Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Átlátható hatáskörök, egyértelmű felelősségi körök

2020-11-27 12:42:27

Bíró Barbara 2016 novembere óta dolgozik a Budapesti Corvinus Egyetem jogtanácsosaként, 2018-tól kamarai jogtanácsosaként és adminisztratív igazgatóhelyetteseként. 2020. január 1-től tölti be a jogi vezetői pozíciót. Jelenleg csapatával azon dolgozik, hogy az egyetemi ügymenet során felmerülő döntési pontok és hatáskörök tökéletesen átláthatóak legyenek, egy-egy eset kapcsán egyértelmű legyen, ki a felelős döntéshozó, és így gördülékenyebben, gyorsabban születhessenek meg a szükséges döntések.

Budapesti Corvinus Egyetem

  
„A hatáskörök meghatározása meglehetősen érzékeny téma, azt gondolom, ebben áll a projekt egyik legnagyobb kihívása” – mondta Bíró Barbara, hozzátéve, érzékelhető némi bizalomhiány a kollégák részéről, hiszen végső soron arról van szó, hogy górcső alá veszik a különböző szervezeti egységek működését, döntéshozatali folyamatát, feltérképezik, mennyire hatékony most a döntéshozatali rendszer.

„Közel teljes horizontális és vertikális átvizsgálásról van szó, hogy valós képet kapjunk a működésről, és közben kiderüljön, hogy a döntési jogok áttelepítésével hol és hogyan lehet javítani a hatékonyságon, hol és hogyan lehetne hatáskört és felelősséget delegálni” – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, rengeteg belső szabályzat, egyéb előíró dokumentum van, sokszor nehéz ezekben megtalálni a választ egy sürgető kérdésre.

„Az adott funkciókhoz kapcsolódó feladatok relatíve jól meg vannak határozva, egyértelműek, de a folyamatokról ez nem mondható el. Időt és energiát vesz igénybe, hogy egy felmerülő kérdés esetén több dokumentumot kell átvizsgálni ahhoz, hogy kiderüljön, mégis ki az illetékes” – mondta Bíró Barbara, hozzátéve, egy koherens szabályozás jelentősen megkönnyítené a mindennapokat, és az egyetemi polgárok számára azonnal érzékelhető változást hozna.

Persze ahhoz, hogy ez megvalósuljon, szükség van a jelenlegi döntési térkép és a mindennapi működés megismerésére, amelyben a különböző szervezeti egységek döntési pont hatáskör-mátrixai nyújtanak segítséget.

„Gyakorlatilag azt járjuk most körbe, hogy különböző folyamatok esetén kinek van döntési jogköre, milyen kérdésekkel, ügyekkel foglalkoznak, különböző esetekben kivel kell egyeztetni. Ha kirajzolódik a teljes kép, akkor láthatóvá válik, hogyan lehet eredményesebbé, egyszerűbbé tenni a rendszert, ami mindenki életét megkönnyíti majd”.

Kapcsolódó hírek

Vágólapra másolva
GEN.:2021.10.20. - 05:26:27