Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Elindult a Corvinus 2030 Műhelybeszélgetés rendezvénysorozat

Február 13-án került sor a Corvinus 2030 Megújulás projekt első műhelybeszélgetésére, amelyen a résztvevők néhány kiemelt külföldi egyetem szervezeti felépítését tekintették át abból a szempontból, hogy milyen tanulságokkal szolgálnak a Corvinus megújulása szempontjából. Az esemény meghívott vendége Bruno Dallago professzor, a Trentói Egyetem korábbi dékánja, a Corvinus Institute of Advanced Studies vendégkutatója volt.
A műhelybeszélgetés moderátora, Szántó Zoltán Oszkár általános rektorhelyettes, a megújulásért felelős Projektszervezetet Irányító Bizottság (PIB) szakmai vezetője bevezetőjében arról beszélt: más egyetemek működésének áttekintése lehetővé teszi a Corvinus megújulása során is használható jó gyakorlatok és példák megismerését. Hozzátette: a következő hónapokban különböző témák mentén több ilyen műhelybeszélgetést fog szervezni a PIB.

Az eseményen 8 külföldi egyetem működési modelljét vették górcső alá a résztvevők, az egyetemek szervezeti felépítését, intézményirányítási struktúráját és az ehhez kapcsolódó felelősségi köröket számba véve. A vizsgált egyetemek között volt a régió egyik legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme, a Wirtschaftsuniversität Wien (WU); a bostoni Northeastern University (NU), amely az elmúlt évtizedben nehéz helyzetből indulva jelentős fejlődést ért el, és ahol 2018 év végén corvinusos delegáció is járt a tapasztalatok megismerése céljából; és a finn Aalto University, amely néhány éve alapítványi működésre váltva került be a legjobb európai egyetemek közé. A műhelybeszélgetésen a felsorolt intézmények mellett még a Copenhagen Business School, a London School of Economics and Political Science, a Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem, a University of Warwick, valamit a Trentói Egyetem működéséről esett szó.

Utóbbival kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg Bruno Dallago közgazdász, aki a Corvinus Institute of Advanced Studies vendégkutatójaként január 1-je óta vesz részt az Összehasonlító Gazdaságtan Tanszék munkájában. A professzor beszélt az 1962-ben alapított egyetem mozgalmas történetéről, és megosztotta gondolatait arról is, mire van szükség egy világszínvonalú egyetemhez. Szerinte a jó képességű hallgatók kulcsfontosságúak, és beszélt a kiegyensúlyozott működést biztosító, oktatási tevékenységet és kutatómunkát támogató intézményi háttér fontosságáról is.

Az előadáson levetített prezentációk itt érhetőek el 
Vágólapra másolva