Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Az Eurázsia Központ útjára indítja új tudományos folyóiratát az Eurasia Review-t

2021-02-24 08:47:53

A tanulmánykötetben megjelenő írások szerzőinek 30.000 Ft szerzői díjat ajánl honoráriumként

A Budapesti Corvinus Egyetem Eurázsia Központja a Magyar Nemzeti Bank támogatásával útjára indítja a negyedévenként megjelenő új tudományos folyóiratát az Eurasia Review-t, melynek az első különszáma Eurázsia felemelkedésére koncentráló tanulmánykötet. A tanulmánykötetben megjelenő írások szerzőinek 30.000 Ft szerzői díjat ajánl honoráriumként az Eurázsia Központ.

Budapesti Corvinus Egyetem

 
A 21. században új világrend van kialakulóban, ahol a multilaterális együttműködés, az integráció, a protekcionizmus és az unilateralizmus együttes megjelenésével találkozunk. A jelenlegi geopolitikai, gazdasági, technológiai és társadalmi változások meghatározzák a jövőnket, egyúttal jelentős kihívások elé állítják a nemzeteket és az egyéneket egyaránt. A folytatódó geopolitikai átalakulás epicentruma kétségtelenül Eurázsia, ahol az eltérő kultúrák, gondolkodásmódok és politikák fúziója érvényesül. A publikációkat a következő témákban várjuk:

  • Geopolitika: A koronavírus járvány közepette Eurázsiában jelentős geopolitikai átalakulás megy végbe, amely számos lehetőséget és kihívást rejt magában. Figyelembe véve a jelenlegi globális trendeket Eurázsia összeköttetéseinek javítása megfelelő megoldást jelenthet a felmerülő problémákra.
  • Infrastruktúra, konnektivitás, kultúra: Azon túl, hogy Kína Övezet és út kezdeményezése a Kelet és Nyugat közötti legfontosabb közlekedési útvonal, Eurázsia a legfőbb kereskedelmi, szállítási és kulturális folyosók találkozásait is magában foglalja.
  • Gazdaság: A Covid-19 után a geopolitikai döntéshozatali folyamatok nagy mértékben fogják meghatározni Eurázsia gazdasági kapcsolatait, elősegítve a korábbiaknál is kiterjedtebb és gyümölcsözőbb együttműködés megteremtését.
  • Multilateriális együttműködés: A globális válságból való kilábalás a járványt követően szükségessé teszi a szoros nemzetközi együttműködést, ezért a multilaterális intézmények várhatóan kulcsszerephez jutnak a gazdaság újranyitását és a fenntartható fejlődést célzó stratégiák kidolgozásában, végrehajtásában mivel legfőbb rendeltetésük, hogy megfelelő iránymutatással szolgáljanak az élet minden területén a gazdaságot, a társadalmat és a kormányzást is beleértve.
  • Pénzügyek: A tapasztalható változások és a fejlődés egyúttal a közgazdasági gondolkodás megújítását is szükségessé teszik, amelynek során nem csupán a növekedés, de a fenntarthatóság is központi szerepet kap. Számításba véve a nemzetközi környezet ingatagságát, az eurázsiai gazdaságok produktivitásának növelése kulcsszerephez jut a kiszámítható növekedés és a partnerségek kiteljesedésének biztosítása érdekében transzkontinentális szinten. A 2008-as pénzügyi válságot követően a pénzügyi rendszerben a digitális és FinTech iparágak előretörésének lehettünk tanúi, amelyek megváltoztathatják a hagyományos bankrendszert és a kifizetések rendszerét, a járvány pedig még inkább felgyorsíthatja a folyamatot.
  • Oktatási és technológiai együttműködés: Az előttünk álló időszakra készülve számos tényezőt kell figyelembe vennünk: az oktatás megnövekedett jelentőségét; a csúcstechnológiákat, mint a mesterséges intelligencia és a robotika; a társadalmi befogadás és a jólét előmozdítását, a környezet és a természeti erőforrások megőrzését – csupán a legfontosabbakat említve. Ma a sokat emlegetett Egészségügyi selyemút a világon az egyik legfontosabb csatornája az egészségügyi és technológiai együttműködésnek.

Az absztraktok befogadásáról és a tanulmányok elbírálásáról az Eurázsia Központ Bíráló Bizottsága dönt. Az absztraktokat és a kéziratokat a következő e-mail címre kérjük elküldeni: eurasiacenter@uni-corvinus.hu A tanulmányokat az adott terület szakértői fogják lektorálni, kettős vak eljárással. A lektorálás során értékelésre kerül a kéziratok objektivitása, eredetisége, tudományos értéke stb. A 20 legjobb tanulmány nyomtatott kötetben, a többi E-book formájában kerül publikálásra. Kérdés esetén az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba velünk: eurasiacenter@uni-corvinus.hu

Szerzői útmutató ebben a dokumentumban érhető el. 

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Vágólapra másolva
GEN.:2022.01.25. - 16:41:25