Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Doktoravató ünnepséget tartottunk a Corvinuson

2021-10-25 13:13:29

Scientia mea adiutor meus (Tudásom az én segítőm) – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a doktoravató ünnepi szenátusi ülést Rostoványi Zsolt, a Doktori Tanács elnöke.

Scientia mea adiutor meus (Tudásom az én segítőm) – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a doktoravató ünnepi szenátusülést Rostoványi Zsolt, a Doktori Tanács elnöke. 

doktoravato

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A Főépület Aulájában október 20-án megrendezett eseményen a közel ötven tudományos fokozatot szerzett új doktort avattak fel, valamint átadták a 2021-ben adományozott habilitált doktori címeket, külön kitüntetéssel ismerték el az Egyetem doktori képzését hosszú ideig példamutatóan segítő kollégák munkáját és köszöntötték a Kreatív Kutatási Ötlet Díj pályázat nyerteseit is. 

Először Takáts Előd, a Corvinus rektora üdvözölte az egybegyűlteket. Magyar és angol nyelven elmondott beszédében felidézte saját doktori iskolai tanulmányainak időszakát, amikor elkezdett a tudománnyal foglalkozni: úgy érezte akkor, szeretne olyan lenni, mint Isaac Asimov Alapítvány-regényeiben szereplő tudósok, akik „szuperhősként” felismerik, mekkora gond van a világban és erre kerestek megoldást a pszichohistória segítségével.  

Ebben az értelemben itt mindenki szuperhős”, mert nagyon sok időt és energiát fektetettek abba, hogy jobban megértsétek a világot, és remélem, ebből a megértésből olyan tudás születik, amellyel jobbá, szebbé tehetitek majd a világot

– e szavakkal üdvözölte a tudományos közösségben az újonnan avatott doktorokat a rektor.  

Rostoványi Zsolta Doktori Tanács elnöke ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a doktori képzés teszi az Egyetemet igazi Universitasszá, azaz tudományegyetemmé, mert szervesen egyesíti magában az Egyetem két legfontosabb alaptevékenységét, az oktatást és a tudományos kutatást. Az elnök szerint a doktori képzés nemcsak a hallgatóktól, hanem az oktatóktól is a legnagyobb energiát és időráfordítást igénylő tudományos tevékenység. 

Rostoványi Zsolt beszédében kiemelte, hogy a doktori képzés középpontjában az önálló magas szintű tudományos kutatómunka áll, mégpedig a klasszikus mester-tanítvány (azaz témavezető és témavezetett) szoros együttműködésére épülve. Kifejezte köszönetét mindazon kollégáknak, oktatóknak és témavezetőknek, akik nemcsak tudásuk, hanem egy szemlélet, komplex gondolkodásmód s nem utolsó sorban a tudományos kutatás módszereinek átadásával vettek részt a doktori képzésben, s járultak hozzá annak sikeréhez. 

A Doktori Tanács elnöke elmondta, hogy az egyetem az első doktori okleveleket a ’90-es évek végén bocsátotta ki, az azóta eltelt több mint két évtizedben mintegy ezerötszáz PhD hallgatónak adott ki oklevelet, ugyanezen időszakban a habilitált oktatók száma meghaladta a kétszázat.  A Corvinus megújulásának szerves része a doktori képzés teljes reformja, a doktori iskolák fúziója lehetőséget adott a szerkezet, a tartalom és a minőségkultúra megújítására, a szinergiapotenciálok kihasználására. 

Rostoványi Zsolt külön kiemelte azt is, hogy a Corvinuson eddig doktori oklevelet szerzettek közel 40%-a nő, az elmúlt években ez már 50% körül mozog. Ez a tény azért is figyelemreméltó, mert a magyar tudományos életben a hölgyek meglehetősen alulreprezentáltak, hiszen különösen nehéz a tudományos, szakmai előmenetel és a családi tevékenység összeegyeztetése. Megemlítette azt is, hogy az elmúlt két évben beiratkozott hallgatóink 30%-a külföldi. 

A Doktori Tanács elnöke végül arról beszélt, ma olyan nehéz, összetett történelmi időket élünk, ahol sokszor hagyományos értékek megkérdőjeleződnek meg, látszólag relativizálódnak a tények, az igazság, és áthidalhatatlannak tűnnek az ellentétek kultúrák, a hagyományok, szokások és a, gondolkodásmódok között.  

doktoravato

Egyvalami viszont állandó érték marad: mégpedig a tudás, illetve a tudomány. Önöknek ezáltal olyan eszköz van a kezében, ami összekapcsol, nem szétválaszt; amellyel falak helyett hidak építését segíthetik elő. Éljenek vele!

– tanácsolta az újonnan avatott doktoroknak Rostoványi Zsolt. 

A köszöntők sorát Klauda Zalán, a doktorandusz önkormányzat elnöke zárta.  Az újonnan avatott doktorokhoz szólva – saját megélésére is hivatkozva – kiemelte, hogy a doktori fokozat megszerzése nagyon hosszú út, és sokan számos okból nem is érnek a végére: változnak az életkörülményeik, preferenciáik, a személyiségünk is.  Ugyanebben látja viszont a képzés lényegét:  

„Azok a készségek és az a gondolkozás, amiket a disszertációnk írása közben szerzünk, az velünk marad, és ez az, ami a képzés hozadéka. A kutatásunk evolúciójával mi is fejlődünk és változunk” 

– mondta a DÖK elnöke. 

A fokozatot szerzettek és díjazottak listája ezen a linken elérhető

Vágólapra másolva
GEN.:2021.11.27. - 15:18:32