Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Az egyetem a telefonodra költözik – Készül a MyCorvinus mobil app

Ha az órarended, a frissen feltöltött vizsgaeredményed, vagy a következő órád helyszíne érdekel, hamarosan egy új és letisztult felületen keresztül érheted el a legfontosabb Corvinusos információkat. Ehhez pedig elég lesz az okostelefonodat bekapcsolni: érkezik egy teljesen új applikáció.

Idén tavasszal kezdődött a MyCorvinus applikáció tervezésének folyamata, amelynek kezdetén fókuszcsoportos kutatásokon és egyéni mélyinterjúkon egyaránt kikértük a hallgatók véleményét a jelenleg használt rendszerekről.

Leggyakoribb problémaként a túl sok rendszer párhuzamos használata merült fel: nehéz kiigazodni a Neptun, Moodle, az oktatók által feltöltött anyagok és az egyetem hivatalos honlapja között. A hallgatók a mobiltelefonos felületet is hiányolták, ebből pedig egyenesen következett az igény egy új applikációra.

Hol is lesz most órám?

Ahogyan a modern coworking térre emlékeztető új hallgatói iroda esetében majd a titeket, hallgatókat érintő ügyeket szeretnénk középpontba helyezni, az applikációnál ugyanez a szempont érvényesül.

„Saját összegző képernyőn látja majd minden hallgató, mi vár rá aznap. Ott lesz előtte, mikor kezdődik a következő órája, melyik terembe kell mennie, van-e még ideje beugrani előtte a könyvtárba vagy a büfébe” – mondta Rimmel-Bugár Zsuzsanna, az applikációért felelős digitalizációs vezető.

Kollégáink számos külföldi példát elemeztek a kutatás során az MIT hallgatói applikációjától kezdve a Harvardon és az INSEADon át egészen az ESADE rendszeréig. Számos jó megoldásra találtak példát, de Zsuzsannáék arra jutottak, hogy a Corvinus esetében a fejlesztés során elmaradhatatlan a már meglévő rendszerek integrációja, ezzel pedig a legtöbb nemzetközi példához képest szintet is lépnek.

„Komoly kihívás a Neptun, a Moodle és a többi kisebb rendszer összehangolása az applikációval, de így a hallgató a mobilján láthatja majd az aktuális órarendjét, a kurzusadatokat, a kapott érdemjegyeket és hosszabb távon az appból eléri akár az oktatók által feltöltött anyagokat is”.

CorvinusApp 

Nem csak hallgatóknak

Az applikáció funkciói nemcsak a hallgatók, hanem az oktatók és az egyetem többi dolgozója számára is hasznosak lehetnek. A digitális térkép hiánya sokszor előkerült a kutatás során, így az app ezt az igényt is pótolja, ugyanígy hasznos lehet a tanév pontos menetrendje, illetve a legfontosabb elérhetőségeket tartalmazó telefonkönyv is.

Ezeket bárki elérheti, aki letölti az applikációt, csak a személyre szabott hallgatói információk eléréséhez lesz szükség a CUSMAN felhasználónévre és jelszóra.

Az új irány: digitalizáció

Az applikáció része az egész egyetemet érintő digitális megújulási projektnek, melynek célja, hogy egyszerűsítsék a háttérfolyamatokat, amellyel az ügyintézés is gyorsabbá válhat.

„Ha több száz hallgató egyszerre áll sorba hasonló igazolásért a Tanulmányi Osztályon, miért ne lehetne mindenkinek digitális úton igényelnie és átvennie ezeket a dokumentumokat? Ehhez hasonló problémákat keresünk, és szeretnénk korszerű alternatívát nyújtani helyettük a digitalizáció folyamata során” – említ egy példát Zsuzsanna azon lehetőségek közül, hogyan lehetne időt spórolni az ügyintézőknek és a hallgatóknak egyaránt. Tény, hogy ezek a változások nem egyik napról a másikra történnek, mert számos szempontot figyelembe kell venni a fejlesztés során, de a munka már elkezdődött és napi szinten foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel. Az applikációt a tervek szerint még idén bevezeti az Egyetem. 
Vágólapra másolva
GEN.:2021.06.20. - 19:44:40