Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

A Corvinust fenntartó alapítvány kuratóriuma egyhangúlag támogatta Takáts Előd rektori kinevezését

A Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány Kuratóriuma 2021. június 8-i ülésén döntött a Corvinus új rektorának személyéről.

A Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány Kuratóriuma 2021. június 8-i ülésén döntött a Corvinus új rektorának személyéről. A hatfős testület egyhangú szavazattal fogadta el Takáts Előd pályázatát, így kezdeményezi rektori kinevezését, amelyet az Innovációs és Technológiai minisztérium útján terjeszt fel Áder János köztársasági elnök felé.

Budapesti Corvinus Egyetem

 

Takáts Előd a bázeli székhelyű Bank for International Settlements vezető közgazdásza. Rektorjelölti programjának legfőbb céljai között a Corvinus nemzetközi elitegyetemmé fejlesztését, a maradandó tudást eredményező élményszerű oktatás megteremtését jelölte meg, valamint kutatási kultúraváltást ígér.

A Corvinus jelenlegi rektora, Lánczi András megbízatása 6 év után, 2021. június 30-án jár le. Az Egyetem fenntartója 2021. március 19-én írta ki rektori pályázatát, amelyre egy érvényes pályázat érkezett, Takáts Elődé. A jelentkezést először a Corvinus Szenátusának e célra létrehozott eseti bizottsága véleményezte. Ezzel párhuzamosan Takáts Előd egy élő, online bemutatkozó fórum keretében ismertette szakmai programját a Corvinus Egyetem polgárai előtt, ahol kérdéseket is feltehettek a rektorjelöltnek. Az Egyetem Szenátusa május 18-i ülésén elfogadásra javasolta a jelölt pályázatát a fenntartó alapítvány kuratóriuma számára. Takáts Előd szakmai életútjával kapcsolatban kiemelték a nemzetközi kutatási teljesítményét, a nemzetközi beágyazottságát, a nemzetköziesítés iránti elkötelezettségét, valamint a kiemelkedő publikációit.

Dr. Takáts Előd 1999-ben szerzett egyetemi diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (a Corvinus jogelődjén) pénzügy-gazdaságpolitika szakirányon. 2000-ben tőzsdei szakvizsgát tett, 2002-ben Közép-Európai Egyetemen szerzett közgazdaságtudományi mesterfokozatot. A Princeton University-n 2004-ben MA, majd 2006-ban PhD fokozatot szerzett közgazdaságtudományból. Dolgozott az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank és a Federal Reserve Bank of New York kutatójaként, majd a Nemzetközi Valutaalapnál. 2009 óta a bázeli székhelyű Bank for International Settlements közgazdásza, majd vezető közgazdásza.2018-tól a London School of Economics and Political Science Visiting Fellow-ja. 2019-től a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára. 2021-ben Egyetemünk Szenátusa támogatta egyetemi tanári pályázatát, majd a köztársasági elnök egyetemi tanárrá nevezte ki. Dr. Takáts Előd a pénzügyek, a makroökonómia és a monetáris politika közös területein fejti ki kutatási tevékenységét, legújabb kutatási területei a demográfia és a klímaváltozás közgazdaságtana. 

Dr. Takáts Előd publikációi ezen a linken érhetőek el.

Vágólapra másolva
GEN.:2021.09.22. - 09:24:53