Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Elhunyt Dr. Köves Pál

Életének 96. évében, 2021. január 14-én elhunyt Dr. Köves Pál, az Egyetem Statisztika tanszékének professor emeritusa.
Budapesti Corvinus Egyetem 

1947-ben még a József Nádor Egyetem Közgazdasági karán kezdte tanulmányait, 1948-ban újra kellett felvételiznie a megalakuló Magyar Közgazdasági Egyetemre. Az egyetemen Theiss Edénél tanulta a statisztikát, demonstrátora, előadásainak lejegyzője is volt, majd az egyetem elvégzése után végigjárta az oktatói ranglétrát a tanársegédségtől az egyetemi tanári kinevezésig. 1991-ben ment nyugdíjba, majd 1995-ben professor emeritus címet kapott. Az utolsó pillanatig alkotó ereje teljében, teljes szellemi frissességgel élte az életét, végül a koronavírus késztette megadásra.

Legutóbb 2019 végén jelentkezett tanszéktörténeti írásával, a Közgáz Statisztika tanszék két volt professzorának, első és második tanszékvezetőjének. (Theiss Ede és Péter György) kerek évfordulói apropóján.

A statisztika általános elméletének kiváló művelője; Párniczky Gáborral közösen írt „Általános statisztika” című tankönyvei a korszak meghatározó szakirodalma lettek és több kiadást megértek. Köves Pál szűkebb szakterülete a statisztikán belül az indexszámítás, amely témából az elmélet és a gyakorlat számára is több jelentős publikációja és két könyve jelent meg, az egyiket több nyelvre lefordították. Egyik megalkotója a nemzetközi összehasonlítások fontos módszertani elemének tekintett és ajánlott ÉKS-indexnek. Választott tagja a Nemzetközi Statisztikai Intézetnek (ISI), örökös tagja a Magyar Statisztikai Társaságnak és tagja az MTA Statisztikai Bizottságának. Hosszú pályafutása során, egyebek közt Apáczai Csere János-díjjal, Fényes Elek Emlékéremmel és Keleti Károly Emlékéremmel tüntették ki.

Nincs olyan statisztikus Magyarországon, aki ennyire hosszú időt töltött el a kutatásban és oktatásban egyaránt, akinek tankönyvein, tanulmányain közgazdász generációk nőttek fel (A Köves-Párniczky: Általános statisztika könyv 30 éven keresztül meghatározó tankönyv volt a közgazdászok statisztika oktatásában és a statisztikus szakma nevelésében, a könyv harmadik, utolsó kiadása 1981-ben jelent meg.) Köves Pál az egyetemi statisztika oktatásnak is úttörője és 40 éven át meghatározó alakja volt, előadott, gyakorlatokat vezetett, könyvet, jegyzetet, példatárat írt. Számos újítása (pl. programozott tankönyvek, előadáslapok), mind azt a célt szolgálta, hogy rajongott tárgyát megszerettesse a hallgatókkal. Ugyanakkor felejthetetlen, segítőkész, iskolateremtő kolléga is volt, kiváló humorérzékkel, ami elkísérte egész pályáján. Csak egy történet álljon itt saját visszaemlékezéséből, amely a tanszéki Nyúz – ami a Statisztika tanszék 20 évente megjelenő, általa szerkesztett folyóirata, eddig 3-szor jelent meg – 2. számában olvasható:

„Statisztika előadáson történt 1955 őszén. A III-as előadó ajtaja az aula felé nyílt annak idején és nyitva is volt éppen az előadás folyamán. Élt egy kutyadinasztia az egyetemen, melynek egyik ifjú sarja besétált a terembe előadás közben, felment a katedra dobogójára és farkasszemet nézett a hallgatósággal. Nagy nevetés tört ki, fél be kellett szakítanom az előadást. Amíg az egyik hallgató kivezette a kutyust a teremből, átgondoltam az átvezető szöveget és a zaj elültével így folytattam az előadást: Ezek után senki se mondhatja, hogy a statisztika a kutyát se érdekli!”

Szelleme továbbra is velünk lesz, nyugodjék békében!
Vágólapra másolva
GEN.:2021.06.20. - 03:06:11