Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

COVID-19 tüneteket észlelsz? Ez a teendő!

Az egyetemi egészségügyi szakszolgálat várja minden kedves hallgatónkat és munkatársunkat; aki COVID-19 tüneteket vél észlelni magán, vagy egyszerűen csak tanácstalan, hogy tünetei valóban erre utalnak-e, s pontosan mi ilyenkor a teendő. Kérdéseinkre Dr. Szegedi Adrián Miklós, házi- és üzemorvos válaszolt, aki szakasszisztens kolléganőjével felel az ellátásért. 

Covid 

Pontosan hol kérhető a segítség, hol található a szakszolgálat irodája?

Az E épület 79-es irodájában berendezett egészségügyi szobában várjuk a pácienseket. Hallgatók és munkatársak egyaránt élhetnek a lehetőséggel. Alapvetően egy egészségügyi asszisztens áll rendelkezésre és fogadja a pácienseket, aki indokolt esetben orvost hív, sürgős és súlyos esetekben akár mentőszolgálatot is.


Mire terjed ki az itt kapható szolgáltatás?

A legfontosabb feladatunk, hogy ha koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, szakszerű segítséget nyújtsunk, és megtegyük a szükséges járványügyi intézkedéseket.


Mikor érhetők el?

Munkanapokon 08:00-16:00 között jöhetnek hozzánk, de munkaidőn kívül is elérhetőek vagyunk, reggel 6.00 és este 10.00 óra között telefonos ügyeletet biztosítunk a +36 30 522 5590 telefonszámon.


Ha valaki COVID-19-re utaló tüneteket észlel magán, pontosan mi a teendője?

Ha valaki otthon tartózkodik, és ott tapasztal magán COVID-19 betegségre utaló tüneteket, mindenekelőtt maradjon az otthonában, és telefonon hívja fel vagy a háziorvosát vagy pedig minket, a corvinusos egészségügyi szakszolgálatot, ahol információt kap a további teendőkről. Ha a tünetek nap közben, tehát itt a campuson jelentkeznek, kérjük, hogy első lépésként telefonon hívjanak fel minket, ne személyesen keressenek fel, és így adjanak információt a tüneteikről, esetleges fertőződés lehetőségéről, potenciális hordozókkal való érintkezés lehetőségéről. Ekkor elvégezzük a COVID-19 rizikó becslését. 

Ha szükséges, hogy személyesen keressenek fel minket, kérjük szépen, hogy ezt maszkban tegyék, és előtte telefonon értesítsenek érkezésükről. Mi is maszkban, védőöltözetben fogadjuk a pácienseket. A legfontosabb, hogy a COVID-19 fertőzésre gyanús páciens minél kevesebb személyes kontaktusba kerüljön az Egyetemen másokkal, és azon kívül is. Így - ha lehetséges - a telefonos tanácsadás vagy orvosi konzultáció után haza kell mennie a páciensnek, és a háziorvos közreműködésével kell elvégezni a mintavételt és tesztelést. Ő tudja majd betegállományba is venni a pácienst. Ha a vírusteszt mégis negatív, és a panaszok is megszűntek, mindenki visszatérhet munkájához vagy tanulmányaihoz.

Ha szükséges az otthon maradás, javaslatot teszünk ennek időtartamára, a szükséges védőintézkedésekre, de tudni kell, hogy mi nem hatóságként járunk el, tehát hivatalos karanténba mi nem helyezhetünk senkit sem. Ha a panaszok erőteljesen jelentkeznek és a fertőzés alapos gyanúja áll fenn, a szakszemélyzet hívhat mentőt vagy ügyeletes orvost a helyszínre. Szükség esetén védőöltözetben ellátást is biztosítunk, illetve intézkedünk otthoni COVID-19 tesztelésről (ha a háziorvos nem tud ebben segíteni.)


Milyen tünetek utalnak valóban COVID-19 betegségre?

A WHO adatai szerint a megbetegedés jellemzően lázzal, köhögéssel, fáradékonysággal, étvágytalansággal, légszomjjal, izomfájdalommal jár. Egyéb nem specifikus tünetek a torokfájás, orrdugulás, fejfájás, hasmenés, hányinger vagy hányás. A légúti tüneteket megelőzően fellépő, szagérzékelés elvesztéséről/zavaráról és az ízérzékelés elvesztéséről/zavaráról is beszámoltak. További tünet lehet a hidegrázás, kötőhártyagyulladás. Saját tapasztalataim is megerősítik a fentieket, azzal a kiegészítéssel, hogy a szag és ízérzékelés zavara a légúti tünetek lezajlása után még több napig fennállhat. Lázról 38 oC testhőmérséklet fölött beszélünk, a 37-38 oC közötti hőmérséklet hőemelkedés, de ez szintén lehet a koronavírus fertőzés kezdeti tünete. Ezekre kell tehát a legjobban figyelni.


Mit tehetünk a megelőzésért?

Fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi vírushelyzetben a legfontosabb teendő a megelőzés. Mindannyiunk érdekében áll a lehető legminimálisabbra csökkenteni a mindennapi személyes találkozásokat és érintkezéseket. Különösen akkor, ha a fertőzés tünetei jelentkeznek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy merjenek otthon maradni akár enyhébb torokkaparással, izomfájdalmakkal, vagy bármilyen szokatlan, felső légúti tünetekkel is. Ha pedig tanácsra szorulnak, hívjanak minket bizalommal, vagy írjanak email-t a coronavirusinfo@uni-corvinus.hu címre.
Vágólapra másolva