Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Augusztus 1-jén megkezdte munkáját a Corvinus új rektora

2021. augusztus 1-jén lépett életbe Dr. Takáts Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem új rektorának megbízatása.

Dr. Takáts Előd Lánczi Andrást váltja a rektori székben, aki az elmúlt hat évben vezette az Egyetemet.  Az új rektor tervei között szerepel többek között a Corvinus nemzetközi elitegyetemmé fejlesztése, a versenyképes ismereteket és maradandó tudást eredményező élményszerű oktatás megteremtése. 

A jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, elismert közgazdász rektori pályázatát az Egyetem Szenátusa mellett a fenntartó alapítvány Kuratóriuma is támogatta. Takáts Előd kinevezését 2021. június 24-én vette át Áder János köztársasági elnöktől, rektori tevékenységét 2021. augusztus 1-től kezdte meg.  

Rektorsága alatt Takáts Előd olyan egyetemmé szeretné alakítani a Corvinust, amelynek a képzései, kutatási teljesítménye kiállja az összehasonlítást nemcsak a Közép-európai versenytársakkal, hanem a világ bármely gazdasági képzést nyújtó egyetemével. 

A rektor célja elérni, hogy a Corvinus regionális elitegyetemmé váljon, és az itt végzett hallgatók Közép-Európa gazdaságának és társadalmának meghatározó szereplői legyenek. Ennek egyik feltétele a rektor szerint, hogy a hallgatóknak olyan élményszerű oktatást nyújtson az egyetem, amely maradandó tudást eredményez és versenyképes ismeretekkel ruházza fel őket. Másfelől a kisebb létszámú, de a valóban legkiválóbb hallgatók felvételével az oktatók kapacitásai is felszabadulnak a minőségi munkavégzésre.  

A magas szintű, minőségi oktatás érdekében a Corvinus Egyetem idén már kevesebb diákot vett fel alapszakjaira, magasabb ponthatárokkal. Ezáltal az oktatók tömegképzés helyett minőségi oktatást tudnak nyújtani a kiemelkedő képességű hallgatóknak.   

Az új rektor kutatási kultúra- és léptékváltást is ígér, mert a kutatási tevékenység egyszerre mélyíti az egyes szakterületek megértését és emeli az oktatás minőségét. Ennek meg kell teremteni az intézményi kereteit, amelyhez a kollégák aktivitására és segítségére is számít. Rektorként fontosnak tartja, hogy olyan fiatalokat is a kutatói pályára segítsen, akik megfelelő potenciállal rendelkező területet kutatnának, de még nem jutottak el a publikációig.  

Takáts Előd a Corvinus nemzetköziesítési törekvéseiben is erősíteni kíván: továbbra is kiemelt helyen szerepel az angol nyelvű képzések, egyúttal a nemzetközi hallgatók számának növelése, mert így fog tudni a Corvinus a külföldi oktatók számára is megfelelő szakmai környezetet biztosítani.   

Takáts Előd maga is Corvinus alumnus, 1999-ben szerzett egyetemi diplomát a Corvinus jogelődjén, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, pénzügy-gazdaságpolitika szakirányon. 2000-ben tőzsdei szakvizsgát tett, 2002-ben a Közép-európai Egyetemen szerzett közgazdaságtudományi mesterfokozatot. A Princeton University-n 2004-ben MA, majd 2006-ban PhD fokozatot szerzett közgazdaságtudományból.   

Dolgozott az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank és a Federal Reserve Bank of New York kutatójaként, majd a Nemzetközi Valutaalapnál. 2009 óta a bázeli székhelyű Bank for International Settlements közgazdásza, majd vezető közgazdásza. 2018-tól a London School of Economics and Political Science Visiting Fellow-ja. 2019-től a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára. 2021-ben a Corvinus Szenátusa támogatta egyetemi tanári pályázatát, majd a köztársasági elnök egyetemi tanárrá nevezte ki. Dr. Takáts Előd a pénzügyek, a makroökonómia és a monetáris politika közös területein folytat kutatásokat, legújabb kutatási területei a demográfia és a klímaváltozás közgazdaságtana. Dr. Takáts Előd publikációi ezen a linken érhetőek el.  

A Corvinus Egyetem rektora 2021. július 23-án az Egyetem idei felvételi eredményeiről szóló sajtóháttér-beszélgetésen ismertette rektori terveit a sajtó munkatársainak.   

Kapcsolódó sajtómegjelenések:  

Lépésről lépésre az elitegyetem felé tart a Corvinus – Idén magasabb költségvetésből gazdálkodhat (portfolio.hu) 
Corvinus rektora: A jövő gazdasági elitje tanul nálunk (hirado.hu, MTI)   
Elit intézménnyé tennék a Corvinus Egyetemet (Magyar Nemzet, Kossuth Rádió – Vasárnapi újság) 

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.22. - 11:20:37