Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Az ízlelés tudománya

Hazánkban nagy hagyománya van a borkóstolásnak, az elmúlt években pedig – a kézműves sörök előretörésével – a sörkóstolás is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De, mint azt mondani szokták: ennek is van tudománya. A Senzorium csapata mindenkihez közelebb hozza az érzékszervi minősítés szakterületét, és egy különleges, szórakoztató program keretében mutatja be számunkra a tudományág egyediségét.

Nyitrai Ákos, Borovnyák Dávid és Sztanyik Zsófia a Senzorium csapatának tagjai mind élelmiszermérnökként végeztek az akkori Corvinus élelmiszertudományi karán, vállalkozásukba 2020 elején kezdtek bele

Budapesti Corvinus Egyetem(A kép forrása: Közgazdász Online)

Az ötletgazda, Ákos így nyilatkozott az elképzeléseikről:

"Szeretnénk megmutatni, hogy az érzékszervi minősítésnek komoly tudományos háttere van, és nagyon sokan nem megfelelően csinálják. Programjainkon szeretnénk bepillantást nyújtani a valódi érzékszervi minősítők munkájába. Rávezetjük őket, hogy a piacon hasonlónak gondolt, de mégis különböző termékek közötti különbségekre hogyan tudnak maguktól fényt deríteni, a márka, az ár és bármilyen egyéb befolyásoltság nélkül.

Fontosnak tartjuk a kóstolás mögött húzódó tudományos háttér bemutatását, hogy hogyan lehet statisztikai módszereket megfelelően alkalmazni egy-egy minősítés során. Ilyen technikával, ISO szabványokkal alátámasztva senki más nem kóstoltat. Érzékeltük, hogy az embereknek igénye van a minőségi szórakozásra, amely egyedi és testreszabható tud lenni.

Az ő példájukon keresztül is jól látható, hogy mennyire sokat és milyen gyorsan tud fejlődni egy ilyen szegmens, hiszen 2012-ben jöttek csak be hazánkba, mára pedig már több mint 50 szoba található Magyarországon."  

Az interjú teljes terjedelmében a Közgazdász Online felületén érhető el.

Vágólapra másolva