Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

A jövőben az őszi félévre koncentrálja mesterszakjai indítását a Corvinus

2021-10-22 11:19:53

A Corvinus Egyetem kizárólag a Számvitel mesterképzést hirdeti meg idén keresztféléves képzésben.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A Corvinus Egyetem kizárólag a Számvitel mesterképzést hirdeti meg idén keresztféléves képzésben. A döntés mögött olyan stratégiai megfontolások állnak, amik elsődlegesen a hallgatók érdekeit szolgálják. Ezekről kérdeztük Habis Helga mesterképzésekért felelős dékánt.

A Corvinus kiemelt célja a nemzetköziesítés, ennek részeként pedig az Egyetem egyre több szakját angol nyelven is, vagy kizárólag angol nyelven indítja el. Ez elsősorban a hallgatók érdekeit szolgálja, hiszen egy angol nyelvű Corvinus-diplomával óriási előnyre tehetnek szert a munkaerőpiacon. (A legutóbbi DPR adatokból az látszik, hogy 7-7,5 évvel a végzés után az országos átlagnál 19%-kal magasabb bérre számíthatnak a Corvinus mesterképzésein végzettek.) Az Egyetem nemzetközi környezetéhez jelentősen hozzájárulnak a külföldről érkező diákok, a mesterszakokra felvett hallgatók csaknem harmada nemzetközi diák.  

,,A nemzetközi hallgatók jellemzően ősztől kezdik meg tanulmányaikat, ezért a keresztfélévben mesterképzésre beiratkozó magyar hallgatók elesnének attól a lehetőségtől, hogy ugyanazokra az órákra járjanak velük, angol nyelven, intenzív csoportmunkában dolgozzanak együtt külföldi társaikkal”. – mondja Habis Helga, mesterszakokért felelős dékán.  

Tömegoktatás helyett minőségi képzés 

Az Egyetem stratégiai célja, hogy a legkiválóbb hallgatókat vegye fel képzéseire, akik számára tömegképzés helyett minőségi oktatást biztosít. Utóbbinak azonban praktikus feltételei is vannak. Például, hogy ne legyenek túlterhelve az oktatók, ezáltal több idejük jusson készülni egy-egy órára. Továbbá, hogy kevesebb hallgató jusson egy oktatóra, és így nagyobb figyelmet tudjanak fordítani hallgatóik egyéni fejlődésére.  

,,A hallgatók profitálnak a legtöbbet abból, ha jelentősen csökkenteni tudjuk oktatóink leterheltségét. Ennek egyik módja, hogy a jövőben nem hirdetjük meg keresztfélévben mesterképzéseink nagy részét”. – teszi hozzá Habis Helga.  

Az intézményi döntés mögött meghúzódó másik fontos tényező, hogy az elmúlt években folyamatosan csökken a keresztféléves képzésekre első helyen jelentkezők aránya. Amíg az általános felvételi eljárásban 2,5-szörös az elsőhelyes túljelentkezési arány, a keresztféléves eljárásban csak 1,3-1,5-szörös. Az elmúlt évek statisztikáiból az is látszik, hogy a téli záróvizsgaidőszakban végzett corvinusos hallgatók nagyon alacsony hányada folytatja csak tanulmányait a keresztfélévben, a legtöbben már most is őszig várnak a mesterszakos tanulmányok megkezdésével.  

Miért érdemes egy félévet várni a felvételivel és milyen lehetőségei vannak ezalatt a Corvinus alapszakjain végzetteknek?  

Az eddig felsorolt indokokon túl Habis Helgának számos érve van amellett, hogy a Corvinus alapszakjain végzetteknek miért érdemes ősztől beiratkozniuk az Egyetem mesterképzéseire: 

  • Megújult és megújuló, munkaerőpiaci igényekhez igazított mesterszakok: az Egyetem átfogó szakmegújítási programjának részeként már megújult tartalommal és formában tanulhatnak a hallgatók a Közgazdasági elemző, a Vállalkozásfejlesztés, illetve a Vezetés és szervezés mesterszakokon. A 2022 őszétől beiratkozók pedig már az addigra megújított Pénzügy, illetve Számvitel képzések közül is választhatnak.  
  • Az új, angol nyelvű Vezetés és Szervezésbe beépülő CEMS képzés: fontos változás, hogy jövőre az új, angol nyelvű Vezetés és Szervezés mesterképzésbe beépül a CEMS vezetőképző program is. A CEMS Master in International Management (MIM) mester szintű vezetőképzés, ami kiemelkedő nemzetközi lehetőségeket biztosít a programot elvégzett hallgatók számára.  

A CEMS-programban résztvevők gyakorlatilag a világ legjobb egyetemeinek egyikére juthatnak el, külföldi szakmai gyakorlatot végezhetnek a világ 33 országában a legjobb üzleti és menedzsment képzést nyújtó iskolákban, és a több mint 70 vállalati partner egyikénél. Itthon kizárólag a Corvinuson érhető el a CEMS-képzés, ráadásul külön tandíj fizetése nélkül. A végzett diákok után kapkodnak a cégek, nagyon jók a jövőbeni előrelépési lehetőségeik.  

  • Legalább 4-es átlagú, Corvinuson szerzett alapszakos diplomával garantált a Corvinus ösztöndíjas helyre történő felvétel mesterszakon: a felvételi eljáráson ugyanúgy keresztül kell menniük a volt corvinusos hallgatóknak, de az Egyetem Felvételi Szabályzata alapján tavaly óta minimum 4-es átlagú Corvinus alapszakos diplomával garantált a Corvinus ösztöndíjas, tehát térítésmentes képzési helyre való felvételük mesterszakon.  
  • Nincs idegennyelvi hozzájárulás, az angol nyelvű képzések is térítésmentesek: 2021 őszétől az Egyetem eltörölte a korábbi idegennyelvi hozzájárulást, tehát Corvinus ösztöndíjjal az angol nyelvű képzések is teljes egészében térítésmentesen végezhetőek el. Az angol nyelvű Vezetés és szervezés képzésbe beépített CEMS program esetében ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Corvinuson térítésmentesen szerezhető meg egy olyan nemzetközi diploma, amiért külföldi egyetemeken több tízezer eurót fizetnek a hallgatók. 

Ezzel együtt sok keresztfélévben végzős hallgatóban felmerülhet most a kérdés, hogy ha nem Számvitelre szeretne jelentkezni, akkor mit csináljon a tanulmányok között kimaradó fél évben?  

Habis Helga egyrészt külföldi tapasztalatszerzésre buzdítja az alapszakon végzetteket, ha pedig valaki számára ez most nem opció, akkor szakmai gyakorlatra, munkaerőpiaci tapasztalatszerzésre.  

Az is előfordulhat, hogy valaki nem az alapszakos végzettségének megfelelő mesterszakon szeretné folytatni tanulmányait. Ez esetben a kimaradó fél év Habis Helga szerint kiváló lehetőség arra, hogy beiratkozzon az Egyetem felvételi előkészítő kurzusára, ahol megszerezheti a kreditelismerési eljáráshoz szükséges hiányzó krediteket: ,,A tavaszi félévben kredit alapon el tudja végezni a hallgató a megcélzott mesterszakhoz szükséges hiányzó tantárgyakat, így fel tud készülni arra, hogy a kreditelismertetési eljárás után az alapszakos diplomájától eltérő mesterszakon folytassa tanulmányait”. (Természetesen a kreditelismertetési eljárás azonos képzési területhez tartozó képzések esetében működőképes.) 

Vágólapra másolva
GEN.:2021.11.27. - 13:55:18