Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

A nagy hegyet lépésről lépésre tudjuk megmászni

Bemutatkozó előadást tartott a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói és munkatársai számára Takáts Előd, az Egyetem rektori pályázatának indulója. A nemzetközi karrier után hazatérő közgazdász lépésenként haladva fejlesztené Közép-Európa jelentős elitegyetemévé a Corvinust.
Corvinus Stock Photos 
„Kivételes lehetőség előtt áll a Budapesti Corvinus Egyetem, mert a körülmények adottak ahhoz, hogy Közép-Európa elitegyetemévé váljon a következő években” – mondta Takáts Előd, aki egyedüliként pályázta meg a rektori pozíciót. Május 6-án, csütörtökön online előadás keretében mutatta be rektori programját a csaknem háromszáz fős egyetemi nézőközönség előtt, valamint válaszolt a felmerült kérdésekre.

Takáts Előd szakmai életútja egy Corvinusos diplomával kezdődött 1999-ben, majd a bankszektorban dolgozott néhány évig, de járt a Közép-Európai Egyetemre is, mielőtt felvételt nyert volna a New Jersey-i Princeton Egyetemre, ahol MSc és PhD fokozatot is szerzett közgazdaságtanból. 2006 és 2009 között az IMF-nél dolgozott Washingtonban, de munkája révén többek között Sierra Leonéban, Panamában és Kínában is vezetett projekteket. 2009 óta a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements) közgazdásza, majd vezető közgazdásza. 2016-tól visszatért az akadémiai életbe is: 2018-tól Visiting Research Fellow-ként a London School of Economics-hoz került, 2019-ben pedig visszatért a Corvinusra címzetes egyetemi tanárként. 2021-ben pályázott sikerrel egyetemi tanári pozícióra Egyetemünkön. Kutatási területéhez tartozik a pénzügy, a makroökonómia és a monetáris politika, valamint a demográfia és a klímaváltozás közgazdaságtana.

Három fontos tényező motiválta rektori pályázatát: egyrészt a Corvinus előtt a modellváltás által adott lehetőségek, de elmondta azt is, hogy személyesen is motiváló számára a rektori pozíció, hiszen „ritkán adódik ilyen lehetőség az ember életében, amikor sorsdöntő változások részese lehet”. Harmadrészt pedig az Egyetem sorsán közvetlenül túlmutató társadalmi cél is motiválja, hiszen a közepesen fejlett országok egyik kitörési lehetősége a világszínvonalú gazdasági- és társadalomtudományi oktatás és kutatás megteremtése.


Verseny a legmagasabb szinten
Takáts Előd rektorjelölti programjában nem kisebb célt fogalmaz meg, mint a Corvinus nemzetközi elitegyetemmé fejlesztését: az intézmény előtt álló utat ahhoz hasonlította, amikor egy hegymászó az Alpok négyezres csúcsait már megmászta, és most a Mount Everest, a világ legmagasabb hegyének a tetejére szeretne feljutni. És hogy lehet a csúcsra érni? Lépésről lépésre.

A két legfontosabb lépésként először is javítana az oktató/hallgató arányon, hogy az oktatóknak szabaduljanak fel kapacitásai a minőségi munkavégzés érdekében, másrészt pedig szeretné, ha az Egyetem a kutatásokban és publikációk területén is előre lépne, hiszen hosszútávon ezzel nőhet az Egyetem nemzetközi presztízse.

A hallgatói elvándorlást egyenesen „csendes nemzeti katasztrófának” nevezte, mivel „megengedhetetlen, hogy a tehetséges magyar diákok inkább külföldi egyetemeket választanak”.

Takáts Előd pályázatában három területet nevezett meg, amely szerinte kulcsfontosságú az általa elképzelt elitegyetem számára.

1. Élményszerű tanulás
A 21. században olyan élményszerű oktatást kell nyújtani a hallgatóknak, amely maradandó tudást eredményez – mondta a rektori pályázó, és példaként a Princeton Egyetemen és a London School of Economics intézményben szerzett tapasztalatait idézte fel.

