelyezkedésekben. Nézzetek utána atevékenységüknek, ha komolyan érdeklődtök Erasmus iránt.

Budapesti Corvinus Egyetem

Az elbírálás egy megadott pontozásirendszeren keresztül történik, amelyben az alábbi tényezők játszanak szerepet.

  • Tanulmányiátlag
  • Neptunbafeltöltött nyelvvizsgák (A pályázatba csak azok a nyelvvizsgák számítanak bele,amelyek a Neptun rendszerében szerepelnek!)
  • Motivációslevelek (Az adott egyetemre írt, célratörő motivációs levelek, melyekbebelefoglaljátok azt is, hogy milyen tárgyat kívántok ott felvenni. Az elsőhárom helyen megjelölt egyetemre vonatkozóan érdemes motivációs leveleketírni.)
  • Egyébszakmai tevékenységek (pl. TDK, versenyek, diákszervezeti tagság)

A pályázat leadását követően emailbenkaptok értesítést a beszámított pontjaitokról. Amennyiben fellebbeznétek adöntéssel kapcsolatban, egy hét áll rendelkezésetekre. Ezt követően a véglegespontok alapján kerülnek kiosztásra a helyek azonos tudományterületen tanulóhallgatók között. A jelentkezés menetéről és a folyamatról részletes leírástaz itt elérhető pdf-ben olvashattok.

A pályázatok leadási időszaka 2020.november 09. (hétfő) 9:00-kor kezdődik, és 2020. november 27. (péntek) 12:00-igtart.

Ha a Corvinus hallgatójaként pályázolErasmusra, azegyetem honlapján kezddel a tájékozódást! A pályázat leadásával és az azt követő folyamatokkalkapcsolatban is számos információt találtok az egyetem hivatalos Erasmus+külföldi tanulmányi mobilitási útmutatójában, amelyet itt értek el.

Budapesti Corvinus Egyetem

Kiegészítő lehetőségek

A külföldi részképzés finanszírozását szociális alapútámogatásokkal is ki lehet egészíteni, ezeknek az Erasmus+ pályázat leadásáraépülő, ám attól független elbírálása van. Fogyatékkal élő és tartósan beteghallgatók vagy szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók pályázhatnak ilyenkiegészítő támogatásokra. Az ezekkel kapcsolatos lehetőségekről itt tájékozódhattok.

Kiegészítésként az Erasmus pályázattól függetlenül van lehetőségCampus Mundi ösztöndíj elnyerésére is, amivel akár kiegészíthetitek az elnyertErasmus ösztöndíjatokat. Ezekről a további lehetőségekről ugyancsak a honlapról tájékozódhattok.

Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.16. - 11:35:30