Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

A digitalizáció gyorsabb ügyintézést és rövidebb sorokat hoz a Corvinusra

Már online foglalhatsz időpontot a Tanulmányi Osztályhoz és letöltheted a Neptunból a hallgatói jogviszony igazolásodat, amiért tavaly ilyenkor még sorban kellett állnod. Ilyen újításokról volt szó Major Péter, a hallgatói szolgáltatások vezetőjének megújulásról szóló előadásában, de szóba kerül még az új hallgatói iroda, sőt, a MyCorvinus applikáció funkcióit is láthattuk.
Budapesti Corvinus EgyetemNéhány héttel a vezetői, majd a hallgatói tájékoztatókat követően a Corvinus különböző megújulási projektjeinek felelősei is online tartottak beszámolókat azzal kapcsolatban, milyen stratégia mentén dolgoznak, hol tartanak most és hova szeretnének hosszú távon eljutni. Major Péter, a hallgatói szolgáltatásokért felelős vezető elmondta, hogy számos területen jelentős változáson mennek keresztül annak érdekében, hogy a működésükkel jobban tudják támogatni a hallgatók életét. Végeztek kutatásokat a hallgatók körében, ezekből pedig olyan elvárások fogalmazódtak meg, miszerint a diákok szeretnék az adminisztrációra fordított időt minimálisra csökkenteni, illetve nem szeretnének a hivatali munkatársak fogadóórájához alkalmazkodni.


Letölthető jogviszony igazolások

Ezen segíthet az október 19-én elindult „Intézd Online!” felület, amely számos munkafolyamatot digitális útra terel, így például egy tanulói jogviszony igazolásért már nem kell kivárni tanulmányi osztályon a sort, hiszen ez a dokumentum mindenki számára letölthető a Neptunból. Major Péter szerint 10 nap alatt már több mint 1100 hallgatói jogviszony igazolást töltöttek le, de a most bevezetett online időpontfoglalás is népszerű funkció lett: már most 8 ezer időpontot foglaltak le a felületen keresztül.

A hallgatói szolgáltatások vezetője ígéretesnek nevezte az indulást, mert a felületen kezdeményezett kérések 40 százaléka ügyintézői beavatkozás nélkül zajlott le, ami abba az irányba mutat, hogy több ideje maradhat az ügyintézőknek a bonyolultabb ügyek kezelésére, ezáltal gyorsulhatnak a hivatali folyamatok. Az e-mailben beérkező kérések állapota is követhetővé vált, így látják, hogy átlagosan mennyi az ügyintézési idő, ezt szeretnék a mostani ~30 óráról 20-24 órára csökkenteni.


Órák, vizsgák, átlagok az appban

Az egyetem digitalizációs fejlesztései között az Intézd Online bevezetése mellett egy hallgatóknak szóló mobilapplikáció is szerepel, amely november végétől már bárki számára letölthető lesz akinek Androidos vagy iOS-es okostelefonja van. A tájékoztatón röviden bemutatta Major Péter az applikáció funkcióit, melyek között helyet kapott egy térkép, egy aktualitásokat és releváns információkat tartalmazó hírfolyam, illetve minden hallgató saját tanulmányi előmenetelével kapcsolatos lényeges információ. Néhány gombnyomással elérhetőek lesznek az adott félév tárgyai és vizsgái, továbbá a korábbi félévek átlagai is.


Új hallgatói iroda

Major Péter előadása során az átadás előtt álló új hallgatói irodát is bemutatta képeken. A megújult tér célja, hogy közösségi teret hozzon létre a hallgatók számára, az ügyintézés pedig fesztelenebb és közvetlenebb módon történhessen a Tanulmányi Osztály munkatársaival. A jelenlegi járványhelyzet nem engedi meg, hogy az ügyintézés novemberben átköltözzön ide, így egyelőre csak a diákok vehetik birtokba a megújult teret, de ha minden jól megy, akár jövő év első felében az ügyintézés folyamata is elindulhat itt.

Az előadást közben kommentben érkezett kérdések között felmerült, egyetemi dolgozók számára készül-e applikáció a jövőben, amire az a válasz érkezett, hogy nincs akadálya, illetve már elindult róla a közös gondolkodás, a fejlesztői kapacitástól és a pontos igényektől függ majd a megvalósítás időpontja és módja. Szóba került az is, hogy a hallgatókat kiszolgáló folyamatok leírása elérhető lesz-e, mert ez segítené az intézeti koordinátorok és szakfelelősök munkáját, hiszen sokszor hozzájuk fordulnak kérdéseikkel a hallgatók. Péter elmondta, hogy ebben még kis türelmet kérnek, de idővel minden dokumentációt elérhetővé szeretnének tenni, hogy világos legyen a működésük.

  A projektbemutatóról készült felvétel megtekinthető ezen a linken: https://bit.ly/3l4sfvS 

Budapesti Corvinus Egyetem 

Vágólapra másolva