Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Csóka Péter cikke a Management Science-ben az arányos csődszabály axiomatizációjáról pénzügyi hálózatokban

A Financial Times’ TOP 50 Journals listáján

A Financial Times’ TOP 50 Journals listáján szereplő folyóiratban megjelent publikációban Csóka Péter egyetemi tanár, a Corvinus Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszékének munkatársa P. Jean-Jacques Herings szerzőtársával közösen a pénzügyi hálózatokban bekövetkező csődhelyzeteket elemzik játékelméleti eszközökkel.

Budapesti Corvinus Egyetem

 
Valós csődproblémákban a fizetések meghatározására használt legfontosabb módszer az arányos csődszabály. Sok csődproblémában megjelenik a hálózati aspektus, és ilyenkor a szereplők eszközeinek értéke endogén módon határozódik meg, mivel az is számít, hogy a többi szereplőtől mennyire lehet a követeléseket behajtani. Ezek a hálózati hatások megnehezítik az axiomatikus elemzést. A cikkben a szerzők először adnak axiomatizációt pénzügyi hálózatokban az arányos csődszabályra. A fő axioma az osztódás invariancia. A további szükséges axiómák a követelések felső korlát jellege, a korlátolt felelősség, a hitelezők elsőbbsége, a folytonosság és a pártatlanság.

A kutatás eredménye olyan tetszőleges helyzetekben használható, amikor egy csődbe ment fél veszteséget és akár (fertőzéses) csődöt okozhat másoknak. Ilyen helyzetekkel találkozhattunk a 2007-2008-as pénzügyi válságban és sajnos a jelenlegi COVID-19 válságban is. Ezeken a rendszerkockázati alkalmazásokon túl az eredmények alkalmazhatók ellátási láncokban, nemzetközi cserediák programokban, informatikai szervereknél és időbankoknál is.

Az arányos csődszabály esetén a csődös szereplő eszközeit a követelésekkel arányosan osztják el. Pénzügyi hálózatokban, vagyis körbetartozások esetén a szereplők tartozásrendezése egymástól függ, ami az elemzést megnehezíti, lényegében egy egyenletrendszert kell megoldani. A cikk axiomatikus vizsgálatot használ, vagyis olyan független tulajdonságokat ad, amelyeket csak az egyenletrendszer megoldása teljesít.

A cikk itt érhető el: Csóka, P., Herings, P.J.J. (2021), An axiomatization of the proportional rule in financial networks. Management Science, 67 (5) 2799-2812.

Dr. Csóka Péter 2008 óta a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója és kutatója, 2019-től egyetemi tanár a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszéken. 

2011 óta a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Játékelméleti kutatócsoportjának kutatója. Kutatásaiban elméleti közgazdaságtani módszereket használ befektetések, kockázatkezelés, vállalati pénzügyi kérdések, likviditási problémák és pénzügyi hálózatok vizsgálatára. Jelenleg 15 elfogadott nemzetközi publikációja van.

2018-2021 között az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottság, Pénzügytani Albizottságának elnöke. 2019-ben és 2021-ben is a Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület elnökségi tagja lett. 2019-ben Bolyai János kutatási ösztöndíjat nyert. Évek óta az egyik főszervezője az évenként Budapesten megrendezett Annual Financial Market Liquidity Conference-nek.

Csóka Péter oldala 

Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.16. - 21:48:35