Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

A sikeres publikációk titkai kifürkészhetők

2020-12-11 12:55:16

2020. december 8-án a Kutatásmenedzsment szervezésében lezajlott a „Meet the Editor” előadássorozat első, online eseménye. A sorozatot Prof. Dr. Vastag Gyula Kutatási Rektorhelyettes kezdeményezésére, a Corvinus Egyetem megújulásának tükrében hívtuk életre, hogy ezzel is elősegítsük a kutatási kiválóság és nemzetközi láthatóság fokozását. A sorozat meghívott előadói nemzetközileg elismert folyóiratok főszerkesztői, akik a sikeres publikálás fortélyait osztják meg a Corvinus Egyetem oktatóival és kutatóival. 

Budapesti Corvinus Egyetem

 Első előadónk Jiří Jaromír Klemeš, a Brnói Műszaki Egyetem professzora volt, aki oktatói és kutatói tevékenysége mellett számos nemzetközi publikációval büszkélkedhet és több tucat rangos nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottságának aktív és megbecsült tagja. Ezek közül az egyik legnevesebb az Elsevier által kiadott Journal of Cleaner Production, amely nemzetközi, transzdiszciplináris folyóiratként korunk legégetőbb kérdéseivel – a környezetvédelemmel, a tiszta technológiákkal, a fenntartható fejlődéssel – foglalkozik, és amelyben Egyetemünk több kutatójának is jelent már meg írása az utóbbi években.

Klemeš professzor úr sokat idézett szakcikkek szerzőjeként és szerkesztőként is hitelesen vázolta fel a mintegy harminc résztvevő számára a publikálással kapcsolatos legfontosabb ismereteket. A leendő szerző számára az első lépés a megfelelő fórum megtalálása, amelyben segítséget jelent, ha a kutató eligazodik a folyóiratok besorolásának rendszerében. A láthatóság fokozásához hozzájárul, ha a kutató szélesebb körben érdeklődésre számot tartó témáról ír és cikkét egy transzdiszciplináris folyóiratban helyezi el. Elengedhetetlen a folyóiratok saját szabályainak ismerete, de jelentős tudásra lehet úgy is szert tenni, ha a kutató az adott folyóiratban neves szakemberek tollából megjelenő publikációkat is figyelemmel kíséri, hiszen ezek segítségével képet alkothat az elvárásokról. Alapkövetelmény az angol nyelv helyes használata, a plágium elkerülése és a hivatkozások pontossága, de az önhivatkozások számát célszerű a minimumra szorítani. Ha a reménybeli szerző írásában a közelmúltban megjelent fontos szakcikkekre hivatkozik, bizonyítja, hogy jól ismeri a szakterület legfrissebb kutatásait és azok eredményeit. Saját tapasztalatából kiindulva Klemeš professzor úr kiemelte, milyen hasznos ismeretekre tehet szert egy kutató-szerző, ha vállalja, hogy az általa ismert szakterület folyóiratainak bíráló bizottságában is közreműködik. Manapság sajnos ezt a szolgálatot még nem ismerik el megfelelően, de a bírálóként szerzett gyakorlat nagymértékben hozzájárulhat a neves nemzetközi folyóiratokban történő sikeres publikáláshoz.

Az érdeklődők utólag is meghallgathatják az előadást.

A sorozat következő eseményére a Kutatási Héten, 2020. január 11-15. között kerül sor, amelyről hamarosan pontos részletekkel is jelentkezik a Kutatásmenedzsment csapata

Kapcsolódó események

Vágólapra másolva
GEN.:2021.10.20. - 04:07:20