Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

A Corvinus Székesfehérváron – megszületett a megállapodás

Együttműködési megállapodás aláírása

2015. szeptember 29-én ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött Egyetemünk és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata corvinusos képzések székesfehérvári telephelyen történő elindításáról.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatnak rendkívüli közgyűlésén került sor az együttműködés dokumentumainak aláírására, amely szerint 2016. szeptemberétől a Budapesti Corvinus Egyetem 6 alapszakon, mintegy 240 férőhellyel indít képzést a Királyok Városában.

Egyetemünk részéről Dr. Rostoványi Zsolt rektor és Dr. Pavlik Lívia kancellár írta alá a megállapodást, a küldöttség tagjaiként pedig Dr. Szántó Zoltán oktatási rektorhelyettes, Czinderi Gábor kancellár-helyettes, Dr. Csicsmann László, a Társadalomtudományi Kar dékánja, Dr. Szántó Richárd, a Gazdálkodástudományi Kar oktatási dékánhelyettese, Dr. Aczél Petra, a Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet vezetője, valamint Dr. Drótos György, a Gazdálkodástudományi Kar Vezetéstudományi Intézet Vezetés és Kontroll Tanszékének tanszékvezetője vettek részt a találkozón.
A közgyűlésen részt vett Dr. Palkovics László felsőoktatási államtitkár is.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy a mai nap jelentőségét jól mutatja az is, hogy az egyetem hétfői szenátusi ülésén is elsöprő támogatással fogadták el a fehérvári képzések indítását. „A városnak abban kell gondolkodni, hogy mit teszünk a mában a jövőért, ami a felsőoktatás és a város gazdasága szempontjából is fontos. A fehérvári fiatalok és családok számára óriási lehetőség, hogy nem kell a Corvinus-diplomáért a fővárosba utazni, hiszen itt ugyanazt a diplomát lehet megszerezni. A legfontosabb kérdés azonban, hogy elérjük, hogy a fiatalok jelentkezzenek a szeptemberben induló fehérvári képzésekre. Abban bízom, hogy amit ma aláírtunk az évtizedek múlva is éreztetni fogja a hatását.”

Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár arról beszélt a rendkívüli közgyűlésen, hogy a kormány feladata, hogy Magyarországon a felsőoktatás ügyét a gazdaság elvárásainak megfelelően kezelje. Mint mondta, az elmúlt 25 évben folyamatosan változott a magyar felsőoktatás és a mostani átalakítással az a cél, hogy a felsőoktatási rendszer az elkövetkezendő 15-20 évben az ország érdekeit szolgálja. A felsőoktatási intézményeket közel kell hozni a munkaerő-piachoz, hogy ki tudja elégíteni a gazdasági igényeket és azokban a régiókban, ahol a gazdaság és a társadalom igényli, meg kell teremteni a lehetőséget a képzésekre. Fehérváron a vállalatok számos olyan igényt fogalmaznak meg, aminek megoldása lehet a Corvinus kiváló képzése. Az együttműködési megállapodás aláírásakor az államtitkár kiemelte, hogy Fehérvár azért is jó hely az egyetem számára, mert a város ipara heterogén. „Bízom abban, hogy a Corvinus neve garancia arra, hogy 240 hallgatóval meg tudjuk kezdeni a képzéseket szeptemberben. A kormány mindent megtesz azért, hogy a megállapodást támogassa.”

Dr. Rostoványi Zsolt, Egyetemünk rektora köszönetet mondott Székesfehérvár polgármesterének és Dr. Palkovics László államtitkárnak a megállapodás létrejötte érdekében tett erőfeszítésiért. Kiemelte, hogy a székesfehérvári képzés fontos eleme lesz a Corvinus oktatási palettájának. A rektor hozzátette, hogy az egyetem maximálisan egyetért a felsőoktatási stratégiában foglaltakkal, amely szerint a vidéki munkaerőpiaci igények kielégítése terén szerepet kell vállalnia a felsőoktatási intézményeknek. „Székesfehérvár egyfajta gazdasági erőcentrum, rengeteg céggel, vállalkozással, egy ilyen város nagy lehetőség egy gazdasággal foglalkozó egyetemnek. A Corvinusnak hagyományosan erős kapcsolata van a vállalkozásokkal, ez maximálisan megvalósul majd Fehérváron. Az egyetem egyfajta kulturális és társadalmi missziót is folytat, szeretnénk beágyazódni a város életébe.” – tette hozzá, s elmondta, hogy hat alapszakkal indulnak a székesfehérvári képzési helyen, ez tovább bővülhet majd mesterképzésekkel, később pedig idegennyelven is elindulhatnak a programok.

Az aláírást követően a székesfehérvári vállalatok, valamint a középiskolai igazgatók kaptak tájékoztatást az együttműködés részleteiről.

Székesfehérvár, Corvinus, Palkovics

 

 

 

Vágólapra másolva
GEN.:2021.07.27. - 21:10:01