Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Ellenzéki magatartás az autokratizáció harmadik hullámával szemben: Magyarország és Lengyelország

Dr. Ilonszki Gabriella Professzor Emerita (Politikatudományi Tanszék) cikke a European Political Science-ben jelent meg.

Dr. Ilonszki Gabriella Professzor Emerita (Politikatudományi Tanszék) cikke a European Political Science-ben jelent meg, szerzőtársa Agnieszka Dudzińska, a varsói egyetem szociológia professzora.

Budapesti Corvinus Egyetem

 

Bár a kutatói érdeklődés gyakrabban fordul a kormányok, mint az ellenzéki erők felé, az ellenzék viselkedése és a rendelkezésükre álló politikai lehetőségek szerkezete szintén fontos, hiszen sokat elárul a politikai rendszer alapvonásairól és perspektivikus útjairól. Az összehasonlítás, azon belül a leginkább hasonló esetek összehasonlítása különösen alkalmas ezeknek a rendszer jellemzőknek a feltárására. Magyarország és Lengyelország tárgyalásos rendszerváltásuktól a közelmúlt autokrata fordulatáig gyakran került összehasonlító keretbe, ahogy az ellenzék szerepét vizsgáló írás is erre vállalkozik. Az elemzés azonosítja a legfontosabb magyarázó szempontokat: a végrehajtó hatalom és a parlament viszonyrendszere, a parlamenten kívüli szereplők eltérő ereje és aktivitása, valamint az ellenzéki pártrendszer szerkezete mind a különbségek irányába mutat. Ennek megfelelően eltérően alakul a politikai-stratégiai játéktér is. Magyarországon a demokráciákban elfogadott politikai játékszabályokon túlmutatóan aszimmetrikus a kormány és az ellenzék viszonya.

A cikk itt érhető el: Ilonszki, G., & Dudzinska, A. (2021). Opposition behaviour against the third wave of autocratisation: Hungary and Poland compared. EUROPEAN POLITICAL SCIENCE. 

Ilonszki Gabriella Professor Emerita (Politikatudományi Tanszék) kutatási érdeklődése az összehasonlító politikatudomány több területét öleli át, közép- és kelet-európai fókusszal. Az ellenzék témakörében megjelent legutóbbi publikációi: Ilonszki, Gabriella, Francesco Marangoni, Anna M. Palau (2021) Can Opposition Parties Be Responsible? Parliamentary Affairs; és Elisabetta De Giorgi and Gabriella Ilonszki eds(2018) Opposition Parties in European Legislatures. Conflict or Consensus? Routledge Studies on Political Parties and Party Systems, London and New York.

Vágólapra másolva
GEN.:2021.08.05. - 11:32:15