Takáts Előd szerint fontos lenne, hogy a diákok az egyetemen töltött időszakot teljes mértékben a tanulásra használják fel, és ne vállaljanak 20-40 órás munkát, miközben egyetemre járnak. „A Princeton Egyetem hallgatója azért jár oda, mert tudja, hogy ezzel a jövőjét alapozza meg. Ha a mi hallgatóink nem a tanulásra összpontosítják minden energiájukat, versenyhátrányba kerülnek velük szemben, mi pedig pont azt szeretnénk, hogy a legmagasabb szinten is versenyképesek legyenek”.

Felmerült kérdésként, mihez kezdhetnek azok a hallgatók, akik csak munkavállalással tudják finanszírozni az egyetem melletti megélhetésüket. Takáts Előd szerint a hallgatóknál a családi erőforrások, az állami diákhitel és a különböző egyetemi ösztöndíj- és hitellehetőségek hármasa révén mindenki számára megteremthetők a szükséges anyagi erőforrások. Kijelentette, hogy ha ez három forrás valamiért mégsem lenne elég, akkor személyesen is lépni fog: „Ha kell a világból is kimegyek, de kipótoljuk a hiányzó forrásokat. Nem engedjük, hogy akár egy tehetséges hallgatónk is anyagi okok miatt ne tudjon a Corvinuson tanulni”.
Az elitegyetem nem a jelenlegi elit gyerekeit képezi, hanem a jövő elitjét - családi háttértől függetlenül – mondta a rektorjelölt.

 

2. Kutatás

A kutatás azért lényeges az egyetem számára, mert egyszerre mélyíti az egyes szakterületek megértését és emeli az oktatás minőségét. Takáts Előd kiemelte, hogy a magyar gazdaság és társadalom problémáival és kérdéseivel nem fognak máshol mélyebben foglalkozni, ebben a magyar egyetemeknek kell élen járni.

A kutatási kultúra megteremtése hosszú folyamat, ebben számít a kollégák aktivitására és segítségére, hiszen az egyes területek szakértői tisztában vannak, mivel szeretnének foglalkozni, az intézménynek a keretek megteremtésében van felelőssége.

A rektorjelölt azt is hangsúlyozta, hogy szeretne kutatói pályára segíteni olyan fiatalokat is, akik megfelelő potenciállal rendelkező területet kutatnának, de még nem jutottak el publikációig.


3. Nemzetköziesítés
A nemzetköziesítés az élményszerű tanulás és kutatási kultúraváltás kiegészítője lehet a jövőben Takáts Előd szerint.
Mint elmondta, a jelenlegi külföldi oktató és hallgatók jó alapot jelentenek, a jövőben erre kell tovább építkezni. Az első lépések során akár rövidebb időre érkezhetnek külföldi oktatók, ezek később elmélyülhetnek hosszabb távú kapcsolatokká. Ennek érdekében az angol nyelvű képzések számának növelése is várható, hogy megteremtsék az oktatók számára a megfelelő szakmai környezetet.

A kínai Fudan Egyetem Budapesten épülő kampuszával kapcsolatban is érkezett kérdés a rektorjelölthöz. Takáts Előd szerint egy ilyen rangos egyetem érkezése egyértelműen jó hír lehet a magyar felsőoktatás számára. „Ugyanakkor versenyhelyzetet is teremt, így az Corvinusnak tovább kell javítania az oktatási kínálatán, hogy a legjobb magyar diákok továbbra is minket válasszanak” – mondta a rektorjelölt. A Fudan érkezése segíthet is a Corvinus fejlődésében, különösen a nemzetköziesedésében, hiszen az egy helyen lévő egyetemek erősíthetik is egymás jó hírét: példának Bostont említette, ahol a Harvard, a Boston University és az MIT együtt komoly hírnevet hozott az egész régiónak.


Összefoglaló

A bemutatkozó esemény jó hangulatban telt, közel háromszáz résztvevő, több mint húsz kérdező több mint harminc kérdést tett fel. Zárszóként Takáts Előd megismételte:
Az Egyetem képes regionális elitegyetemmé válni. Egy meredek, de kiszámítható ösvény vezet a csúcshoz. Ezen azonban nem lehet egyik napról a másikra felmenni. Lépésről lépésre fogunk haladni.
Vágólapra másolva
GEN.:2021.06.16. - 08:12:20